Влада Станковић: Историју још учимо из аустроугарских књига

Борис Субашић

28. 12. 2013. у 21:20

Историчар говори за Новости о моралној беди српске науке, духовном изумирању, важности традиције и моћи уверења: Волели бисмо нашу прошлост само да је довољно познајемо. Омаловажавање српске баштине почиње од 1918.

СРБИ воле своју историју, али је не познају. Наши угледни историчари од 1945. до данас нису успели да напишу књигу једноставног имена Историја Срба. Зато учимо о својој прошлости из књига које су нам написали страни стручњаци, често ненаклоњени. Срби се данас лако одричу идентитета и претапају у друге народе јер не знају ко су, па и немају утисак да нешто губе. Српски народ је изгубио самосвест и омаловажава своју прошлост јер је не познаје, а и оно мало чињеница које зна - не разуме. А без разумевања националне историје не могу ни да схвате ни да преживе садашњост, каже историчар-византолог проф. др Влада Станковић, са Филозофског факултета у Београду.

- За духовно изумирање Срба одговорне су генерације српских историчара које су кукавички прихватиле да се ником не замерају и не баве својим послом. Све зарад личне удобности и привилегија. Најпривилегованији се још увек баве српском средњовековном историјом као у Југославији, штрпкају споредне теме и избегавају по сваку цену проучавање и постављање нових питања о држави коју је још Константин Порфирогенит у 10. веку звао данашњим именом - Србија. Суседни народи сличне величине, Бугари и Хрвати, сваке године издају на дестине нових књига на матерњем и енглеском језику, у којима се баве истраживањима националне историје, нарочито средњовековне. Срби у 21. веку духовно изумиру јер своју историју уче из књига које им је почетком 20. века написала Аустроугарска.

* Вероватно се шалите, немогуће је да Срби који се толико поносе својом прошлошћу немају ниједну домаћу савремено писану историју.

- То је чињеница. Последњи који су покушали да заокруже историју Срба били су Станоје Станојевић, Стојан Новаковић и Владимир Ћоровић, који су стасали почетком 20. века. Од 1918. и уласка у заједничку државу почиње омаловажавање српске историје, а од проглашења Југославије 1929. креће агресивна државна идеологија југословенства која није ништа слабија од касније комунистичке и марксистичке. После 1945. завладао је мук аутоцензуре. Објављује се само „Историја народа Југославије“ 1953, где је средњовековна Србија добила исти простор као средњовековна Словенија, која тада није постојала, као ни средњовековни Македонци.

Е, зато су средњовековни српски манастири у БЈР Македонији већ данас македонски споменици. Још занимљивија ситуација нас чека у наредним годинама, кад ће српске светиње на Косову постати косовски споменици зато што смо се олако односили према сопственој историји. То се дешава зато што је на факултету још увек главни уджбеник за националну историју средњег века "Историја Срба" Константина Јиричека, који је стварао у другој половини 19. и почетком 20. века.

* Зашто је Јиричеково виђење историје Срба проблематично ако је он био у врху словенске елите у Аустроугарској?

- Он јесте био тада изузетан научник, део чешке и словенске духовне елите, породично повезан са Шафариком и другим славистима. То не умањује вредност друге чињенице - да су они били лојални службеници Аустроугарске. Баш захваљујући том педигреу млади Јиричек добија посао да пише историје Бугара, а касније и Срба. Ове књиге су имале политички циљ - да упознају доносиоце важних политичких одлука у Бечу са тим народима како би знали како да се поставе према њима, у хегемонистичком смислу. Јиричек историју Срба објављује, на немачком, 1911. кад Аустрија има велике перспективе према Балкану и Србији. Та књига је за то време феноменална, јер Беч није од Јиричека тражио политички памфлет већ "упутство за читање Срба", народа који је од средњег века живео на огромном простору Хабзбуршке монархије. Са Хрватима није било проблема, они су били део њиховог система, а с Бугарима је ствар регулисана немачком династијом. Само је српско питање остало отворено. Јиричек зато пише средњовековну историју Срба, покушава да објасни феномен "проблематичног" народа, који није написао ни схватио сопствену историју, па према томе није могао ни да формулише јасну политику.

ПОДАНИЧКИ МЕНТАЛИТЕТ УБИЈА - КАД колеге из иностранства питају за српску историју, а ми споменемо Јиричека, они нас гледају као да смо сишли с ума. Они желе да прочитају књигу која има мање од хиљаду страница писану модерним језиком. Зато што немамо такве књиге ми духовно изумиремо. Бусање у груди празном историјом може да послужи само у одређеним моментима. Кад човек зна шта има иза себе, онда је то потпуно други осећај. Ми имамо огромне празнине у српској историографији, јер је поданички ментлитет убио српску науку, а убија и српску нацију.

