Швајцарски модел високог образовања, заснован на успешном споју теорије и праксе, добио је одраз и у овогодишњем Међународном сајму запошљавања у конгресном центру „Стравински“ у Монтроу, граду на обали Женевског језера, у којем је 10. и 11. марта међу више од 2.000 студената из 115 земаља, дипломе на увид ставило и 10 академаца из Србије.

Јер, организатор манифестације, Швајцарске групација за образовање у области туризма, хотелијерства, кулинарства, предузетништва и менаџмента, обезбедила је присуство представника 55 светских компанија у потрази за адекватном радном снагом.

По речима Јоване Пејчић, 25-годишње Новосађанке, која је пре четири године дипломирала на Швајцарском колеџу за хотелијерски менаџмент, где је сада запослена као регионални менаџер за Источну Европу, тамошњи факултети ослушкују потребе компанија и тако креирају програме по којима студенти усавршавају знање.

МЕДИЈИ Са сајма запошљавања у Монтроу извештавало је, поред свих домаћих медија и 30 новинара из Србије, Италије, Француске, Немачке, Мађарске, Хрватске, Бугарске, Русије, али и чак из Кеније и Перуа. Извештачи су имали посебан програм посете колеџима и образовним институцијама као и хотелима, винаријама, музејима...

- На сајму запошљавања студенти се упознају са захтевима компанија које имају високе стандарде и којима је потребан стручан кадар са квалитетним образовањем, као што су Риц, Хајат, Дочестер, Фор Сизн, Емирати, Ројал Карибијен крузери, Карлтон... Они су два месеца раније конкурисали за посао тако да имају заказане интервјуе који се понављају у три круга. Највише студената, 40 одсто је из Европе, око 30 одсто из земаља Азије, чак 20 одсто из Кине , 10 одсто долази из САД и Африке. Ефекти сајма запошљавања буду познати за три-четири месеца, а пређашња искуства говоре да већина академаца оствари жеље и запосли баш тамо где намерава - објашњава Пејчићева која ће програме студирања у Швајцарској ускоро представити на београдском и новосадском универзитету.

Занимљиво је да Ројал Карибијен крузери имају потребу да у наредних годину-две дана запосле 20.000 радника управо хотелијерске струке које посао чека на бродовима.

СУПЕРВИЗОР Марко Вучковић, 24-годишњи кувар из Велике Плане, намерава да настави школовање и нађе, како каже, запослење по жељи.
- Завршио сам вишу школу за кувара али ћу наставити са усавршавањем да бих радио оно што желим у некој од великих компанија и уједно имао статус супервизора - поручује Вучковић.

Марина Дончевић, 32-годишња Београђанка за завршеном високом медицинском школом за козметику, радним искуством у „Хајату“ где је радила као терапетут а затим била велнес и спа менаџер, уписала је мастер студије Швајцарском колеџу за хотелијерски менаџмент. Она на сајму запошљавања тражи запослење у некој од великих компанија.

- Зато сам одлучила да школовање наставим у Монтроу- каже Дончевићева.- Понуде за посао су веома добре, била сам на неколико интервјуа и очекујем позитивне одговоре у јуну, када завршим мастер студије. Жеља ми је да запослим у ланцу Хајата, који отварају више од 130 ризорта у Азији, што подразумева и потраживање нове радне снаге, посебно по питању мог студијског смера који је моделиран управо у договору са том компанијом.