Да ли се Путинов став према Косову мења?

РАДЕКА ЂОРЂЕВИЋ

05. 03. 2014. у 21:30

Да ли је Путиново поређење КиМ и Украјине заокрет Москве или указивање на дупле аршине. Јединствени стандарди стављају тачку на границе на Балкану. Русија и даље уз Србију око КиМ

ПОРУКА руског председника - да и становништво Крима има право на самоопредељење, ако је оно већ дозвољено косовским Албанцима, провоцирала је нагађања у правцу могуће промене оријентације Москве према статусу Космета, али по мишљењу стручњака, то тумачење не иде на штету Србије, нити значи редефинисање позиције према јужној српској покрајини.

Истовремено, повлачење паралеле са КиМ, актуелизовало је и дилему да ли је самопроглашење косовске независности пре шест година било „јединствени случај“, како је тада заговарао део међународне заједнице, дувајући ветар у приштинска једра.

По мишљењу Душана Пророковића, извршног директора Центра за стратешке алтернативе, тензије на Криму јесу доказ да Косово није суи генерис случај што је Србија од почетка и тврдила. Решавање украјинске кризе, сматра он, ићи ће у прилог Србији, јер ће изискивати дефинисање јединствених критеријума.

- Када се ствари буду вратиле у корито јединстевних стандарда, онда их треба применити и на Балкану на коме је Србија жртва асиметричног приступа Запада - каже Пророковић за наш лист. - Или ће се сви вратити принципу поштовања граница или ће се питање граница отворити на читавом Балкану, првенствено у Македонији и БиХ.

Поводом украјинског жаришта и извлачења заједничких „именитеља“ Крима и Косова, Марсело Коен, професор међународног права на Институту за међународне студије у Женеви који је био и члан српског правног тима пред Међународним судом правде у Хагу у случају КиМ, за „Новости“ каже:

- Вашингтон, Лондон, Париз и Берлин жању оно шта су посејали. Њима недостаје моралног кредибилитета да призивају територијални интегритет и неинтервенцију након што су подржали сецесију Косова и активисте са Мајдана у Кијеву. Да не говоримо о војној интервенцији у Ираку, Авганистану и другим случајевима...

Професор међународних односа Предраг Симић Путиново поређење не тумачи као наговештај руског предомишљања поводом статуса КиМ, већ као наставак руско-америчке партије:

- Још 2008. године Путин је САД рекао да се одлуче поштују ли међународно право или саме бирају коме ће признати право на самоопредељење. Одлука Америке је била да призна Косово, а Русије признање Осетије и Јужне Абхазије. Због тога је паралела Крима-Косова конзистентан став Москве и прилично сам сигуран да ће Русија и надаље подржавати оно што Србија жели на КиМ.

Очи свих сепаратиста у свету упрте су у КиМ, а Шкотска, Каталонија, Баскија, Ердељ или јужна Словачка, само су неки од примера.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (77)

зокс

05.03.2014. 22:07

Kako евро-амери створише,привремену назови државу од српске покрајине,тако исто имају право и Руси да стварају назови државе!

čekaj malo

05.03.2014. 22:20

@зокс - Gde je tu princip ? Ne možeš podržavati Srbiju u očuvanju Kosova i tražiti samoopredeljenje za Krim. Ispada da je Rusija bila na našoj strani samo zato što je je to bilo suprotno od Zapadnog interesa. Kad je Rusiji u interesu da uradi istu stvar kao i zapad zaboraviće na podršku Srbiji. Pametnome dosta.

зокс

05.03.2014. 22:37

@зокс - Eво чекам!На које су се то принципе позивали и којих су се то принципа западњаци придржавали,па да и ми или било ко други требали да се придржавамо?Ни једног јединог!Руси неће никада признати српску покрајину за државу!

Branko

05.03.2014. 23:42

@зокс - Pa, kada smo mi vec potpisali briselski sporazum, sto to Rusi ne bi iskoristili?

