На Косово бачено 10 тона уранијума

И. МИЋЕВИЋ - В. МИЈАТОВИЋ

04. 03. 2014. у 11:28

Новинар Роберт Џејмс Парсонс, за "Новости", о скривеном УН извештају о последицама бомбардовања Србије

Извештај састављен током бомбардовања никад није објављенУједињене нације су сакриле од јавности извештај шефа мисије за просторни програм УН Бакарија Кантеа у коме се каже да је НАТО 1999. године, током бомбардовања, бацио на Косово близу десет тона осиромашеног уранијума, јавио је портал Газетаекспрес.

Извештај иде даље објашњавајући да се бомбардовање НАТО снага десило у времену сетве, а осиромашени уранијум је утицао на квалитет ваздуха, земље и воде, што је резултирало последицама у ланцу исхране. Као последица тога будуће генерације су изложене повећању броја оболелих од рака, леукемије, абортуса, деформација новорођених беба, наводи Газетаекспрес.

Део извештаја шефа комисије ОУН Бакарија Кантеа 1999. године о ужасним последицама бомбардовања Србије никада није јавно објављен. Делови тог извештаја су, ипак, доспели у јавност захваљујући независном америчком новинару Роберту Џејмсу Парсонсу.

- Сваки значајнији циљ у Србији током НАТО бомбардовања 1999. године гађан је различитом врстом оружја. Један од највиших званичника УНЕП (Програм Уједињених нација за животну средину чији су стручњаци истраживали последице бомбардовања) потврдио ми је то. Они су заправо тестирали оружје на цивилном становништву. То је незапамћен ратни злочин.

ПУЊЕЊА АВИОНИ А-10, који у минути могу да испале и 4.000 метака са главама од осиромашеног уранијума, служили су као пратња пешадили. Уранијумска пуњења била су димензија 196 са 16 милиметара и тешка 300 грама. На Србију је испаљено 10.000 комада. Заостали пројектили тражени су према НАТО мапама, мада се испоставило да је гађано и у координате које нису биле уписане као званична мета.
Овако, за "Новости", Роберт Џејмс Парсонс, новинар који је објавио тајни извештај УН о последицама НАТО бомбардовања, сумира напад на тадашњу СРЈ. Независни новинар, чији су текстови о НАТО агресији објављени у неколико швајцарских дневника, као и у француском "Монду", каже да је то била прва у низу "хуманитарних" интервенција које су довеле до стравичних страдања, попут оне која је разорила Либију. Каже да је и данас запањен што су се Америка и НАТО одлучили да један народ усред Европе заспу бомбама са осиромашеним уранијумом.

- У то време спроведена је страшна кампања у медијима да би се сакриле катастрофалне последице бомбардовања и оправдао напад на Југославију - каже Парсонс. - Тим УНЕП је, док је још трајало бомбардовање, саставио прелиминарни извештај о хуманитарној катастрофи који је изазвало бомбардовање осиромашеним уранијумом, али тај извештај никада није званично објављен. Када сам га ја објавио у новинама, и сам сам трпео велике притиске због тога. У то време још је било живо сећање на последице које су амерички војници трпели због коришћења уранијумске муниције у Заливском рату. НАТО ни по коју цену није хтео да дозволи да се говори о осиромашеном уранијуму у Европи.

НАТО је, према Парсонсовим речима, покушао да спречи Уједињене нације да после рата пошаљу тим истраживача у Србију. На крају, направљен је компромис - екипа Уједињених нација је дошла у Србију, али нигде нису ишли без пратње НАТО војника. Тај други извештај објављен је 2001. године.

- Водили су их искључиво на места на којима није коришћена уранијумска муниција или на локације које су пре тога очистили. Извештај који је после тога састављен је бесмислен - каже Парсонс. - Западни медији се тим проблемом готово уопште нису бавили. Из неког разлога једноставно су слушали оно што је Џејми Шеј говорио.

Међутим, код службеника и војника који су после бомбардовања послати на Косово свест о опасности од радијације изазване посејаним уранијумом и те како је постојала. Парсонс наводи пример холандских војника који су упозорени да на Косову не једу ништа ван војних база у којима су им служили увезену храну.

