ЗАГРЕБ -ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ПОМПЕЗНО најављено враћање станова Србима који су деведесетих протерани из Хрватске могло би да се заврши неславно. Српски демократски форум упозорава да целој акцији прети крах, јер и поред свих најава и позивања на европску праксу, ништа се није променило последњих година и још увек нема решења за Србе који су остали без својих станова и кућа.

Чак 50.000 је оних који чекају да се њихови захтеви реше, а да проблем буде већи, чак и они којима администрација позитивно одговори (досад је таквих 11.000) нису сигурни да ће доћи до крова над главом. Јер, нема услова да се све то реализује у пракси.

Гломазна администрација коју Хрватска има за потребе стамбеног збрињавања напросто не омогућава брже и ефекасније (ако и кад се одлука донесе) решавање предмета. Уз то, сви они који чекају на решавање свог случаја дуже од годину дана, морају поново да га обнављају. Све то, наравно, кошта, а људи који су поднели захтеве нису више сигурни хоће ли уопште икада доћи на ред.

- Када је реч о папирологији и трошковима, то је заиста све претерано скупо и компликовано и дубоко дискриминаторско - тврде у Српском демократском форуму.

СКУПО, СКУПЉЕ... У СРПСКОМ демократском форуму сматрају да откупне цене станова треба за Србе да буду знатно ниже, баш као и цела процедура када се њихови захтеви уваже. Ионако је већина остала без целе имовине коју су имали у својим становима деведесетих година, а нико то сада не намерава да им надокнади.

Још је теже за оне који не подносе захтеве на подручјима „посебне државне бриге“, јер је решено свега 1.000 таквих предмета од укупно 7.000 колико их је пристигло. Одбијају се захтеви и због ситница административне природе, а многи ни након решења немају шансе да добију кључеве од стана.

Европска унија је у последње време показала интерес да се тај проблем реши, чак су обећавана и знатна средства, али се није много одмакло. Из Брисела је својевремено најављивано да ће се за подручје бивше Југославије, за решавање стамбених проблема избеглих лица, издвојити 600 милиона евра, али по свему судећи потребно је далеко више новца.

Нема много среће ни за оне који после свега добију стан натраг. Наиме, бивши носилац стамбеног права мора да сноси низ трошкова, па га на крају квадрат стана кошта и по 1.100 евра. А како је због кризе цена некретнина пала, у неким местима је тржишна цена нижа од поменутих 1.100 евра коју Срби плаћају ако буду срећници и добију стан. Многи који су имали станове у центрима градова сада добијају станове на крајњој периферији, знатно неквалитетније од оних које су поседовали.