Sulejman

06.03.2014. 10:22

@зокс - Znanje je sila,znanje je moć..... a neznanje publikovano peko medija je tri- jumf gluposti.Uzmi istorisku enciklopediju pa pogledaj da su od Carske Ru- sije SSSR stvorile 3 Rusije bez istoriske osnove,kao napr Vojvodinu kod nas koja nikada do 1945 g.i Tita,nije bila autonomna.Nekih 3 godine,posle Velike Mađarske bune imala je personalnu autonomiju što znači izbor učitelja i sve- štenika,bez ikave teritorijalnosti*,aman bre!(namerni turcizam)

nemanjic Cg

05.03.2014. 22:08

srbija koncno treba da se odluci ili istok ili zapad a ne ka za vrijeme tita i tamo i tamo toga vise nema

MatijaBeograd

05.03.2014. 22:46

@nemanjic Cg - Ti spavas Nemanjicu....Srbija se vec odavno odlucila i vec je pocela pretpristupne pregovore sa EU.To je nas put,a ne put koji mozes da procitas na ovim komentarima gde poruke najvise ostavljaju bosanski Srbi i gastarbajteri...

ZOONLOGONECHON

06.03.2014. 00:42

@nemanjic Cg - Ja sam bosanski Srbin i za EU sam. Srbije prece Kosovo ( 90 odsto Albanci ) ko je je formalno izgubljeno i Rusija ( priznalo preko 100 zemalja a i Putin indirektno ) nego Rep. Srpska ( 90 odsto Srbi ) ili EU ( gde smo blizi geografski ).

Бранко Стеванович

06.03.2014. 08:23

@nemanjic Cg - Srbija je za ruse Matija svidjalo ti se to ili ne.Drugo je sto bi zeleli da zivimo kao zapad, ali kada shvatimo da tako necemo ziveti od toga sto cemo postati i zvanicne sluge zapada,odustacemo i izaci ako ikada udjemo.

Sulejman

06.03.2014. 10:11

@nemanjic Cg - Kao što se ja zovem Sulejman tako si i ti Mujo bosanski Srbin.Doduše nisi baš sve slagao,jesi Srbin ali i nekom sdmom kolenu,ali šta ćeš nam takav.

radojko

05.03.2014. 22:14

stvorice se standardi Rusija ce profitirati ,ali svi standardi se nece odnositi na proslost ,sto znaci da mi u Srbiji ne dobijamo nista.

DjordjePetrovic

05.03.2014. 22:34

Nije Putin zaokrenuo nista, no koristi priliku da malo odapne strelicu prema zapadu. Cisto da ih podseti da jedno propovedaju dok drugo rade. Mozemo samo mi u nasoj ludosti da se okrenemo od Putina i srecu potrazimo u narucju korumpiranih briselskih oligobirokrata.

Djordje Gajovic

06.03.2014. 06:25

@DjordjePetrovic - Djordje Petrovic, potpuno se slazem sa vama. Svi ovi sa zapada sto na lukav nacin I uz pomoc onih siledzija sto na silu otimaju vlast pokusavaju da okupiraju Ukrajinu, nikada nece uspeti jer je Ukrajina Kijevska Rusija. Ova manjina sto je naklonjena ruskim neprijateljima su izrodi. Ziveo Putin-zivela Rusija.

kata

05.03.2014. 22:47

Nije to ista Kosovo i Krim.Kosovo je Srbija smatrala sfojom sve dok postojala Jugoslavija,a Kosovo bila ravnopravna federalna jedinica sa pravom veta .Raspadom Jugoslavije Srbija pokusala da produzi njeno postajanje da bi sacuvalo Kosovo ali nije uspelo jer kosovsko kompaktno stanovnistvo 95 % albanca proglasili nezavisnost.Taj slucaj nije isti u Krimu,ni istorijski ni pravni i kao takav je agresija na suverenu Ukrajinu.

Вук З.

