И усташе и балисти убијали по Србији

Б. Субашић

01. 03. 2014. у 21:30

После 70 година и даље се расветљавају тајне масовних егзекуција, од јесени 1944. до ослобођења 1945. Војници НДХ, који су с нацистима опседали Стаљинград, и муслимани и Албанци из СС Ханџар дивизије променили униформе у партизанске

КОМУНИСТИЧКИ злочини дословно су избили из земље на Брду мира изнад Горњег Милановца 70 година пошто је Озна ту убила без суђења неколико стотина људи. Кости жртава су откривене јер су се осушили борови посађени поврх гробнице да би је сакрили. Гробови оних које је Озна прогласила народним непријатељима и убила систематски су уништавани по наредби Александра Ранковића од 18. маја 1945. године.

Народноослободилачки одбори треба да учине све што је потребно да одмах уклоне (сравне са земљом) сва гробља као и појединачне гробове окупатора и домаћих издајника и да се на тај начин избришу сви трагови о њима, остало је записано.

Жртве су побијене на основу Уредбе о војним судовима, коју је издао Титов Врховни штаб у мају 1944, а њоме је прописано да за пресуду, укључујући и смртну, нису обавезни докази: "Код установљења истине о делу и кривњи оптуженог суд није формално везан ни за каква доказна средства, већ доноси своју одлуку по слободној оцени". Захваљујући овом "правном акту", Озна је у Србији убила 55.000 људи, чија су имена и презимена до данас откривена. Тај број није коначан јер су наређења и архиве Озне уништаване. Процене броја жртава у комунистичким "дивљим чишћењима" крећу се и до 100.000 убијених.

Историчари претпостављају да су егзекутори у Горњем Милановцу могли да буду исти они из Југословенске бригаде који су убијали у чачанском крају. Реч је о јединици састављеној од бивших усташа, учесника опсаде Стаљинграда, којима је командовао потпуковник Марко Месић. Он је био командант свих хрватских трупа током немачке опсаде Стаљинграда и за исказану "храброст у борби против бољшевика", постао је "велики официр хрватског гвозденог листа" и одликован је немачким Гвозденим крстом.

А после заробљавања постали Југословенска бригада

- Југословенска бригада била је састављена од људи из 369. ојачаног хрватског пука, формираног у НДХ, који је 1941. отишао на Источни фронт. Пук је уништен код Стаљинграда јануара 1943, а од преживелих заробљеника и бораца из других хрватских јединица, почетком 1944. формирана је Југословенска бригада и у јесен исте године упућена у Југославију - наводи др Николић.

Највећи проблем за освајање власти у Србији за Броза је била чињеница да у њој практично није било партизана ни озбиљне подршке комунистима. Зато није могао да направи локалну Озну каква је створена у Хрватској и БиХ, која је и "прочистила" унутрашње непријатеље, искључиво међу Србима.

Према изјави Душана Биланџића, на седници Политбироа Комунистичке партије десет дана по заузимању Београда Броз је рекао: "Ми се у Србији морамо понашати као у земљи коју смо окупирали". У атмосфери страховладе комунистичке вође нису се обуздавале у јавним иступима, па је Милован Ђилас изјавио да "Србији није довољно пуштено крви".

Озна стрељала у Војнотехничком заводу у Крагујевцу

За освајање Србије Титу је била неопходна помоћ Црвене армије, иза чијих тенкова су ишле пресвучене Месићеве усташе, правцем преко Зајечара према Поморављу. Тај пут оивичен је масовним гробницама које су тек недавно откривене. И партизанима и ознашима који су стигли из Босне да "дисциплинују" Србију било је мноштво бивших усташа, домобрана и муслиманских нациста. По терору у срцу Шумадије, Крагујевцу и околини, истакла се Шеста босанска бригада 17. ударне дивизије.

- Ова јединица је, због свог састава, била позната под именом Муслиманска бригада. Две трећине њеног састава чинили су муслимани из БиХ, већим делом бивше усташе, али било је и припадника 13. СС Ханџар дивизије, међу којима и 93 Албанца са Космета. Јединицом је командовао Хрват, или покатоличени Србин Саво Трикић. Они су извели невиђене злочине у Шумадији - наводи историчар Милослав Самарџић.

