Кустурица: Сарајевски атентат - акт политичког ослобођења

Танјуг

понедељак, 30. 06. 2014. у 16:22

Кустурица: Сарајевски атентат - акт политичког ослобођења
Сарајевски атентат био је пре свега акт политичког ослобођења од незаконитог режима, изјавио је режисер Емир Кустурица у интервјуу за "Фајненшел тајмс"

ЛОНДОН,ВИШЕГРАД - Сарајевски атентат био је пре свега акт политичког ослобођења од незаконитог режима, изјавио је режисер Емир Кустурица у интервјуу за "Фајненшел тајмс", уз поруку да је Андрићград изградио као "симбол пацифизма".

"Смешно је како су нам Би-Би-Си и Си-Ен-Ен приказали свргавање Садама Хусеина - као тиранина, Моамера Гадафија - као тиранина. Франц Фердинанд, очито, није приказан као тиранин - али је то био", каже Кустурица за лондонски лист.

Контраст између два погледа на младог сарајевског атентатора Гаврила Принципа сумира начин на који је историја политизована у овом изузетно напетом делу свету, примећује аутор текста у британском листу, уз констатацију да Први светски рат није решио проблеме тог региона, "далеко од тога".

"Било је то само рециклирање вишевековног међуетничког ривалитета који траје до дан данас", закључује ФТ.

Говорећи о Андрићграду за британски дневник, Кустурица га је описао као своје "највеће остварење", својеврсни времеплов при чијој градњи су поштовани сви утицаји који су обликовали то место током векова, али је напоменуо да се при том није придржавао архитектонских правила већ је следио своје инстинкте.

"Мислим да је овај град најснажнији орган друштвене меморије човечанства", објашњава чувени режисер одговарајући на питање шта га је навело да са стварања филмских сцена пређе на реална места.

Андрићград би требало да буде "симбол пацифизма... срце које треба да откуцава једну велику идеју, да охрабри источну Босну као симбол мира", закључио је Кустурица.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

vlada

30.06.2014. 17:02

Nisi u SANU a imam utisak da imaš "kvalitet" da obogatiš tu "nacionalnu" instituciju! Reference imaš, doduše umetničke, ali najvažnije koje nema iko da ti da u ovom trenutku su PATRIOTSKE! Žalosna je pasivnost, DO BRUKE je da ne reaguje "intelektualna elita"! Sve to IPAK ima veze ITEKAKO sa "petim oktobrom"!

Разједињени појединци

30.06.2014. 23:24

@vlada - Владо, наброј ми три припадника те "интелектуалне елите". Не заборави само да Јован Дучић, Слободан Јовановић, Добрица Ћосић, Јован Цвијић... нису више међу живима.

Zika

01.07.2014. 00:55

@vlada - Kusto se razume u sve. Svetski je autoritet. Podseca na Felipa Gonzalesa.

Бајо

01.07.2014. 07:28

У ,, интелектуалну елиту ,, не бих убројио Д. Ћосића. Кусти свака част за досадашњи рад уметнички па и грађевински.