06.03.2014. 00:36

@kata - Наравно, Като, да КиМ и Крим нису исто! Крим је република, као што су биле Словенија, Хрватска или Македонија, а КиМ је покрајина, као Српска Крајина, Велс или Каталонија! Ваљда си схватила разлику...

Петар Вуксић

06.03.2014. 00:54

@kata - kato,zao mi je sto moram ovako da ti kazem..  Pa ti nemas pojma o istoriji,tako da ne zelim ni da te demantujem.Ostani da zivis u neznanju

Бранко Стеванович

06.03.2014. 08:21

@kata - Nije tacno.Krim su dobili rusi u krvavim bitkama sa Turskom,a Hruscov poklonio svojoj Ukrajini.To je isto kao da je na primer Stipe Mesic kada je bio predsednik predsednistva uzeo i poklonio Hrvatskoj Kragujevac.Znaci istorijski je isto to sto smo mi Kosovo a rusi Krim dobili u krvavoj borbi.Isto je i to sto je neko drugi to poklonio onima sto to u borbi nisu dobili,Hruscov Krim, a zapad Kosovo.Rusi se nisu protivili dok su se ukrajinci adekvatno ponasali,a sada traze svoje i to nije agresija

Zoran Djuro

06.03.2014. 09:03

@kata - Ako je 95% Arbanasa na Kosmetu, 20% je Srba,15% Roma,a gde su ostali?Nerealno da nerealnije nemoze biti...

za neuke

06.03.2014. 09:48

@kata - ajde ne lupaj bre. Srbija je u Jugoslaviju unela Kosovo,a Tito je na silu dao Kosovu autonomiju. Kosovo nikad nije imalo republiku. stvar oko Kosova je cisto nelegalno otimanje, ali legalno u smislu kaznjavanja Srbije i Milosevica zbog izazivanja ratova i zlocina(kao sto je Madjarska kaznjena sa Vojvodinom)kao gubitnika. Mi smo kaznjeni od strane sila zbog pogresne politike devedesetih,a opet najkrivljiji su milosevicevi glasaci.Vidimo i dalje se nisu opametili..

MatijaBeograd

05.03.2014. 22:47

Pa sta ste vi ocekivali,na kraju ce Srbija jedina ostati sama i glupa.Kakva bre Rusija,samo cekaju povoljan trenutak i da Kosovo kapitalizuju u svoje interese i to im ne zameram,vec pametno rade,ali mene brinemo mi...slepi kao i uvek!

Srdj

06.03.2014. 00:50

@MatijaBeograd - A sta smo trebali da ocekujemo? Oni su uz nas dokle god nasi interesi koincidiraju sa njihovima. Kad tako ne bude, cao zdravo. Tako to rade velike sile. Nema tu vise matematike, stvari su jednostavne. Kad si jak, rukovodis se prem drugim jakim a ne prema slabima.

MarkoBg

06.03.2014. 02:34

@MatijaBeograd - Sve i da Srbija ostane "sama i glupa" ti i tvoji istomišljenici nećete delovati pametnije. Ako želja za pravdom i pravom Srbiju odvede u propast, opet će biti hiljadu liga iznad onih koji ništa pozitivno nisu ni pokušali da ostvare nego da se svrstavaju uz ovog ili onog globalnog zločinca. Takvi ljudi čovečanstvo vode u anarhiju i divljaštvo, koliko god se kleli u Čedu, Nvo i američke rakete da su upravo oni mirotvorci, pozitvci, pčelice itd,

Srdj

05.03.2014. 23:23

Ono sto dobar deo nas ne kapira jeste da americka svest pociva na konceptu presedana. Konacno, njihovo pravo lezi na tom principu gde je moguce relativizovati zakonsku sankciju ako se na bilo koji nacin odredjeni slucaj predstavi kao presedan. Zato oni toliko trtljaju o Kosovu kao presedanu. Nama je to, pak, neprihvatljivo jer je nasa svest rigidnije koncipirana. Govorim o Kosovu iz neke nadvizure, drugo je to sto za nas Kosovo ima jos jednu, daleko vazniju dimenziju. Duhovnu i emotivnu.

