Азијски стршљенови, познати и као стршљенови “убице”, који већ неколико месеци изазивају панику међу становништвом Словеније и Хрватске, ускро би могли да се нађу и на нашим просторима, јавља Телеграф.рс.

Верује се да су ови џинсовки инсекти стигли у Француску, пре десет година с испоруком кинеског порцелана и од тада се шире нашим континентом. С обзиром на то да су десет година након што су стигли до европског тла населили и наш регион, готово је извесно да ће се у наредним годинама наћи и у Србији.

Овај стршљен креће се брзином 60 км на сат и сваке године убије око 40 људи. Највећи број смртних случајева догодио се услед алергије на отров инсеката који у себи сасдржи осам различитих супстанци.

Иако неки тврде да овај џиновски инсект може да нарасте и до пет центиметара у дужину и центиметар у висину, као и да му је жаока величине шест милиметара, из Завода за биоинсекцитиде кажу да је он у суштини доста мањи.

Из овог Завода кажу да овај инсект може јако опасно да повреди човека.

- Није позната брзина његовог ширења, али се претпоставља да постоје климатски услови да се прилагоди животу у скоро свим европским земљама – кажу у Заводу и додају да је овај инсект јако опасан и да може озбиљно да повреди човека, а да се његов убод пореди чак с “ужареним ексером који улази у тело”.

У друштву пчелара “Београд” уверени су да ће ови инсекти стићи и до нас и то можда већ ове године и наглашавају да је готово немогуће да се заштитимо од овог инсекта.

- Постоје две врсте тих стршљена – већ и мањи. Већа врста је око четири пута тежа од мање која је прешла у Европу. Ови инсекти представљају велику опасност за људе, а пчеларима могу да нанесу огромну штету – у стању су да цео рој одједном однесу – каже Јаша Рашовић, члан извршног одбора овог друштва.
Убод стршљена у основи није смртоносан. Изузетак чине људи који су алергични, као и код убода или угриза свих других инсеката, јер су реакције на убоде јако опасне.