Јованки претили убиством ако се не одрекне свега!

Драгана Матовић

06. 07. 2014. у 13:40

Раде Чечур, последњи чувар Јованке Броз, о Титовој удовици и неправди која јој је нанета. За све је највише оптуживала Николу Љубичића и Станета Доланца. Волела Тита до смрти

ПОСЛЕДЊЕГ чувара Јованке Броз од њене смрти мало ко је видео и чуо. Овог радника Државне безбедности некадашњег савезног СУП-а, додуше, мало ко и познаје. Раде Чечур вешто је избегавао јавност. Током више од четврт века, колико је трајало његово бдење над животом Титове удовице, и када би га камера случајно „ухватила“, нико није знао ко је он заправо. Никада досад није ни реч проговорио за медије. Први пут говори сада, ексклузивно, за „Новости“.

- Пре нешто више од четврт века упознао сам Јованку Броз - почиње Чечур разговор за наш лист. - Управа у којој сам радио, а која се бавила обезбеђењем шефова државе и личности под заштитом, поверила ми је да се бринем о њеној безбедности. Имали смо довољно времена да се суштински упознамо. Али, и на први поглед она је на мене оставила утисак фине, племените и одмерене жене. Пре свега, била је права дама.

* Да ли сте је свуда пратили?

- Јованка никога није имала, све је сама обављала. Често смо излазили. Волела је да иде у ресторане. У Београду и у Гроцкој. Најчешће је излазила са рођаком Маријом.

* Колико сте времена провели са Јованком?

- И када сам 2002. изашао из службе наставио сам да је посећујем. Макар једном недељно. Титова удовица живела је тешко. На све начине покушавао сам да јој помогнем. Једном сам, чак, носио писмо руководству државе, у коме је описала тешке услове у којима живи и молила за помоћ. Писмо је, нажалост, остало без одговора. Обећања, лудом радовања.

* Кога највише окривљујете за њену судбину?

- Тадашње руководство државе.

* А да ли је она неког окривљивала?

- Јованка Броз је највише оптуживала Николу Љубичића и Станета Доланца. Стално је то понављала. Она им је била препрека да се дочепају власти. Највећа. Њих двојица су веровали да ће бити наследници Јосипа Броза. Говорила је да су стално правили комбинације да тако и буде. Највећу препреку видели су у Јованки, због Титових година. Била је много млађа од њега.

* Да ли сте често разговарали са Јованком и колико је тајни однела у гроб?

- Да, врло често смо разговарали. Све је памтила. Сећала се сваког датума и разговора са страним државницима. Тито је водио свуда са собом. Била је икона Југославије и Тита. Многе тајне је однела у гроб, али ми је неке од њих открила. Говорила ми је како се тадашње руководство Југославије односило према Титу. Какве су му смицалице правили и како су покушавали да га уклоне. То ћу једног дана објавити у књизи.

ЗАПИСАЛА ЈЕ СВОЈА СЕЋАЊА * ЧЕМУ се радовала и у чему је уживала?
- Радовала се лепим и ситним стварима и уживала у писању. Доста је куцала на машини. Бележила је своја сећања, сусрете, али највише је записивала непријатности које је доживела, а које су јој загорчале живот.

* Колико је изолација у којој је живела била за њу тешка, са ким се још сусретала?

- Веома тешка. Виђала се само са сестрама Надом и Зором и рођаком Маријом.

* Да ли вам је нешто од својих тајни открила и да ли знате због чега су је „склонили“?

- Сигурно да је доста тога знала, али не мислим да су је због тога склонили. Једноставно, сметала је.

* За Јованку кажу да је имала тешку нарав?

- Не бих се сложио са тим. Мислим да је била веома одмерена и дипломатична личност.

* Прича се да је смењивала генерале, да ли је то тачно?

- Причала ми је често о смењивању генерала, али једно је сигурно - они су смењивани по кључу.

* Многи је доводе у везу са генералом Ђоком Јованићем?

- Ђоко је био њен командант и земљак, шта је ту чудно!? Јованка је говорила да је Љубичић намерно направио сплетку да је она у вези са Ђоком Јованићем не би ли је завадили са Титом. Јованић је пред смрт рекао да је Јованку видео неколико пута у животу и да је се сећа из рата као одличног борца. О било каквој вези између њих двоје нема говора.