DUXONI

05.03.2014. 23:34

Prodali su nas 1878 na Berlinskom kongresu,da ne bese Svaba Bugari bi uzeli celu juznu Srbiju,Hteli da nas okupiraju 1945,prodali nas u Bosni,prodali nas 1999,,a sto ne bi i sad?

Dragan bgd

06.03.2014. 03:38

@DUXONI - Ma sta lupas ,kad poima nemas.Rasi nikada nisu prodali svoje Srbe I mticu svih Srba,i njihove drazave su zapravo Srbija samo sto ti ne znas,na tom Berlinskom kongresu je I pocelo falsifikovanje istorije.U Rasiji je postojalo jedno drustvo Rasa,nesto nalik na masoneriju,koje se zalagalo za prosirenje Srbije sa Bugarskom I Grckom I na taj nacin granici sa Rasijom.Takvi poput tebe su taj plan upropastili I tisina sa glupostima.

Milutin

06.03.2014. 07:17

@DUXONI - Nije mi jasno na koga mislis da nas je prodao? Srbija sama sebe prodaje! Hrani izdajnike i spijune i nista ne cini da zastiti svoj interes. Sta je uradila protiv onih koji je ocrnise u svetu nalazeci ne postojoce grobnice? Prvo to objave u svetskoj stampi a vlast cuti i ne dokazuje da je to laz, stavljajuci pred sud tu vrstu kriminalaca. Naprotiv, oni su slobodni gradjani koji imaju pravo na svoje misljenje! Sonja Biserko jede hleb u Srbiji a radi protiv Srbije!

cola

06.03.2014. 00:06

Svi imaju pravo na misljenje ali dali ce to biti uvazito to je druga stvar.Nista neocekujem i od moje poruke,ali mi gori na dusi da je nemogu da zadrzim za sebe pa sam se odlucijo za komentar ali sam procito vase pa sam odlucno odusto- jbg vidim da niste glupi ni ludi,sve varijante imaju neku fiktivnu stvarnost,realnost i pune su emocija.Samo da bi se uvazile potreban je jak kredibilitet.Zato ja imam jedno Pitanje- To sto mi (Srbi) radimo ili sto smo radili dali nam to obecava bolju buducnost?

Veteran

06.03.2014. 01:05

'Vive le Scotland libre'... 'Vive le Wales libre'.... 'Vive le Basque libre'.... 'Vive le Sorb libre' in Germany... 'Vive le California libre' ... 'Vive le Catalonia libre' in Spain... 'Vive le Granada libre'... 'Vive le Herceg-Bosna libre'... 'Vive le Republika Srpska libre'... 'Vive le Ireland libre''... 'Vive le Quebec libre'.

darko cabrilo

06.03.2014. 01:51

Nasa braca Rusi su nas uvek pomagali i podrzavali kad smo bili u nevolji. Ha. Ha. Ha. Samo se salim. Slusao sam uzivo Putina i njegov komentar u vezi Kosova. Nije me bas mnogo iznenadlio. Putinova politika je dobra za Rusiju ali njega Srbija ne zanima mnogo

Mis_Pigi

06.03.2014. 06:24

-samoproglašenje kosovske nezavisnosti pre šest godina bilo „jedinstveni slučaj“ - пе нека онда и Крим буде "други јединствен случај", па онда Шкотска, Каталонија, Баскија, Ердељ, јужна Словачка исто све јединствени сличајеви

Реплика

06.03.2014. 11:02

@Mis_Pigi - Ја колико знам у Војводини су Срби огромна већина становништва, не рачунајући "аутономаше" - Чанка, Пајтића и њима шаку сличних фигура.

Hogar

06.03.2014. 07:34

@ - Mislim da je sada usuvise kasno da menjaju stav.Bombardovali su nas a minsmo se branili prackama protiv pola Evrope SAD!Rusi su tada mudru cutali.Na Kosovo su usli,dobili aplauze naroda I zatim se brzo povukli.Sada su SAD na vratima odakle ce rukovoditi izvozom gasa.To je posledica njuhovog cutanja prema Srbiji.