Комунисти, бивше усташе и есесовци харали су Шумадијом од октобра до децембра 1944. кад је пало највише жртава "револуционарног терора". Младиће које нису убили, силом су мобилисали.

- По доласку у Шумадију, 6. муслиманска бригада је имала 500 војника - муслимана и Албанаца, а онда је у њен састав мобилисано 2.500 малолетних Срба. Месец дана касније, после судара са елитним немачким трупама код Бијељине, бригада је расформирана због превеликих губитака. Изгинули су или рањени готово сви српски дечаци, а није погинуо ниједан Албанац - наглашава Самарџић.

Марко Месић командовао најпре усташама а после партизанима

У Београд су први стигли ознаши из Шесте личке, а међу њима и мајор Милан Трешњић, који је много година касније признао да је око 10.000 Београђана побијено без разлога. Само у кварту којим је он командовао убијено је 800 цивила, а Београд је имао 16 квартова. Ранковић је отворено замерао хрватској Озни, над којом није имао ингеренције, јер су је водили лично Тито и Стево Крајачић што је у Загребу било само 200 стрељаних, мање него у једном београдском кварту.

Према сведочењу Марка Милуновића, после "ослобођења" Београда дуж пруге од Младеновца па све до престонице били су изложени углавном голи лешеви "народних непријатеља".

ЈЕДИНА КАЗНА СМРТНА

ЗА разлику од Хрватске и Словеније, Србија се још није суочила са истином о невероватним злочинима Озне, јер су њени наследници и данас моћни и повезани у "братсво у крви", кажу историчари.

- Одмах по окончању ратних дејстава, Озна се бацила у лов на унутрашње непријатеље, односно на сузбијање сваког опозиционог рада или јавног испољавања незадовољства новим политичким поретком. Намера да Озна буде "сила изнад закона" огледала се и у томе што је за сваког ухапшеног кад је предаван војном суду тражена смртна казна. Кад то не би било прихваћено, уследили би жестоки протести и улагани напори да се захтев Озне реализује - наводи историчар др Коста Николић.

ШЕФОВИ БЕОГРАДСКЕ ОЗНЕ

ЗА српску престоницу није била планирана класична шема изградње Озне. Одељење у Београду је било аутономно и директно је за свој рад одговарало Александру Ранковићу, односно Титу. За првог шефа Озне за Београд крајам октобра 1944. био је именован Слободан Пенезић Крцун, који је на тој функцији остао веома кратко, а за наследника је изабрао је Милоша Минића. Овај је убрзо постао републички јавни тужилац, па је Озна практично владала и правосуђем. Следећи шеф Озне за Београд био је Вељко Мићуновић, који је убрзо именован за начелника црногорске Озне, а на његово место дошао је по окрутности чувени Јово Капичић.


БИЗАРНЕ ГРЕШКЕ

КАДРОВИ Озне из БиХ, Хрватске и Црне Горе најчешће никада нису били ни у Србији, а камоли у Београду, па је долазило до бизарних грешака, када би промашили улицу или адресу и хапсили или убијали погрешне људе. - Било је случајева да се грешком стреља лице са истим именом и презименом, а онда се у извештају каже "нема везе, и он је био непријатељ данашњице" - каже историчар др Срђан Цветковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (47)

Bezposlen

01.03.2014. 23:50

@Усуд - Danas to isto rade samo na drugi način razni plaćenici NVO i političari i dalje ubijaju Srbe i Srbiju

karlo

01.03.2014. 22:01

Niko ne pominje srpske ranjenike, inace pripadnike NOVJ-a negdje oko 3000 koji su ostali nakon oslobodjenja '45 u Zagrebu na lijecenju, a potom se nikada vise nisu vratili svojim kucama!