* Да ли је била посебно наклоњена Србима из Лике?

- Обожавала је Лику и све људе из ње. Личани су често долазили и доносили јој поклоне. Све јој је то одузето.

* Имате ли сазнања шта је истина о разлазу Тита и Јованке? Како је она доживела то раздвајање?

- Неким политичарима је сметала да дођу на власт. Мислили су да ће на тај начин имати далеко већи утицај него што су имали. Они су учинили све да је одвоје од Тита. И Тита од ње. Неправедно су их раздвојили. То њихово раздвајање Јованку је веома емотивно погодило. Јер, Тита је волела. Обожавала га је до краја живота. Патили су једно за другим. Када је телефоном тражила да је споје са Титом, говорили су да он неће да се јави. То су и њему радили. Једноставно, нису дозволили да поново буду заједно.

* Мало је ко знао да сте управо ви са њом годинама за Титов рођендан, 25. маја, одлазили на његов гроб, где је полагала венац. У последње време престала је да иде у Кућу цвећа, да ли знате зашто?

- Није желела да се сусретне са особама које су учествовале у њеном прогону, у обесправљивању сваког смисла и одузимању имовине. А узели су јој све. Оставили су је без ичега. Никада се није догодило, сем у овом случају, да оставинска расправа траје 33 године и да не буде завршена. Живела је без ичега. Ни пензије, ни једног свог квадрата. Одузели су јој чак и списак поклона које је добила од својих Личана. Тражили су да потпише да се одриче свега у корист државе. Није хтела. Причала ми је да су јој запретили да ће убити њу и њену сестру Наду, коју је највише волела, ако икоме буде причала о томе.

ИЗБАЧЕНА СА ПИШТОЉЕМ У УСТИМА * МНОГИ кажу да је Јованка била трагична личност, да ли сте је и ви тако доживели?
- Не мислим да је била трагична личност, већ да је била личност према којој је начињена велика неправда. Нигде у свету се није догодило да прва дама заврши као она. Ни пензије, нити стана... Одузели су јој све што је имала. Избацили су је из куће гурнувши јој пиштољ у уста. У пиџами је отишла у кућу у Булевару кнеза Александра Карађорђевића 75, у којој је провела последње три деценије. Сама и остављена.

* Какво је њено мишљење било о односима између Србије и Хрватске и распаду Југославије?

- Мислила је да до тога није требало да дође.

* Да ли је икад оптужила Тита да је био на страни Хрвата и да су они све време, па и после његове смрти, били привилеговани због тога?

- Не. Никада није рекла ниједну ружну реч о њему. Напротив, она се увек дивила Титу. Можда ју је и та љубав тако дуго одржавала у животу, упркос тешкоћама у којима је живела.

* Да ли је икад са вама разговарала о Косову и о разлозима зашто је дошло до крвавог сукоба између Срба и Албанаца?

- Да. И мислила је да је за то највећи кривац Никола Љубичић. Говорила је да за рат није крив Слободан Милошевић, јер смо имали јаку војску, већ искључиво - Никола Љубичић.

* Опишите нам кућу у којој је провела последње године и ваш последњи сусрет са њом?

- Кућа је била руинирана и апсолутно неусловна за живот. А последњи сусрет је био два месеца пред смрт, у пријатној атмосфери и договору око писања књиге о животу и смрти и снимања филма који је обећала свом пријатељу Милану Шарцу, кога је посебно симпатисала. Договорили смо се да одемо у један београдски ресторан на добру јагњетину да то прославимо. Све је било испланирано и снимање би ускоро почело, али је Јованка у међувремену преминула.

* Недостаје ли вам?

- Да. Врло ми недостаје. Била је жена пуна духа и оптимизма.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (26)

Lajawi

06.07.2014. 13:46

Ako to kaže Rade, vlasanik kafića "Jelena" na Obilićevom Vencu, onda je to sigurno tako!

Zoran1

06.07.2014. 23:16

@paki - Fasizam i komunizam su samo dve strane istoga novcica ali naorod je slepo verovao da tu ima razlike, upravo kako su gazde hteli da veruju. Ko je finacirao komunizam? Za revolucije i armije su potrebne ogromne kolicine novca.