зокс

06.03.2014. 10:06

@Milan USA - Само што се сви не завлаче у њега као ти у амерички!Разлика драстична!

зокс

06.03.2014. 10:27

@Milan USA - Православац се православцу нема за шта улизивати,за разлику од тебе који се улизујеш друговерцима!!Само ти дубоко удахни у том ваздуху и светлости!То је твој ниво!

trlja baka

06.03.2014. 08:52

jos vi o kosovu zar niste gledali juce utakmicu protiv hajitija,nema tu vise sance za bilo sta kosovo je drzava gde vulin ne moze da udje kad on hoce....

nesa

06.03.2014. 11:21

@trlja baka - Ono sto je oteto silom,silom ce biti vraceno.Mozda jesmo mali naspram drugih,ali ako se zaviri u istoriju moze se videti da je svakom velikom carstvu odzvonilo onda kada se na nas namerilo.Rimsko carstvo,Vizantija,Otomansko carstvo,Austrougarska,nacisticka Nemacka.Odavno ih vise nema,a mi smo i dalje tu.Tako ce proci i SAD,a kada siptari vise ne budu imali zastitnika Kosovo ce opet biti nase.

из главе

06.03.2014. 11:27

@trlja baka - kako nema šanse, pa SFRJ je državčina za sve ove "naslednice" na čelu sa Srbijom, a ne Kosovo, CIA paravan, pa se raspala ko k'o bas sa 16stog... da ne pominjem SSSR, A-U i sl. Sve je u glavama, mi nemamo cilj, zato nismo sposbni da budemo svesni, nemamo ni lični integritet, zato nemamo partnere itd... doveli smo sami sebe da budemo za pušku i motiku

stalker

06.03.2014. 09:05

Da bi Srbija bila dosledna u stavovima oko Kosova mora da podrži Ukrajinu ,jer njoj se otima ,isto kao nama, deo teritorije . Mi zaslepljeni nekakvim izmišljenim i nikad nedokazanim bratsvom, podržavamo Rusiju u ovom slučaju . A osuđujemo NATO koji je to isto učinio u slučaju Kosova . Ne treba da podržavamo ni zapad ni Rusiju ,nego samo i isključivo pravdu i istinu.

зокс

06.03.2014. 10:05

@stalker - сталкер,а у каквим су односима,братским,нато и шиптари?Колико су нато-вци ближи шиптарима и по чему,од Руса Украјинцима?По чему се то Југославија могла разбити,а Украјина не може?Знам ја зашто не може,јер западу треба цела Украјина,територијално,за напад на Русију,а Југославија им територијално за то није била потребна!Народи из Југославије требају западу само и искључиво као топовско месо!Неће проћи јос дуго уверити ћеш се у то!

shama

06.03.2014. 10:44

@stalker - mislim da Rusija kako god da okrenes ima Krim, jer je to volja naroda u Krimu, i tu ona nema sta da izgubi osim da se bori da to i ozvanici. Paralela Krima i Kosova sagledava se u tome sto zapad u svom interesu zeli da mjeri drzave po svojoj mjeri i ukusu, pa cemo od Srba oduzeti a od Ukrainaca zadrzati.. e kako ne... Ili cete primijeniti istu politiku suvereniteta i teritorijalnog integriteta prema svim drzavama u svijetu, ili cete se suocit s problemom kakav je trenutno i kakvih ce jos biti !

Ivan

06.03.2014. 09:20

Koga Rus brani taj nema cemu da se nada.Tako nam je bilo u proslosti,tako ce nam biti dok je sveta i veka.

Јабре

06.03.2014. 11:01

@Ivan - Лицемерно и цинично, Русија је помагала Србији у Првом српском устанку до инвазије Наполеона, ослободила је својом војском Бугарску, спречила потпуно уништење Србије и Српске војске у првом светском рату, отерала нацисте на хистори програм, Абхазија и Ингушетија су сигурне, Северни Вијетнам је победио ...