Flex

01.03.2014. 22:17

Ja kada sam trebao da ovo znam mene su ucili kao je Tito pojeo svinsku glavu i boleo ga stomak Sramota je za Srbiju da svoju istorijsku proslost saznaje iz dnevnih novina i da mi sad neko otvara oci kosu bili Hrvati Ja mogu da ih mrzim ali oni napravise drzavu bez Srba A ja zivim u drzavi u kojoj se vice ovo jeTurska

dule

01.03.2014. 22:26

Ne verujem da na svetu postoje vece kukavice od Hrvata. Prvo su ratovali kao ustase sa Nemcima, posle su menjali uniformu u partizansku i ratovali protiv Nemaca. Kukavicki narod bez obraza, njihov vodja poglavnik Ante Pavelic prvi je zbrisao kad je bilo gusto, a ostatak ustasa htelo da se preda saveznicima, protiv kojih su prethodno ratovali. Mene kao Srbina je sramota njihove istorije

Zoran

02.03.2014. 02:43

@dule - Gresis dragi moj Dule. Oni su prvo ratovali zajedno sa Nemcima a posle su promenili uniforme i ratovali za Nemce sa komunistima protiv neduznog Srpskog naroda. To je na zalost nasa sudbina i nasa tuzna istina. I posle toliko srpskih stratista i toliko pobijenih neduznih Srba ni toliko Djilasu srpske krvi nije bilo dovoljno.

Zoran

01.03.2014. 22:27

Hocemo li jos onu, zivelo bratstvo i jedinstvo. Vidite kakva su nam nametnuta braca i kakvo nam je bilo bratstvo i jedinstvo a neki nasi sto su se pobratimili sa bracom po jedinstvu jos uvek i danas imaju toliko prasine u ocima da ne vide ni do nosa a kamo li dalje. Nama odnosno nasim sto su se pobratili jos uvek smeta Srpska himna i najradje bi pevali onu btarsku sto su je srcem prihvatili. Da mi je znati sta su pevali dok su streljali neduzni Srpski narod. Ciju li su himnu pevali.

nedjo

02.03.2014. 08:53

@Zoran - Srbi su bili jedini za Bratstvo i Jedinstvo!Bili su jedini da se ocuva Jugoslavija.Svi ostali su bili uvek protiv bratstva.Po vama ,ko nam je kriv...

zoks

02.03.2014. 13:33

@Zoran - nedjo,upravo tako!Imamo mi danas tih ostataka bratstvo-jedinstvenickih po Srbiji koliko volis!Opet bi nam oni silom,ubijanje ako treba,naturali bratstvo i jedinstvo!I ne bi ih stid bilo ni malo!

dobrivoje

01.03.2014. 23:24

nemogu da razumem srpske komuniste ,oni su bili veći krvnici svom narodu od bilo koga.A rankoviću pola beograda na sahrani.

ostap

01.03.2014. 23:24

@ - Mnogo je proizvoljnosti u tekstu! Otac je celog zivota bio antikomunista i savremenik tog vremena rodjen 1915.mnogo mi je pricao ali ovo je bar za 60 odsto preterivanje.

Војин С. Костић

01.03.2014. 23:48

Није јасно како је оформљен Југословенски добровољачки одред са М.Месићем,усташ-ким крвником на Стаљинграду и његовом црном легијом која се истицала по суровости. Неки кажу да је на инсистирање Броза ова усташка легија прикључена ослобођеним офи-цирима Краљевине Југославије и као такава дошла у Београд.Неки су касније били и стражари на Г.Отоку.Хоћемо ли се икада у Србији освестити ко је био Броз јер без тога не-ма нам спаса.

Vožd

02.03.2014. 01:09

@Војин С. Костић - Pa to je Brozova klapa iz I svetskog rata. Morao je bravar da im da posao i posle II rata. Moralo je od nečeg da se živi.

Snouden

02.03.2014. 01:31

@Војин С. Костић - Oformio ih je proslavljeni marsal Zukov, licno i personalno.