* Зашто је Бечу за политику у 20. веку била важна српска средњовековна прошлост?

- Из истог разлога због кога се средњи век проучава и данас. Ко не зна средњовековну историју не може да размишља ни о садашњости на прави начин. Та историја није мртва, она живи свуда око нас. Први се Запад у доношењу одлука непрестано и искључиво позива на историју, почев од Америке која се данас представља као наследница Римског царства. Да би то могли да раде они су своју историју оплеменили бројним књигама, филмовима, легендама кроз које је стално поново проживљавају. Запад у нашој историји и данас тражи непрекидне процесе који су неопходни за разумевање Срба. Можда најважнији континуум који је опстао од средњег века до данас јесте духовна везаност за Цариград, чак и кад је Византија нестала. Од тренутка кад се Србија под Немањом свесно везала за Византију никада је више није напустила, упркос разним политичким врлудањима. Опредељење за Константинопољ и осећање изузетности што се, макар и духовно у сећањима, налазите у одређеној заједници с Ромејским царством много је коштало српски народ у неким периодима. Ипак, то је увек био свестан избор, једна од ретких наших јасно формулисаних политика.

* Да ли је онда тачна теза да наши проблеми с Европом потичу од тога што Запад мисли да се после пада Цариграда 1453. Босфор преместио на Дрину?

- То је посматрајући дуге историјске процесе апсолутно тачно, западна цивилизација од 1453. баш то мисли - да се Византија преселила у Србију. Последице су исте као у средњем веку: схватају нас као земљу мисије у којој шизматике треба привести правој вери. Ако вам ово звучи смешно, погледајте наслове у западној штампи деведесетих, где све врви од средњовековних формулација, у којима су Срби покварени Византинци и оријенталци који стоје на Дрини насупрот цивилизованој Европи.

Суштински, људска историја је врло плитка, духовно ми нисмо много одмакли од времена 8. века када је успостављена граница на Дрини у црквеном смислу. До тада је простор Србије, део Бугарске и северне Грчке припадао надлежности римског патријарха - папе. Онда је цар из Константинопоља, по римском закону Христов намесник на земљи, дао ове земље у надлежност цариградског патријарха, јер се папа није слагао с његовом политиком. Тада је постављена невидљива граница духовног утицаја Рима и Константинопоља на Дрини и почели су сукоби Запада и Истока око Балкана. О том проблему и данас Ватикан размишља на исти начин на који је размишљала Византија, или Беч у доба Франца Јозефа. Да би успешно опстали у поново актуелној средњовековној ситуацији било би добро да знамо како су Немањићи водили политику. Нажалост, тиме се наши историчари већ деценијама не баве. Нити политичари од њих то траже. Иако нам је то насушна потреба.

ИЗДАЛИ НАРОД - НАШИ историчари често нису свесни колико је њихова улога важна, колико је знање о историји важно. Историја има страшну моћ, ретко који озбиљнији говор западног политичара се не ослања на историју. Тамо се људи који пишу говоре консултују о разним периодима историје, од оних пре пет година до оних пре пет векова. Зато је Аустроугарској један Јиричек био врло важан, у њега је много и улагала и тражила, јер нико осим њега није могао да им објасни Србе. А српски историчари то још нису учинили за свој народ.

* Ви тврдите да рационални Запад пати од оних митоманија које традиционално приписује Србима?

- Наравно. Лјуди потцењују моћ уверења, традиција, ритуала. Сетите се 1999. кад у време помрачења сунца није било живе душе на улици, јер су људи помислили да долази смак света. Студентима објашњавам улогу средњовековних традиција и ритуала у савременој историји описом сахране аустрогарског цара Франца Јозефа 1916. године. Величанствена царска процесија прошла је кроз Беч до капуцинског манастира у коме се сахрањују Хабзбурговци. Кад је дошла до његових затворених врта церемонијал-мајстор је закуцао, а невидљиви калуђер је с друге стране упитао: "Ко иде?" Одговор је био: "Император Римског царства Франц Јозеф", чему је следило мноштво других титула. Данас су људи заборавили да је аутрогарски цар био и владар "Римског царства немачке народности". Ритуал се наставио на готово исти начин као сахрана ромејских царева у 10. веку. Само што је овај игроказ изведен у организацији бечког државног протокола у 20. веку. Не у оријенталној "бизантској" Србији. То је врста историје која измиче кад читамо наше досадне историјске књиге, које су прављене да људи не повезују ништа. Није важно нагомилавање чињеница које гуше, већ схватање историјских процеса. Такве књиге су нама потребне.