АМБАСАДА НА НОВОЈ ЗЕМЉИ ПРЕМА досадашњим подацима, осиромашени уранијум је коришћен и током бомбардовања на неколико локација у Приштини, укључујући и место на коме се налазила касарна "Косовски јунаци", коју сада користе припадници такозваних Безбедносних снага Косова. Иначе, преко пута те локације недавно је ограђен простор од више десетина ари на коме се планира изградња америчке амбасаде на Косову, где је према сазнањима "Новости" у дубини од неколико метара промењена земља, а тло је попуњено другим земљиштем... (Д. З.)

- Фредерик Бартон, заменик високог комесара УН за избеглице, тражио је од Светске здравствене организације да уради студију о утицају уранијумске муниције. Та студија никада није завршена, јер је Међународна агенција за атомску енергију искористила своје право да то заустави - објашњава Парсонс. - Ипак, један руски професор из СЗО дао је незавршен извештај Бартону. После тога, он је тражио да се на Косово не шаљу труднице, као и да се уведе правило да нико не може да буде послат на Косово ако не жели. Бартон је након тога остао без посла, иако је већ био виђен за наследника Садако Огате на челу Комесаријата.

Причу о катастрофалним последицама сејања уранијума на територији наше земље оживели су последњих дана медији у Приштини, који су први пут отворено проговорили о овом проблему. Албанске власти на Косову заташкавале су пред својим становништвом да је бомбардовање осиромашеним уранијумом највише штете нанело управо на територији ове покрајине, где је, према извештају, бачено око десет тона бомби са осиромашеним уранијумом.

Да је ситуација на Косову далеко драматичнија него у остатку Србије, објашњава нам и др Илија Плећаш, научни саветник Института "Винча". Његов тим је био задужен да "чисти" територију гађану уранијумским пројектилима, али северно од Косова. У јужној покрајини, објашњава, до данас нема сазнања да је организовано уклањање осиромашеног уранијума са терена.

Са друге стране, стручњаци Института "Винча" и припадници војске очистили су терен од заосталих НАТО пројектила, где год је северно од Косова гађано муницијом са осиромашеним уранијумом. Проблем је био што су налог да то раде добили чак три године након бомбардовања. За то време уранијум из пројектила спирале су кише, а опасне честице доспевале су у земљу и воду. Очистили су локације Рељан у општини Прешево, Пљачковицу крај Врања, Братоселце и Боровац на територији Бујановца.

- Одговорно тврдим да мимо ових локација нигде није било уранијумске муниције. Проверавали смо све делове Србије и ништа нисмо нашли - изричит је др Илија Плећаш, научни саветник Института "Винча". - Можда је на овим локацијама на југу остао неки пројектил, али дубоко у земљи, па нисмо могли да га откријемо. Све што је било до једног метра дубине, извађено је. Тада смо донели између 15 и 20 сандука тог радиоактивног материјала у "Винчу", спаковани су у још сигурније паковање и одложени у Хангар 2, где се и данас чувају.

Проблем је, напомиње наш саговорник, што Србија никада није изградила трајно одлагалиште радиоактивног материјала, већ се ови пројектили и други озрачени материјали чувају у научном институту на периферији Београда.ЕПИДЕМИЈА МАЛИГНИХ БОЛЕСТИ

ДРАМАТИЧНЕ прогнозе онкоепидемиолога проф. др Миодрага Ђорђевића о последицама НАТО бомбардовања на здравље становништва не само да су се обистиниле, него је статистика још више забрињавајућа од његових прогноза. Пре 13 година проценио је да ће стопа оболевања од малигних болести порасти за 15 одсто, а већ сада је достигла 17 процената.

- Прво је могао да се примети пораст оболелих од леукемије, као последица изложенисти радиоактивном зрачењу и први случајеви оболевања повезани са бомбардовањем откривени су код италијанских војника - подсећа проф. Ђорђевић. - Потребно је од 10 до 20 година да би радиоактивност, у комбинацији са другим факторима ризика, изазвала такозване солидне туморе.

Само у 1999. од малигних болести оболело је око 30.000 људи, а умрло око 19.000. Сада се болест октрива код 37.000 пацијената годишње, а умире их 21.000.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (39)

DRASEN

04.03.2014. 11:45

Не знам како се то не рефлектује на локално становништво. Или су постали имуни, или то на локалце делује позитивно, сви су срећни и задовољни.

