Отпор Србије одложио Нато план за Украјину

Б. Субашић

23. 03. 2014. у 10:30

Генерал Јован Милановић открива везе агресије на СРЈ и украјинске драме: Криза у Украјини зачета 1999. године бомбардовањем Србије

АГРЕСИЈА НАТО на Србију је 1999. променила, још једном, историју света на Балкану. Напад Северноатлантске алијансе под вођством САД био је врхунац пројекта атомизовања српског националног корпуса на територији бивше СФРЈ. По првобитном плану, агресија на Србију требало је да се одигра у јесен 1998. синхронизовано са превратом у Украјини, по истом сценарију који смо гледали ове године.

- Откривање планова НАТО, уз помоћ француског мајора Пјера Анрија Бинела и неочекивани српски отпор, спречио је тада рушење уставног поретка у Украјини, такође по сценарију НАТО. То се одиграва сада, по истом плану. Реч је о најважнијем геополитичком догађају после пада Берлинског зида, који је зачет агресијом на Србију и разбијањем њене територије - каже пензионисани генерал Јован Милановић, српски обавештајац који је 1998. дошао до мапе циљева НАТО агресије и спречио катастрофални сценарио „Балканске зиме“. Он је 2000. добио и титулу почасног генерал-лајтнанта украјинских оружаних снага.

Милановић подсећа:

- Као оправдање за „хуманитарну интервенцију“ инсценирана је хуманитарна катастрофа косметских Албанца. Весли Кларк није ни желео ни очекивао Милошевићеву капитулацију. Циљ је био да се за два дана уништи противваздушна одбрана, после чега би уследили масовни ваздушни удари по цивилној инфраструктури, од чега се Србија не би опоравила у следећих неколико деценија. У зимским условима то би била тренутна катастрофа за цивилно становништво. Захваљујући Бинелу изместили смо ефективе ПВО и када је НАТО то открио агресија је одложена.

Према његовом мишљењу, напад Алијансе на Србију био је и прекретница модерног ратовања и геополитичких односа. НАТО, који је до тада формално био још увек само одбрамбени савез Запада, претворио се у офанзивну борбену организацију.

- НАТО је изгубио смисао распадом СССР. Међутим, Сједињене Државе нису желеле да распусте огромну машинерију на основу које се развила војна индустрија пре свега у Америци. Кажњавање Србије процењено је као идеална прилика да НАТО добије нову улогу. Током агресије су испробана и сва дотадашња достигнућа војне технологије и то на терену сличном евроазијском делу Русије. То је суштински другачије од дотадашњег тестирања крстарећих ракета и осиромашеног уранијума у пустињском песку - каже генерал Милановић.

КОЛАТЕРАЛНИ ЗЛОЧИНИ Пропагандни рат 1999. донео је нови речник, еуфемизме који су скривали НАТО злочине, убиства цивила и гађања невојних циљева. У канцеларији Џејмија Шеја, тадашњег портпарола НАТО, креиран је посебно лицемеран термин „колатерална штета“, подсећа генерал Милановић. - Кад је код Корише британски пилот напалмом уништио целу колону албанских цивила која је на тракторима бежала од бомбардовања, НАТО је одмах известио да је реч о злочину српских снага. Међутим, ми смо истог дана дошли до снимка комуникације пилота с „аваксом“, у коме признаје да је побио цивиле. Убацили смо тај снимак у ударни дневник француске телевизије, а Шеј је без гриже савести заборавио да су то „жртве српског злочина“ и оправдао НАТО тврдњом да су цивили „колатерална штета“ која се не може избећи - наводи генерал Милановић.

У почетку ни све чланице НАТО нису биле расположене да опстанак Алијансе оправдају агресијом на европску земљу која се легитимно бранила од ОВК, коју су и САД сматрале терористичком организацијом. Чак ни Немачка, која је била дубоко умешана у распад СФРЈ, није до 1998. смела да се одважи на учешће у рату против Србије. Саговорник „Новости“ подсећа да су на немачким изборима 1998. канцелар Герхард Шредер и Јошка Фишер изабрани захваљујући антиратној реторици коју су користили.

- Међутим, пре него што се Бундестаг састао они су позвани у Вашингтон да добију „своје“ мишљење. Дословно им је речено: „Можете бити лидери само ако вам ми дамо подршку. А добићете је ако промените устав и омогућите учешће Немачке у рату“. Шредер и Фишер су се вратили „препарирани“ и прича је завршена. Слично се десило и с француским председником и другим противницима агресије на Србију - наводи Милановић.

Он објашњава да је пре оружане интервенције ратну позорницу припремио први ешалон обаваштајаца и мајстора црне пропаганде.