* Зашто их историчари онда не пишу? Зашто нас убеђују да је наша прошлост минорна и да су сви други патриотизми добри осим српског?

- То нисам умео да објасним ни колеги докторанту из Словачке, који је овде на размени студената. Он је добио задатак да представи две књиге о средњовековној српској историји које су написане у претходне три године. Било ми је непријатно да му понудим своју књигу о краљу Милутину, али сам установио да ниједне друге нема! Да је колега отишао у Хрватску или Бугарску могао би да бира између двадестак дела у којима се на нови начин сагледава средњовековље и процеси дугог трајања који су и данас актуелни. Јасно је као дан да оваква ситуација код нас има политичку позадину. Србија се, као и у СФРЈ, стиди да буде национална држава. Не само у овом времену, већ и у далекој прошлости, у средњем веку. То је фасцинантно. Та врста бојазни је невероватна. Ми се бранимо од национализма који је нормална појава! Не може се писати национална историја која је анационална.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (36)

DejanBg

28.12.2013. 22:57

E ovo je gospodin naučnik i pragmatičar. Kod nas se nekako ukorenila štetna ideja da je naučnik nekakav knjiški moljac koji ima neku diplomu i sedi u nekoj kancelariji po ceo dan .... i ne radi ništa konkretno sa svojim znanjem. Ništa čudno jer većina naših "intelektualaca" u zadnjih minimu 50 godina upravo i jeste napribližnija toj slici. Znanje koje se ne upotrebljava ne vredi ništa a ovakvi ljudi i obrazovani i pragmatični su kod nas retkost.

vlade iz užica

29.12.2013. 08:11

@DejanBg - zašto ne kontaktirate jovana deretića koji isto govori kao vi pa krenite,napravite tim i izadjite pred narod,budite prvi srbin koji se ne stidi istorije i porekla.Istorija srba me interesuje ali mi ništa nije jasno,slušajući deretića mi smo autokton narod,niti smo došli sa karpata niti smo negde odlazili,zašto se jednom ne kaže istina.odnos sa vizantijom i granice vizantije načisto su mi nejasne ,zašto ne razjasnite,zašto hronološki ne ispišete našu istoriji da bude razumljiva.

Anonymus

29.12.2013. 13:46

@DejanBg - Naprotiv, Vlada Stanković nigde ne spominje Jovana I. Deretića (koga treba razlikovati od pokojnog istoričara književnosti i profesora Filološkog fakulteta Jovana Deretića). Stanković upravo poziva na ponovno čitanje raznih srednjovekovnih izvora, a poimenice pominje "Spis o narodima" Konstantina VII Porfirogenita iz sredine 10. veka koji J.I. Deretić i sl. samozvanci nazivaju nekim vatikanskim falCifikatom iz 17. veka i sl.

Горан

29.12.2013. 00:12

Па папир у руке.И Јиричек ју је сам писао.Није имао предузеће за писање историје.Ја пишем књиге везане за моје занимање.Ако је историчари не напишу сам ћу је написати.Од пада Западног Рима под Германе,преко пада Федералних резерви САДа у приватне руке,до пада Космета поново под Турке

Otvori oči

29.12.2013. 02:40

@Горан - Naprotiv, čovek nam priča kako je Jiriček nije sam pisao, već sa timom ljudi počev od Šafarika i da je iza njih stajala Habsburška država i kasa. Jiričekova istorija je Austrougarski državni projekat. Razmislite zašto je Šafarik tražio od Vuka Karadžića da mu donosi stare srpske knjige i plaćao ih debelo. Čijim novcem? Naravno, državnim! Jiriček je deo austrugarskog projekta Dunavske federacije u koji je trebalo uključiti Srbe , milom ili silom

Sale

29.12.2013. 16:14

@Горан - Kao i Vuk Karadzic. Dugo vec sumnjam u njegove "dobre" namere jezicke reforme... Mislim da je i njega finansirao Bec

Anonymus

29.12.2013. 23:20

@Горан - А ти лепо узми па пиши језиком пре Вукове реформе. Него, да ли разумеш да је Вук финансијску помоћ у виду државне пензије прво добио од царске Русије уз неколико ордена и сл.

