БЕОГРАД - Фестивал ЕXИТ доноси добар публицитет и позитивне ефекте за српску економију и показује да креативност, иновативност и предузетнички дух могу много да допринесу земљи, поручио је данас Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић, честитајући организаторима на чињеници да је новосадски фестивал проглашен најбољом манифестацијом те врсте у 2013. години.
Он је, после састанка са организаторима ЕXИТ-а и градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем, рекао да очекује да ће фестивал у овој години бити у још јачем и већем замаху, поручивши да ће држава помоћи у складу са својим могућностима.
Вучић је рекао да очекује стране туристе и девизни прилив и оценио да ЕXИТ има позитивне ефекте по српску економију, приметивши да је неретко добра вест у страним медијима.
Вицепремијер је рекао да је са представницима ЕXИТ-а разговарао о начину на који држава може да помогне, како би се привукли туристи али и европски званичници.
"За нас је важно да покажемо да знањем, енергијом и радом можемо да допринесемо земљи и да покажемо да инветивношћу, иновативношћу и креативношћу можемо да допринесемо Србији", казао је Вучић.
На питање да ли би на ЕXИТ-у и ове године волео да види бенд "Франц Фердинанд", будући да је једном приликом изјавио да му је то једна од омиљених група, Вучић је рекао да би поново волео да их види, али да је то на организаторима, те да не жели да врши притисак.
"За мене је важно да фестивал подиже углед и имидж Србије и да буде добро безбедносно организован, а све остало је на онима који су музички стручњаци и који те ствари познају боље од мене", рекао је Вучић.
На питање да ли би било прикладно да у години у којој се обележава стогодишњица почетка Првог светског рата на ЕXИТ-у наступа група која носи име "Франца Фердинанда", Вучић је рекао да се зна на којој је страни Србија била у том рату - победничкој и ослободилачкој - али да не види какве то везе има са изванредним бендовима и музиком, па је тако и та група добродошла.
Вучић је рекао да Србија прави организациони одбор за обележавање стогодишњице почетка Првог светског рата, да очекује да ће бити подигнут велики споменик Гаврилу Принципу и да ће бити много манифестација.
Он је објаснио да прошле година није био на фестивалу да се од тога не би правила помпа, а да ће ове године, уколико буде имао времена, посетити ЕXИТ, и да ће то урадити приватно.
Председник удружења ЕXИТ Душан Ковачевић прецизирао је да је ЕXИТ проглашен за најбољи фестивал у Европи у конкуренцији 360 фестивала из 34 државе, а да је одлука донета гласовима 620.000 људи и жирија.
Он је рекао да је тај фестивал економији Новог Сада и Србије допринео са више од сто милиона евра, позвавши се на речи новинара "Економиста" Тима Джуде, који је рекао да, када би Србија целокупан буджет утрошила на ПР, не би урадила онолико колико су за њу урадили Новак Ђоковић и ЕXИТ.
"Наша обавеза је да помогнемо промоцији земље у свету, да привучемо туристе", казао је Ковачевић.
Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић честитао је организаторима на успешном фестивалу и признању, рекавши да ће Нови Сад наставити да помаже ЕXИТ-у.
"Препознали смо те вредности и разбили лажне гласине да ће ова политичка гарнитура на било који начин отежати, а мислим да смо и помогли фестивалу и постигли значајан успех заједно са тим фестивалом", рекао је Вучевић.