- У једном тренутку на простору Југославије налазило се чак 7.000 западних обавештајаца. Захваљујући њима и пропагандистима прави злочинци су постали хуманитарци, јер су агресију назвали хуманитарном операцијом. У историји ратовања остаће забележено да је 1999. створен потпуно нови речник да би сакрио прави смисао агресије и догађаје на терену - сећа се генерал Милановић.

Према његовим речима, злочин агресије је утолико већи и бизарнији јер је изазван и личним амбицијама лидера Алијансе која је 1999. славила јубилеј, 50 година од оснивања.

- Британски премијер Блер и амерички генерал Кларк су обманули и државни врх САД. Убедили су га да ће кажњавање Србије бити блицкриг у коме ће НАТО за неколико дана уништити српску војску. То је било врло пригодно за обележавање пола века од оснивања НАТО 24. априла 1999. у Вашингтону - каже Милановић.

Међутим, отпор српске војске није сломљен, а ни дух народа. У немоћном бесу Кларк је почео да гађа цивилне објекте.

Украјински војници вежбају пред "вратима Крима"

- Јубиларни самит НАТО био је својеврсна комеморација на којој се показало да ниједан циљ због кога је агресија почела није остварен. С друге стране, Москва је агресију на Србију схватила као озбиљно упозорење, што је показала и политика Владимира Путина, који је 1999. дошао на чело Русије. Нажалост, садашња кримска криза, која је тек почела, показује како је НАТО непромишљено покренуо опасну машинерију која води свет веома опасном стазом - закључује генерал Милановић.

КОСОВСКА ПАНДОРИНА КУТИЈА

Агресијом на Србију и отимањем Космета Запад је отворио Пандорину кутију чији су духови сада стигли до Крима и учинили будућност потпуно неизвесном и опасном, сматра генерал Јован Милановић.

- Косовски ефекат вратио се као бумеранг Западу. Зато ме не чуди јавно посипање пепелом бившег немачког канцелара Шредера да је агресија на Србију 1999. била нелегална. Он сигурно не може да спава мирно, јер зна да један од људи који су директно покренули процес због кога данас стрепи цело човечанство - каже генерал Милановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (18)

milojko

23.03.2014. 11:16

I, šta sad? Treba li da budemo ponosni što smo još jednom poslužili nekome kao štit a nekome kao izgovor? Koji put u istoriji doživljavamo takvu "slavu"? Sa koliko uništenih ljudskih egzistencija?

baba Simana

23.03.2014. 11:45

@milojko - Uci cemo u istoriju,zaustavili smo Hitlera i spasili SSSR a sad smo zaustavili SOTONU sa zapada da spasimo bratsku Rusiju treba da si ponosan na tu cinjenicu.

draganche

23.03.2014. 16:14

@milojko - @milojko Niko nas nikad nije pitao sta hocemo ili necemo. Uvek nam dodele ulogu i do sada smo uvek odigrali neocekivano. Cena je ogromna i to nije sporno. Pitanje je samo kako bi prosli da smo njihovu igru igrali onako kako su oni hteli i planirali? Ja licno mislim da bi prosli bar pet puta gore i da verovatno ne bi bilo nikog ko bi komentarisao u novinama.

balkanac

23.03.2014. 16:29

@milojko - Pa čak i da je to sve istina, kakva je pa naša korist od toga? Kako su nam se zahvalila "braća" posle toliko razaranja i žrtava koja smo imali? Pomogli su nam preko jeftine kupovine NIS, visoke cene gasa iz SRBIJAGASA i jadnog kredita za obnovu železnica !? Malo je i bedno to sa njihove strane, što istovremeno neznači da je druga strana bila izdašna prema nama. Svi oni predstavljaju imperijalističke !!

из главе

23.03.2014. 19:00

@milojko - ако станеш на страну неправде, увек губиш ( очигледан пример ЕУ-НАТО, таман када су сви мислили да су све победили, почели су да се распадају као губави), а ако си на страни правде, и поред губитака на крају добијаш ( довољан доказ је наша историја). Разлог зашто данашњи Срби јасно не виде прави пут је недоследан пут наше елите( очијукају са западом, а Србства и Руса се сете тек када садо-мазо перфораманс запдњака крене) и напуштен традиоционални систем моралних норми зарад сировог матер прагм

зокс

23.03.2014. 19:03

@milojko - милојко,колико год пута зло нападало на Бога ми се морамо томе успротивити!Јер ђаво куша људска бића,а не Бог!Кад кажем Бог не мислим да су Руси,нити било које људско биће Бог,него правда и истина која је дата од Бога људском роду!И која ће на крају сигурно да победи!

boban

24.03.2014. 06:53

@milojko - Jes baba Simana ,u pravu si ,ali moras priznati da smo ispali glupi kada smo se mi poturili da zaustavimo Tursku na putu ka osvajanju Evrope,mi smo ginuli za tu pogan i zatoo su nas nagradili hehe,,umjesto da smo ih propustili ,napojili i nahranili i uputili ka BECU i neek se bitke vode oko beca ,,izginuli budzasto a bec ko bec uvjek mudro i pametno i dan danas to rade,,eto predlog iz beca za rjesenje situacije u Ukrajini.