Zbogom Juzni Tok

06.03.2014. 12:00

@Ivan - Znaci oni su vas spasavali u WW I, a ne Francuzi ("Krece se ladja francuska", pa spomenik francuzima u Beogradu), Britanci i kasnije Talijani.

Јабре

06.03.2014. 13:41

@Ivan - Да није руски Цар Николај запретио да ће Русија склопити сепаратни мир са Немачком ако не пребаце Српску војску из Албаније Французи, Британци и Италијани не би било "Лађе француске" него ледена гробница.

sreto

06.03.2014. 10:19

Naravno da se Putinov stav prema Kosovu menja, ne zbog "ljubavi" prema albancima, nego zbog Srpske politike u poslednjih 13 godina. Zasto bi Putin branio Kosovo dok Srpski politicari "klececi" odlaze u Brisel, Berlin, Vasington (cak i na molitveni dorucak) Srpski politicari POKUSAVAJU TITINOM POLITIKOM, da "usicare" na obe strane, i na kraju se sve slupa o glavu. Zasto bi Putin branio Srbe? Kad u skupstini Srbije sede (ne)ljudi koji podrzavaju raspad drzave !!!

nislija

06.03.2014. 11:00

Da je ostalo po želji Rusije na Sanstefanskom sporazumu 1878 , Niš bi sada sada bio u Bugarskoj . Ali na sreću Nemaka je bila protiv toga pa je Berlinskim kongresom iste godine vraćen Srbiji i ne samo Niš. I nemojte više da lupate o nekakvom ruskom prijateljstvu , od tuda nam je 1944 stigao staljinizam , povremeno dolaze sibirske zime i stalno najskuplji energenti .

Змајевић

06.03.2014. 12:34

@nislija - Ово је пример колико незнања и глупости може стати у 3 реченице!

зокс

06.03.2014. 13:09

@nislija - Змајевић,и то школски пример!Толико су нам Немци помогли да су нам наплатили све како у Првом тако и у Другом рату,и са каматом деведесетих!

Јабре

06.03.2014. 13:39

@nislija - Јесте наши пријатељи Немци само су нам убили 3.5 милиона предака а зли Руси губили 100 000 војника месечно у просеку у првом светском рату за нас незахвалне да не кажем шта. У ствари не за нас него за вас што вам је и образовати се тешко.

александар

06.03.2014. 13:58

@nislija - Нишлија је у праву. а господа Змајевић и Зокс нека узму уџбенике историје за седми и осми разред основне школе да бар основне ствари сазнају. Уз пут Немци су током Другог светског рата послали са источног фронта специјалне снаге да гасе пожар на Светој Гори и тад спасили манастир Хиландар, што демократски изабрани представници ДОС нису урадили. А и што да нам не наплате кад је и дан данас код Срба бољи гроб и рат од пријатељства са Немцима.

nislija

06.03.2014. 14:18

@nislija - Veći je problem kad u jednoj rečenici kažeš kudikamo više neznanja ! Ako nisi na vreme naučio istoriju ,uzmi sad nešto nauči , pročitaj šta je odlučeno sanstefanskim mirom , a šta berlinskim kongresom . Nikad nije kasno da nešto saznaš !!

nislija

06.03.2014. 15:06

@nislija - E moj prijatelju 'jabre' , ti bre ne neznaš zašto je počeo I sv. rat . Rusija kao i ostale iperije u Evropi su ratovale da prošire svoje teitorije i prigrabe još neku koloniju . Rusija nije branila Srbiju nego je i njoj bilo malo , pa je htela još . Da bi posle Oktobarske revolucije marta 1918 g . izašla iz rata i tako otežala saveznicima situaciju .Pa smo ratovali duže i više izginuli .