Real McCoy

19.05.2015. 17:53

@Војин С. Костић - Niti je Mesić bio ustaša, niti je na Staljingradu bila Crna legija. Niti je bio nekakav krvnik; bio je artiljerijski oficir u 369. pukovniji na istočnom frontu. Pročitaj malo knjiga pre nego što kreneš da prosipaš pamet.

crvena revolucija

02.03.2014. 01:56

Ovo je samo detalj jednog promasaja bez presedana u istoriji srpskog naroda.Na zalost o ovome se pise kampanjski i kao o kakvom kuriozitetu. A radi se o nauku za sve potonje generacije.

Побјешњели Максо

02.03.2014. 03:42

Не знам да ли на овај текст да дам минус или плус. Страшно је шта су радили ознаши по Србији и Београду а још је страшније што је на сахрани оног злочинца Капичића било толико света и поштовалаца лика и дела истог. То је оно што ме плаши. Духови 6-те личке као и њених истакнутих, заведених припадника још слободно вршљају мојим родним градом. Београде и Србијо, мућни својом главом и отрезни се већ једном од комунистичког алкохола.

zoks

02.03.2014. 13:27

@Побјешњели Максо - Nas se narod ne pita zasto je u Drugom svetskom ratu doslo do tolikog nejedinstva,iako su se partizani i komunjare pojavile u srpskom narodu u veoma malom brojutek 1943.godine,ali dovoljnom da unesu razdor medju nama,u odnosu na Prvi rat gde smo svi bili jedinstveni!Jedini i pravi razlog je komunizam!

građanin

02.03.2014. 05:23

Милослав Самарџић историчар?Да то није онај из ''Погледа''?

BULDOZER

02.03.2014. 06:48

Sram da vas bude!!! Svom snagom se pokusava izbrisati istorija i memorija ljudi koji su se borili protiv okupatora nekadasnje Jugoslavije!!! Kralj je pobjegao kad je bilo najgusce, ZAPAMTITE TO!!! A kraljevi cetnici su harali Srbijom i Bosnom bez da se zna ko pije a ko placa!!! Draza mozda jeste bio oficir i imao visok standard, ali nije znao da kontrolise manijake pod svojom kontrolom!! Moja djeca ce uvijek znati cija krv je oslobodila Jugoslaviju i ako je vise NEMA!!

zoks

02.03.2014. 06:51

Narode,ja vam kazem da je stric Stjepana Mesica bio u napadu na Staljingrad!A Rusi kad su ih zarobili,hrvate,ovi govorili kako su "morali"jer ih je Hitler bio primorao!Naivni Rusi zbog jezika,srpskog,kojim su hrvati govorili i obracali im se,poverovali i oprostili im!A ustase ce i sada morati da daju vojsku amerikanosima da bi ratovali za njih!Oni misle da su im amerikanosi pomogli pri izlasku iz Jugoslavije da je to dzabe!Nema dzabe !

Mila Misalovic

02.03.2014. 07:18

Da li ce biti ispitano sreljanje 3 000 Nedicevih zandara? Sa njima se Kocha Popovich dogovorio da ce dobiti aboliciju posle rata ako u oktobru 1944. godine udare na Nemce iz Beograda na polozajima ispod Avale, sto su oni i ucinili. PREZIVELA SU SAMO TROJICA. Jedan od prezivelih bio je zeleznicar posle rata i ovo ispricao.

Milutin

02.03.2014. 07:55

И Мехмед Филиповић је био командант бојне до децембра 1945. и променио знак на капи, па као партизански командант поново убијао србе у свероисточној Босни. Касније је постао први командант Сарајева!

Бобан

02.03.2014. 07:56

То треба да нам је увек на уму и тако треба учити будуће генерације. Поготово сада када нам поново потурају Југословенство и ЕУ. Та ЕУ ће бити гробница многих народа а надам се не и српскога.

Tomo

02.03.2014. 08:10

Užasno da to tek sada saznajemo. A još užasnije da to tek sada saznajemo i da se to krilo. Vreme je da se zapitamo od koga se to krilo i šta smo mi po tom pitanju preduzeli. I još im dali penzije da uživaju.

