ЈЕДНОКРАТНА новчана помоћ за породиље умањена је за 60 одсто. Запослене суграђанке након порођаја ће убудуће уместо 25.000 примати 10.000, док ће незапослене за разлику од пређашњих 50.000, моћи да рачунају на 20.000 динара.

Нову одлуку, Секретаријат за социјалну заштиту правда мерама штедње које су, како кажу, због сиромашније градске касе, неминовне.

- Због ограничених средстава у буџету, сви секретаријати градске управе морали су да срежу своје трошкове - каже за "Новости" Ненад Матић, градски секретар за социјалну заштиту. - Неопходно је да се прилагодимо реалној финансијској ситуацији и умањимо давања јер би у супротном накнаде касниле и не бисмо били у могућности да их исплаћујемо, као што је то био случај претходних месеци.

Суграђанке које су се недавно породиле, али и будуће маме, с разочарењем су дочекале нову одлуку градске управе.

- Рачунала сам на тих 50.000, колико бих добила да се није променила одлука. Већ сам била направила финансијску рачуницу - пожалила нам се 29-годишња Сања Дамјановић. - Тај новац покрио би нам најосновније потребе за бебу, као што су креветац, колица и пелене за наредна два месеца. Са 20.000 динара нећу успети да купим те ствари.

Због мера штедње у престоници, према најавама надлежних, биће смањена и новчана помоћ коју град додељује родитељима близанаца, тројки и четворки.

БРДО ПАПИРА ПОТРЕБНО ЗА ПОМОЋ

ПРИЛИКОМ подношења захтева потребан је извод из матичне књиге рођених за дете, лична карта, извод из матичне евиденције Фонда ПИО, извод из матичне књиге венчаних, лична карта супруга или ванбрачног партнера, пријава пребивалишта, потврда о приходима домаћинства у претходна три месеца.

ДО КРАЈА ГОДИНЕ ВЕЋИ ИЗНОСИ?

ГРАДСКИ секретар за социјалну заштиту уверава да је ова непопуларна мера краткотрајна и да ће, чим се финансијско стање градске касе побољша, бити повећана сва социјална давања. Према његовим речима, највероватније до краја ове године, породиље ће моћи да рачунају на стари износ помоћи.

СНС: ЗА СВЕ ЈЕ КРИВ - ЂИЛАС!

ОДБОРНИЧКА група СНС у Скупштини Београда тврди да су накнаде смањене због дугова које је направила ДС.

- За разлику од Ђиласа нећемо да лажемо људе и обећавамо што не можемо да испунимо. За смањење накнада крив је искључиво Ђилас који је довео град на ивицу банкротства и задужио га за 1,1 милијарду евра - поручују из СНС.

Привремени орган је наводно затекао неисплаћене надокнаде за породиље и друге особе од преко 500 милиона динара.

- Док је Ђиласова власт дуговала трудницама, није их било срамота да закуп за обданиште у насељу Алтина плаћају 12 евра по квадрату односно 23.000 евра месечно!? Ту фактуру Ђилас је редовно плаћао за разлику од накнада породиљама.

ПРОТЕСТ ПОРОДИЉА У КРАГУЈЕВЦУ

ГРУПА породиља из Крагујевца протестовала је у понедељак испред Скупштине града тражећи накнаде које им касне годину дана. За разлику од претходних штрајкова, накратко су блокирале и саобраћај испред Градске управе, а нови протест - ако им се ова давања не исплате одмах - најављују већ за среду. Накнаде ишчекује око 550 младих мајки у граду.


Мајке су протесте започеле пре неколико месеци. Надлежни у граду су им обећали да ће проблем ускоро бити решен. Сада тврде да то не могу да испуне, због смањеног прилива новца у буџет. Следећа накнада породиљама биће исплаћена до 1. јуна.

Пред претходне редовне парламентарне изборе, градска власт је породиљама обећала помоћ око 20.000 динара месечно. Уследила је одлука о смањењу на 11.000, али се ни та одлука не поштује.

ДС: СРАМНА ОДЛУКА

Због најаве смањења помоћи породиљама услед ограничених средстава у градском буџету, реаговала је Демократска странка која је оценила да је одлука да се београдским породиљама умањи накнада за прво дете са, како тврде, 50.000 на 20.000 динара, "срамна". Таквом одлуком, тврде у ДС, нова градска власт наставља да укида једну по једну меру помоћи најугроженијим категоријама која је у Београду "без икаквих проблема функционасала претходних пет година".

ДС тврди да разлог за такве одлуке "није измишљена презадуженост Београда, већ мањи прилив пара у градску касу што је последица незнања оних који Београд воде већ шест месеци, а Србију скоро две године".