Јабре

06.03.2014. 15:27

@nislija - И шта доказује Сан Стефански мир ? И Србија је тада била у савезу са Аустријом непријатељем Русије због њих смо и напали Бугарску 1878 када је Краљ Милан лагао народу и војсци да иде да помаже Бугарима па кад су сазнали почели да бацају муницију. А Швабе су стрењале 7 000 људи у крагујевцу, 6 000 у краљеву, 60 000 убили на подкозарју да не говоримо о другима, како су поделили спискове женама које ће да им буду проститутке, и о концентрационим логорима.

зокс

06.03.2014. 19:02

@nislija - александар,па су у знак захвалности убијали 100 за једног!

Зоран

06.03.2014. 19:13

@nislija - Толико нас Немци воле, да су само у Србији убијали 100 људи за 1 човека, и то окупатора.

Zbogom Juzni Tok

06.03.2014. 11:25

Putinov stav se ne menja. Uvek je isti. Bas ga briga za Kosovo. Ima on svojih problema na ruskim granicama. Daleko je to za njega i nema nikakvog interesa.

kondor

06.03.2014. 11:54

Ne znam kako g. Putin moze da sacuva KM kada ga je srpska politika i diplomatija dala kosovskim albancima . Mnogi danas koji pisu komentare zaboravise ko je instalirao EULEKS na KM , ko je obmanuo srpsku javnost o nekih sest tacaka koje stite odvajanje KM od Srbije . KM je nezavisna drzava i to se ne moze promeniti , danas lideri pojedinih stranaka sede u NSS koji zagovaraju nezavisno Kosovo .

Kosovo i Metohija su Srbija

06.03.2014. 14:39

Naravno da se stav Rusije prema Srbiji i Kosovu ne menja. Krim je Rusiji otet za vreme komunističke vladavine. I ne samo Krim već cela Ukrajina, i još mnogo što šta. Što se tiče izjava, neprijatelji srba se služi starim trikovima. Deo izjave izvaditi iz konteksta, i onda ga tumačiti na svoj način. Već viđeno m mnogo mnogo puta tokom 90-tih.

Dymitr Ogonowski

06.03.2014. 16:48

Kosmet je bio srpski vec u Srednjevekovje. A nezavisna Ukrajina ima Krim od 1991. Ukrajinska SSR je imala od 1954. ali takode bez Sevastopolja. A to sta Putin je rekao u smislu da moze menjati granice zbog toga da NATO je narusio princip nerusimosti granica, ne oznacava da negira pravo Srbije na Kosmet.

Паланчанка

06.03.2014. 17:14

А где су на мапи Мађари у Румунији, Војводини и Славонији и Срби у Црној Гори, Босни и Херцеговини? За Србе из Хрватске, Славоније, Далмације, Македоније и Албаније знамо где су...

David & GOLIAT! !!!

06.03.2014. 18:12

... Polako ali sigurno - okolo - okolo - naokolo ... pa , na velika vrata !!!

Zbogom Juzni Tok

07.03.2014. 08:01

@David & GOLIAT! !!! - Poanta je na "polako". Polako ali sigurno: prije 50 godina bilo na Kubi, prije 30 u Berlinu, sada na ruskoj granici. Sigurno jeste, ali dosta brzo u geopolitickom smislu.

Зоран

06.03.2014. 19:09

Руси не могу бити већи Срби од Срба. И зато, за слободу Србије, треба да се изборе само Срби, ма где били. Неће ни националне мањине које живе у Србији, мада би им то била обавеза.

Kikiriki

06.03.2014. 22:59

To da li je rusija dobra za brace srbe pitajte bracu u Poljsku, Cehiju, Slovackoj, Bugarskoj itd itd a sad i Ukrajince pa da vidimo!!!

vlada

08.03.2014. 00:23

Zašto, uopšte, to pitanje! Zna Putin da to nije "isto", ali daje prednost principu, opredelenju većinskog naroda, što je slučaj na Krimu, a Zapad daje pravo na Kosmetu nacionalnoj manjini da pravi državu! A kad je tako ovo na Krimu vam je bumerang koji vam se vraća! I vi tu NE MOŽETE NIŠTA!