Spiridon S.

23.03.2014. 11:44

@Dobro Milojko,daj te konkretno resenje i ukazite "gde smo to pogresili"..Na zalost morbidne namere nismo nikako mogli izbeci..,i one nisu zavisile od odluka tadasnjeg rukovodstva..ili se mozda varam..ne znam ja licno tako mislim..

Marun

23.03.2014. 13:57

Шта се десило са овим народом који некад беше поносан... Да ли је могуће да има толико људи који би за шаку долара кренули да пљују по СВОМ(!) народу? Да ли има толико људи код нас који ће да правдају бомбардовање и траже утеху у томе да је Милошевић био овакав или онакав? Народе мој шта остављате деци? Идеју водиљу да док год се има пара добро је? Нема везе што нас гази туђа чизма,народу хлеба и игара? Где је онај Лазарев избор "Царства небеског или царства земаљског"?

Sredoje Radivojević

23.03.2014. 14:54

@Marun - Taj i takav nacionalni ponos je prošlost! Baš kao što su prošlost i religija i grbovi i zastave. Kao što je propala prošlost pokušaj hiljada zaluđenih misionara iz Amerike i Engleske ili Škotske da ubede Kineze ili afričke crnce da je prava religija evangelistička ili neka druga. Propala je, a propašće i besmisao građenja monumentalnih bogomolja u 21. veku! A to uglavnom rade islam i pravoslavlje. Kasno je! Nacionalni ponos je danas moguć samo u društvu u kojem je čovek srećan u svom okruženju.

crni

23.03.2014. 15:19

Izgleda da i na zapadu ima još uvek moralnih ljudi, mislim na ovog francuskog majora Pjera Anrija Binela, koji je otkrio našem generalu NATOov prljavi i nečovečan plan ka Srbiji i njenom narodu. Svaka čast njemu, mora da mu je deda bio vojnik na solunskom frontu i tog vrlo dobro poznavao Srbe i svom unuku to ostavio u amanet. Još uvek imamo prijatelje među Francuzima.

sabro

24.03.2014. 06:43

@crni - @crni neces vjerovati ali si u pravu,,bio sam s francuskim majorom u nasem ratu u RS ,ciji je deda bio Solunac,i kada je polazio od kuce kaze da mu je deda rekao da ni slucajno neradi nista pogresno protiv Srba i da bude na nasoj strani,,,nazalost vrlo malo toga je mogao uciniti za nas ali je sigurno ucinio ono sto je mogao najbolje,,,da prica francuzima sta je istina.

Boki

24.03.2014. 08:46

@crni - Samo se nadajmo da nije potpuni izuzetak za potvrđivanje pravila. Francusku bar bije glas da je (bila) slobodoumna.

AkiTaki

24.03.2014. 01:16

Ostace isitne dve, nasa da tugujemo njihova da nicega bilo nije! Covecanstvo ce uskoro da evoluira ili u strasane konzumere koji ce prozdreti sami sebe kad nista drugo ne ostane ili u spiritualna bica sa akcentom na duhovnu moc (equlibrium sa okruzenjem) . ali masa je gladna, masa je glupa, masom se vrlo lako manipulise...

Posavac

24.03.2014. 08:21

Sve ovo govori da bi za Srbiju najbolji izbor za budućnost bila politička i vojna samostalnost i ne priklanjanje bilo kome. Samo tako, naša deca i deca njihove dece imaće bolju budućnost. Sa priklanjanjem Evropi, mi dobrovoljno stupamo u dalekosežno ropstvo i nastavak sveukupnog propadanja.

realni

24.03.2014. 09:56

Da Srbija nije prekrsila ustav Jugoslavije i ukinula autonomiju Kosova sve bi bilo drugacije .Medutim Milosevic je mislio da moze da radi sta hoce i nasilu da vlada ostalim narodima u Jugoslaviji .Sjetite se samo sjednice saveza komunista Jugoslavije i napustanja te iste sjednice ostali naroda i Jugoslavije

Borislav

24.03.2014. 19:21

@realni - Ajd ti nama napisi gde ti sada zivis i koga podrzavas danas. Srbija nije krsila Ustav vec su to uradile one snage koje su htele da se na silu odvoje iz Jugoslavije. To barem vidis sada na primeru Krima. Zasto je odvajanje Krima krsenje medjunarodnog prava a isto su uradile Slovenija i Hrvatska koje su imale istu ulogu u Jugoslaviji kao i Krim u Rusiji. Krim je samo jos jedan dokaz da sve sto se silom uzme moze i da se na isti naci vrati. Kosovo je deo Srbije dok god ga srbi tako smatraju.