Jabre

04.03.2014. 12:43

@DRASEN - Ови што су болесни, а има их десет пута више него пре рата, или дођу у Србију на лечење или липшу јер терористи немају адекватне болнице. А остали су срећни весељ народ :)

Dara

04.03.2014. 12:03

e su borci za ljudska prava da traze od agresora da ODMAH CISTE ove nase prostore? Gde su majke da jaucu i traze pravdu za svoju decu? Ameri moraju odmah da pociste svoje radioaktivno djubre i to sto pre - moraju se naterati ! Javno mnjenje mora da se bori za priznaju ovog kriminalnog dela

AGRESORI

04.03.2014. 12:04

Najzalosnije od svega ovoga je,kad nas Prvi onako iz duse,sa punim srcem kaze:Nasi veliki i najveci prijatelji Nemacka i SAD...

zoks

04.03.2014. 13:30

@AGRESORI - Pa ti isti divlji amerikanosi su i doveli na vlast ovoga prvoga"posle prvoga i onoga posle posle prvoga!Kazem vam ja prevrtljivci su u modi,samo sto svaka moda prodje pa ce i ova!

Bezposlen

04.03.2014. 13:55

@AGRESORI - Da ali kad kaže naši prijatelji, verovatno misli na sebe,Tomu i još njih nekoliko!

Cis

04.03.2014. 13:14

@Gnjilane - Oni su nam bar nesto dali, a Rusi nista. A tu radioaktivnost cemo u buucnosti pretvoriti u banje i turisticku atrakciju. Sa ad samo treba da prezivimo, a kad to prodje ceka nas svetla buducnost.

Mila

04.03.2014. 15:04

@Gnjilane - ...na čemu si ti,sreće ti?...jel znaš koliko hiljada godina treba da prođe da se raspadne osiromašeni uranijum,tj.postane bezopasan?Uz pomoć naših "osvedočenih" prijatelja i mi i Albanci imamo svetleću budućnost (svetlucamo od radioaktivnosti)...

Jabre

04.03.2014. 12:11

Зато има десет пута више Шиптара рак него пре рата и долазе да се лече на ВМА. Сећам се 98-99 само бацајте ураниум то нама не смета само да нема Срба.

Slavica

04.03.2014. 12:22

Neka je to treba Balistima kada amere slave!!!!!!!!!!!!!!! Samo mi je zao ostatak SRBA sto ih zadesila ista sudbina!!!!

modi

04.03.2014. 18:16

@MatijaZagreb - ti matija sta sve vise nisi,prvo si bio matija bg.pa matija ds.pa matija ds ldp pa ldp a sad matija zagreb ti si pravi kameleon,samo ti nedostaje crvena boja izgleda cim nikad ne pocrvenis.

bivsi_doktor

04.03.2014. 12:28

Domaći zadatak Ivici Dačiću: da ovaj tekst prevede na engleski jezik i da ga ponese sa sobom kad opet krene na "molitveni doručak"!

LENI

05.03.2014. 09:38

@bivsi_doktor - A i Vladimir Bozovic i on ide na "molitveni dorucak". Prokleti Amerikqanci bacili su uranijum na brdu "Reljan£ u Presevu, a na samo 10 km nizvodno ti isti ameri kupili su vlasinsku "ROSU" koju toce i izvoze svuida u EU ali ne i u SAD. Strahota za hiljade narednih generacija.

Bole

04.03.2014. 12:46

То је за наше добро, рече Немачки амбасадор за време Коштуничиног мандата, и ми Срби ћемо морати да својој деци тако то објаснимо.Е сад објасните то оном сиротом детету што му је тумор на оку и за које се скупља помоћ по српским медијима.Е сад и господин Вучић помиње некакву промену свести...На здравље Срби.

Milovan

04.03.2014. 13:15

Koji je to cinizam zapad osuđuje Ruse što brane svoj narod dok na drugoj strani osiromašenim uranijumom ubijaju direktno i indirektno stotinama hiljada ljudi. Bombe punjene sa osiromašenim uranijumom ne poznaju koje je nacionalnosti žrtva Hrvati, Šiptari i Muslimani će kad tad shvatiti koliko su im pomogli Amerikanci i Bil Klinton bombardujući Srbiju od tih bombi bačenih širom kosova i metohije veći broj šiptara će oboleti od posledica zračenja nego Srba.

Deda Raka

04.03.2014. 13:20

Tuziti Kauboje za upotrebu zabranjene municije,pa neka MS Pravde donese bilo kakvu presudu. Bas me interesuje!