из главе

02.03.2014. 08:16

да је tito за ово сазнао све би их сам уништио, али је био уморан од пута у vatikan и гомиле домаћих задатака које је добио

Djoka

02.03.2014. 08:32

Sad najednom su krenuli ti tekstovi koji nemaju ni istorijsku podlogu, niti se navode izvori, niti se konsutlutju neki poznati i priznati istoričari, tekstovi su tendenciozni i pitanje je koliko imaju dodira sa istinom. Zna se da su Rusi streljali i nemačke i ustaške i bilo koje zarobljenike koji bi im pali šaka, a borili su se protiv njih, kako to da su ti Hrvati preživeli, pa zatim zarobljeni i još ko, Rusi od njih formirali jugoslovensku brigadu, kakve gluposti.

zoks

02.03.2014. 13:23

@Djoka - Djoko,pojma ti nemas o cemu pricas!Ti se cudis kako su Hrvati preziveli?S obzirom na njihovu revrtljivost zasto se pitas kako su preziveli?Pa jednostavno su skinuli fasisticka obelezja sa uniformi i postavili saveznicka!I u cemu je problem?To sto su Rusi bili naivni je druga stvar!

Real McCoy

19.05.2015. 17:44

@Djoka - Možeš Djoko da ne veruješ, ali Crvena armija je zarobila dovoljno Hrvata i muslimana da od njih formira Jugoslovensku brigadu, koja je radila po PS kraljevske vojske; fotografija vojnika sa šajkačama je iz te brigade. Vojnici iz NDH na istočnom frontu služili su i u Lakom prevoznom zdrugu kod Italijana; fotografija vojnika u italijanskim uniformama je iz te jedinice. Uzgred, to nisu bile ustaše, tako da nije tačna tvrdnja da je Marko Mesić komandovao ustašama; te jedinice su bile 'domobranske'.

BBBB

02.03.2014. 08:36

Ni jedan se od tih jadnika nije se vratio ziv iz Stanjingrada mozda nekoliko 1951 kad je u Sibiru raspusten radni logor gdje su bili Njemacki i ostali vojnici koji su tamo prisilno radili.Ako su tih par ubijali po dolasku 1951 u Srbiju Srbe onda je ovaj izvjestaj gore tacan

Srdjan

02.03.2014. 08:49

Dobro je da se ovakvi Clanci iznose u Javnost jer ima puno mladih koji ovo ne znaju a neke stvari su cak i nama starijima nepoznate jer se sve guralo pod tepih u ime "Bratstva i Jedinstva"..----Ne zaboravi i ne oprosti----

Srpčići

02.03.2014. 09:53

Po Srbiji je ubijao Srbe ko je stig'o ! "Srećom" mi preostali Srbi imamo veoma plitko pamćenje pa zato i ne hajemo puno za to a oni koji to pamte i pominju proglašavaju za nacionaliste ! Zato u Srbiji manjine proglašavaju ugroženim iako imaju veća prava od većine(u izumiranju) .Zato smo sve više Srpčići a ne Srbi ! Izgleda da su ovi pobili sve što je vredelo !?

zoks

02.03.2014. 13:19

@Srpčići - Koliko su komunjare pobile valjanih Srba vidi se samo iz podatka da je u Beogradu ubijeno 167 Srba!Pametnom dovoljno!

neko i niko

02.03.2014. 10:04

Ima i vecih a to su siptari,1683 su izginuli 200.000hiljada turaka a ni jedan siptar izdali ih na Beckom pohodu,eto zasto ima vise siptara od Srba uvek kada bi zagustilo oni su bezali a mi budale uvek ginuli za drugog!a za copavog ne zelim nista da pricam,evo kazu nam istoricari moje bi bilo suvise

Istina

02.03.2014. 11:15

Besmislica, cim vidim da se ovde pominje ime istoricara Samardzica koji uvek ovde velica domace izdajnike a pljuje na one sto su ginuli za slobodu zemlje sve je jasno.....gde su bili svih ovih godina ti silni istoricari , danas sve znaju a pre 20, 30 g. nije ih bilo nigde, i ovo je samo bacanje kosti da se Srbi zavade....

zoks

02.03.2014. 13:18

@Istina - Istina,pitas gde su bili ranije?Pa prijatelju od komunjara se nije mogla istina cuti!A sada hvala Bogu komunjara nema da mogu da strahom i silom drze narodu usta zapusena!Dosta je bilo!Sa komunizmom treba napokon rascistiti!Nema nikakve zavade medju Srbima,jer znamo da ni jedan Srbin nije hteo komunizam posle Drugog rata!A da su komunjare bile u pravu posle Drugog rata pustili i da se cuje i druga strana!Preskupu cenu je Srbin platio laznim bratstvom i jedinstvom!