MiroslavBB

07.07.2014. 10:39

@paki - Fasizam i KAPITALIZAM, bilo bi bolje poredjenje ...?! Srbija danas 'zivi' od onoga sto je podignuto za vrijeme SOCIJALISTICKE JUGOSLAVIJE!! Danas je Srbija 'banana' drzava, sa politicarima laznih diploma i doktorata, policijom korumpiranom od samoga vrha do dna, zdravstvom na posljednjem mjestu u Evropi, obrazovanjem koje dotice dno sve cesce, biznismeniuma i tajkunima koji su OPLJACKALI drzavu i narod u perodu tzv. 'tranzicije' i jos mnogo, mnooogo toga ...

Zoran1

07.07.2014. 17:37

@paki - MiroslavBB,Sa veremena na vreme gazde menjau sistem. To se mora ueaditi posto laz prijasnjeg sistema pocne da bude providna a svi sistemi do sada su bili i ostali bazirani na laz. Da bi novi sistem izgledao dobro prvo das masama haos i dobro ih namucis pa onda kada im das novi sistem i malo reda sve izgleda divno (ordo ab chao). Na zalost red iz haosa ima jako visoku cenu za mase ali za robovlasnike to nije bitno oni nas vide kao stoku u svom vlasnistvu.

Danica

06.07.2014. 14:39

Uvijek me gane priča o Jovanki. Bila je žena za poštovanje, ako ni zbog čega onda zato što je stoički izdržala sve, što je živjela za svoju ljubav prema Titu.Neka oboje počivaju u miru.

Marcus

06.07.2014. 17:02

Nikako ne kapiram ove izjave tipa: "sve joj uzeli". "zivela bez icega". Uporedite clanak o onom "izbeglici" koji zivi u kiosku i Jovanki. On je bez icega, a Jovanka u vili, satenu i mercedesu, to me zbunjuje. Jos nesto, zar su se socijalisti/komunisti borili da bi uzivali u materijalnim bogastvima? Cemu prica da neki revolucionar treba da ima neko bogastvo?

Zoran1

07.07.2014. 01:35

@Marcus - Rade Čečur ce da pise knjigu i potrebna mu je interesanta price bez obzira dali je istina. `3

SMOKI

07.07.2014. 09:37

@Marcus - MARCUS. Ne mozes ni da kapiras jer su to dve nespojive stvari. Jovanka je bila jedna od prvih DAMA sveta i poslednja dama u ovoj truloj zemlji. Njene zasluge su sasvim drugacije i svetskog ranga. Da ju je imala bilo koja druga drzava bila bi ponosna i sacuvana mnogih zala pa i izbeglistva. Ovaj mucni covek sto prezivljava u kiosku je posledica sasvim drugih vlasti i vremena. Zato ne mozes da ukapiras.Valjalo bi malo da se podsetis istorije ovog ukletog naroda.

Marcus

07.07.2014. 12:49

@Marcus - @smoki, ja imam ogromno postovanje prema komunistima, ratnicima, borcima koji su se direktno borili u ratu protiv okupatora, kada su poceli sa istom zestinom da se bore za vece stanove, pozicije pa i zene iz sistema protiv kojeg su se borili tada su pobedili sami sebe ... mislim da ti ne kapiras sta ja ne kapiram ...

gvozdenn

07.07.2014. 09:59

Ako je komunizam jednak fasizmu sta onda treba reci cemu je jednak ovaj nas kapitalizam.Robovi su u robovlasnickom drustvu bar imali osiguranu hranu pa ko izdrzi,a danas pola nacije ne radi a racuni i porezi moraju da se plate i to moraju oni koji nemaju sta da jedu a oni koji su zgrnuli milijarde nisu u obavezi.Njih kao hapse pa im posle placaju odstetu.ZIVEO KAPITALIZAM U TRANZICIJI

Zika

07.07.2014. 11:21

@gvozdenn - Samo ortodoksni zatucanci (takvih je bilo 95%) nisu znali da su Tito, Jovanka i ostala kamarila bili mafijasi najgoreg tipa. Al Kapone i Karlo Gambino su bili sitna boranija u uporedbi s njima. Nije Tito bio nikakva ljubicica bela.