Милош

04.03.2014. 16:55

И брдо изнад Врања је бомбардовано уранијумом! Чишћење је рађено само делимично, морамо да очистимо бар оно што је на територији ван Космета јер што дуже чекамо све је опасније.

boljevac1

04.03.2014. 22:35

Nadam se samo da je onaj visoko radioaktivan.Pa ameri rade za nas .Nas su proterali ali njih planiraju da istrebe.Hvala im na tome.Mi imamo sanse da se kad tad vratimo na nase,kada teroristi nestanu.

MIDEL

04.03.2014. 22:41

E ovo je poklon od evropske I americke "demokratije" I oni nekome da prijete. Ziveo PUTIN I RUSIJA.!

Ђорђе С.

04.03.2014. 22:49

Где су "Жене у црном" и друге прозападне НВО да запале свеће за здравље српске и албанске деце? Да затраже од починилица недела да бар деконтаминишу земљиште, макар због припадника својих окупационих снага...

Nikola

05.03.2014. 00:17

Glas za Dveri, glas za spas Srbije a ova i druga pitanja poput porodice, zastite prezaduzenih gradjana, GMO, kemptreilsa, pljacke drzave i gradjana svakako ce biti konstantno na dnevnom redu.

Помена БЕСВЕСТИ

05.03.2014. 08:02

Боле, зар вам стварно ништа није било сумњиво??? Па није Вучић то самостално изјавио, него су га амбасадори саветовали да то изјави, јер му је реалан рејтинг прилично низак за изборе. Амбасадори знају ко је и како правио рејтинг СНСУ, и знају да може врло лако да нестане са политичке сцене. Избори ће чак шта више бити поништени у случају пада Вучића. Зато су му и наредили да искористи ситуацију и да даје тамо неке дрчне изјаве. Зар стварно мислите да би он то смео рећи онако, сам од себе?

Hercegovac

05.03.2014. 23:50

@Zbogom Juzni Tok - Kao sto rece jedan veliki um, mi Srbi smo tebi i takvima kao sto si ti "zivi prijekor"! Dakle, mi smo vama zivi prijekor, dok mi postojimo postojace i vas VELIKI kompleks zbog onoga sto su vasi djedovi nekada uradili, a nasi nisu nego su ostali ono sto jesu. Dokaz tome da smo vam "zivi prijekor" je i stalno prisustvo ovdje tebe i takvih kao ti. Taj kompleks je neizlijeciv, a trajace dok bude nas Srba, a mi smo vjecni! Jadna je tvoja zluradost, kao sto je jadan i smijesan i tvoj nickname ovdje.

Стефан Зоран

05.03.2014. 23:50

@Zbogom Juzni Tok - У забрањеном немачком документарцу "Смртоносна прашина" помињу се, осим Ирака, и Београд, Ниш... А за Јужни ток се не секирај!

Romanija

05.03.2014. 11:28

Ovo je katastrofa. Baciti toliku količinu osiramašenog uranijuma na tako mali prostor je za svaku osudu. Postavlja se pitanje zašto se toliko dugo čekalo pa da se objave ovi zvanični podatci.

DRASEN

05.03.2014. 11:32

Само добра шљивовица. Лагерујте док нас сатрапи не увуку у ЕУтопију па нам и тај свети народни лек забране.

Hercegovac

06.03.2014. 00:32

Ovo je pravo lice monstrumske tvorevine poznate kao NATO, na cijem celu se nalazi takodje monstrumska tvorevina poznata kao "government USA"! Ta monstruozna institucija vrsila je najstravicnije i najpodmuklije eksperimente pocev od jedinih pravih Amerikanaca Indijanaca u 19. vijeku, preko crnaca pa do neduznog stanovnistva Koreje, Vijetnama, Dominikanske Republike, Paname, Gvatemale, Nikaragve, Grenade, Libana, Cada, Iraka, Somalije, Sudana, Libije, Afganistana, prostora bivse SFRJ...

SLOBODAN Damnjanović

22.03.2018. 12:06

Razbojnička banda je uradila šta je uradila! Tu popravke nema !Međutim ja verujem u božju pravdu i za sve što ljudi rade stiže račun sa kamatom !Kazna stiže neopozivo ! Kad ih stigne shvatiće šta znači pobiti 20 milionaIndijanaca i 40 miliona bizona ! Za njih neće ostatati ni rezervat !!!