маринко

02.03.2014. 14:00

@Istina - Пре 20 или 30 година владали су ти што су убијали Србе од 1944. до 1947.године! Шта мислиш да би они дозволили да их неко разоткрије и оптужи за злодела која су починили?Многа деца такозваних "класних непријатеља" су умрла од глади гола и боса а родитеље им побили црвени ослободиоци!Вшие Срба су убили партизани у Србији него немци!

radovan osmi

02.03.2014. 14:47

@Istina - Samardzic uopste nije istoricar! On je studirao prava ili ekonomiju, nisam siguran. Secam ga se iz studentskog doma u Kragujevcu. Na kragujevackom univerzitetu ni ne postoji odsek za istoriju. A da pise samo o cetnicima i da ih velica to je tacno.

Tom

02.03.2014. 12:20

Zamagljivanjem istorije ne može se sakriti istina da u Srbiji nije bilo puno antifašista i da se rehabilituju četnici. Ja sam zbog njih rastao kao siroče bez oca jer su ga ubili sa tornja crkve (???)!!!!

Побјешњели Максо

02.03.2014. 22:21

Што се тиче братства и јединства које и даље живи у Беграду и Србији довољан доказ су називи улица по градовима: загребачка, ријечка, љубљанска, краља томислава, итд. Докле год се са овим не расчисти нема нама бољитка, и даље ће се стварати квази југославије а југоносталгичари ће уживати на хрватском приморју.

Spiridon S.

03.03.2014. 00:32

Argument kako neko nije "istoricar" ili "priznat i cenjen istoricar"..,ne govori nista u korist demantovanja tvrdnji iz gore navedenog teksta..Indicije o zlocinackom delu kaplara -marsala Joze su vise nego indikativne..Skoro sam slucao interviju na sarajevskoj televiziji Face iz 2010 sa velikim krvnikom i dzelatom pokojnim J.Kapicicem..u kojem je doticni izneo tolike pogrde i bljuvotine na racun srba i srbije da ozbiljno mislim da mu je sam davo sedeo na ramenu..

Real McCoy

19.05.2015. 17:48

@Davor - Jugoslovenska brigada u SSSR, na obuci. Jedinica je bila organizovana kao jedinica Vojske Kraljevine Jugoslavije, iako je bila pod komandom Crvene armije i sa Kraljevinom nije imala nikakve veze. Čak su im Rusi i uniforme sašili po tom modelu. Pravilo službe je bilo iz stare kraljevske vojske, činovi, itd. A ljudstvo - zarobljeni pripadnici vojske NDH, i to dobrovoljci!

Borko

19.05.2015. 17:26

Nisu vojnici NDH ni sa kakvim nacistima opsedali Staljingrad, već sa Nemcima. Zašto uporno izbegavate da pomenete Nemce i Nemačku? Zašto prekrajate istoriju u članku koji upravo pokušava da rasvetli neke istorijske događaje? Nemačka je napala i okupirala Jugoslaviju, a ne neki bezlični, anacionalni "nacisti".

mpanovic

24.12.2016. 21:23

mi u drugoj endehaziji isto imamo problema s historijskim revizionizmom u sluzbi pljacke narodnih soldad i kapitalisticke hiperexploatacije, i to izgleda ko da su svi ti "doktori" isli na isti tecaj, zamjenis cetnicko za ustasko prezime, ime grada iz srbije u endehaziju, mrtve cetnike za mrtve ustase, dalje je logika i stil isti, takve ko mesic nije tribalo uzimat u vojsku posla ga staljin il ne, tip je poce ko habsburski oficir i posli toga polozio bar 8 zakletvi, bio je cak i na golom otoku ko