SMOKI

07.07.2014. 13:25

@gvozdenn - Mozda je i tako Ziko. Sta su tek ovi od posle TITA, koja li je to mafija? Za vreme Tita bar si mogao da spavas na svakoj klupi u bilo kom parku a da te niko ne pipne. Mogao si da radis samo 8 sati i zivis sasvim pristojno. Voleo bih da su nam sadasnje vlasti takvi mafijasi.

Zoran1

07.07.2014. 17:26

@gvozdenn - Smoki,Sve je to ista mafija zar ti nije jasno da sincici i cerkice starog dedinjskog klana su na kormilu danas. Naravno oni nisu robovlasnici, oni su samo manadzeri koji su prodali svoje duse, prave gazde i najvece mafijase vladaju iz senke. Njih ne vidis i tako ih niko ne krivi za zlo koje donose covecanstvu.

Jelena

07.07.2014. 11:03

Volela bih da se snimi neki dobar film o Jovanki broz, mislim da bi to bio pun pogodak.Takodje, nadam se da postoje memoari za koje se govorilo da ih je pisali i da ce se to objaviti.

Jelena

07.07.2014. 11:25

Volela bih da se snimi film o zivotu Jovanke Broz. Takodje, nadam se da ce se jednom objaviti memoari za koje se govorilo da ih je pisala. Zena kraljevske lepote i gracioznog drzanja, neponovljiva!

Dragan

07.07.2014. 12:04

E Ziko sta su oni to pokrali i kome su sta ostavili.I ono sto je trebalo da bude njihovo sada je u vlasnistvu ne drzave vec ovih postenih milijardera.Ako su oni bili lopovi sta su onda oni iz prethodne vlade a i ovi mi nesto nisu naivni

Dragan

07.07.2014. 12:30

Da nije ovih kao sto su Zika,Marcus,Paki,Zoran1 a da je vise ovih kao sto su Gvozdenn,MiroslavBB,Smoki,Danica,Jelena gde bi nam bio kraj.Ali s obzirom da vladaju kao sto su prvi blizi nam se kraj

Dragan

07.07.2014. 12:37

MARKUS.Za vreme Tita i Jovanke bilo je -primis platu odes na more,vratis se s mora ,prodje neki dan,primis platu.A danas je ,radis a nema plate-ne ides na more prodje mnogo dana i opet nema plate.Svi su uzivali i gradili a danas pojedinci uzivaju i grade(lopovi-tajkuni).Kad je bilo bolje MARKUSE.Ako gresim onda si ti mozda tajkun ali ne verujem oni nemaju vremena da polemisu i da se pravdaju.

Marcus

07.07.2014. 14:31

@Dragan - Iako si promasio temu odgovoricu ti. Pretpostavljam da mrzis amerikance a razmisljas kao i svaki severnoamericki primitivac, naka je meni dobro a sta radi i kakav je sistem u kom zivim, zabole me uvo. To je sustina, komunisticka elita je navukla ogroman broj na pricu o jednakosti, vrednosti .... a ispalo je da su isti ili gori od elite koju su promenili, cemu promena sistema uopste??? Eto mi treba da brinemo o nivou standarda jedne pripadnice komunistickog pokreta???

Zoran1

07.07.2014. 17:18

@Dragan - Marcus, U pravu si u potpunosti. Komunisticka elita je samo za sebe brinula. Istina je da su mase imale posao od kojega se jedva zivelo i to religiozno odlazenje na more da bi se odrzavao dobar standard kod Hrvata. Komunisti jesu donelei "promenu sistema" ali za narod to je bila samo promna robovlasnika iako mnogi to jos nisu shvatili i verovatno nikada i nece. Svaki sistem zavede elita za svoje doro a za narod je samo druga niansa istoga robovlasnickog sitema koji vlada milenijama.

Ivan

14.02.2018. 23:43

Jovanka, samo zbog toga sto je bila borac u ratu i ranjavana u borbi za slobodu, trebalo bi da bude uvazena i postovana, a da ne govorimo o tome sto je bila prava prva dama velike zemlje u kojoj smo ziveli, da je svoju titulu nosila dostojanstveno, da je u to vreme bila uzor zenama, modna ikona tog vremena i jos mnogo toga. Gde je sve ona bila i sta je sve videla, dovoljno je da se snimi prelep film ili serija visoke produkcije, a posebno zbog progona koji je na kraju dozivela.