NEMANJICI

27.01.2015. 21:05

@Горан - Ne sumnjam toliko u Vuka nego u one sto su ga obasipali hvalospevama u Becu, a on kao i svi srbi poverovao kako zele dobro njegovom narodu. Podrsku imao od slovenca Kopitara i austrijanaca, da napravi sto prostiji jezik, a oni sami nisu to uradili sa svojim jezicima. Zasto? Zato sto se tako zatupljuje narod i polako gube svoj indetitet. Zato se crkva, toliko ozloglasena u nasem narodu i borila protiv njegovih reformi.

Jabre

29.12.2013. 01:06

Национализам је најнормалнија ствар на свету, не нормално је не волети своју земљу, народ, историју, традиције ... Сигуран сам да ће у следећих 10-20 година бити више књига о Српској историји !

Никола

29.12.2013. 14:54

@Jabre - Национализам није нормална ствар, то је вид нарцизма. Зашто би некога волео више од неког другог само зато што је један Србин, а други не? То је дискриминација без основа. Ако волиш људе, воли их све! Не разумем онај изговор ,,не мрзим никога, али своју нацију волим највише.' Па чекај, онда друге волиш мање? Зашто?

ОБЈЕКТИВАН

30.12.2013. 10:21

@Jabre - Зашто се ви Николице јављате комшијама, које и не познајете, а нас остале ваше суграђане и обожаваоце игноришете? То је прво питање, а има још. Уствари, не могу да смислим ниједно питање за Вас, јер Ви имате одговор на свако. Ви уствари нешто радите. А, то је: тражите толеранцију. Зашто и чему она служи? Да Вас трпим док не ојачате да ме победите. Е, то морате у покрету, иако слабо стојите с временом. Поштовање, уважавање и љубав су у моди код српског народа. Одвајкад!

ЕВРОПСКИ СРБИН

03.01.2014. 12:16

@Jabre - Gospodine, da li vi VIŠE volite svoju decu ili decu iz susedstva, ili iz druge države koja govore jezik koji ne razmete? Normalni ljudi NAJVIŠE vole svoju decu, pa tek onda tuđu.

nemanja

29.12.2013. 02:18

Gospodine Stankovicu budite vi prvi koji ce napisati tu knjigu.Ne mozemo samo pricati.Trazite pomoc od vnekoliko vasih kolega i pocnite.samo mi ucimo da smo dosli iza Karpata i sta nam je servirao Bec,Rim....

Ana

30.12.2013. 00:29

@nemanja - Za Vasu informaciju, Nemanja, gosopdin profesor Stankovic je napisao barem jedno 5 knjiga. Malo informisanosti pre komentarisanja. On je inace vizantolog, a ne pseudo-naucnik, te ne bi bilo ni najmnanje profesionalno da napise on SAM sveobuhvatnu istoriju srpskog naroda. To se mora udruzenim snagama, no, nasi "strucnjaci" (vecina) sede po institucijama da bi primali platu i snobovali se pomocu svojih kvazi funkcija.

Гоги

30.12.2013. 21:24

@nemanja - Дивно!!! Господин професор је стручњак за историју непостојеће државе!

gedza

29.12.2013. 03:06

Gospodine Stankovicu, Udruzite se svi istoricari i svi drugi koji zele da daju doprinos pisanju i izucavanju,stvarne i istinite istorije Srba.Od drzave slaba vajda,podanicki politicari nas dovedose do ovde gde smo sada.Sto se para tice za pokrivanje troskova studija i izucavanja,siguran sam da ce svaki istinski patriota koji ima mogucnosti pomoci.Dijaspora ce pomoci siguran sam, a i uspesni ljudi u Srbiji takodje. Informisite sve nas putem medija kako da se prikljucimo na bilo koji nacin.

alex miles

29.12.2013. 03:46

Nema teorije da ovaj covek bilo sta napise o srpskoj istoriji. Bilo sta to bilo ili pak u kojoj formi njega bi popovi SPC prvo na lomacu stavili, a posle toga pojeli ili pak u obratnom redosledu. Ako iko, popovi su imali dovoljno vremena da tako nesto napisu uzimajuci u obzir da su i imaju pristum neogranicenoj riznici materija o srpskom narodu i istoriji. To im se nije dalo, jer bi to bio tezak konflikt sa njihovim "verovanjem" i pripovedanjem.

SK

29.12.2013. 10:49

@alex miles - Hoces da kazes da su posle 2 svetskog rata popovi mogli da pisu srpsku istoriju ali nisu is nekih svojih interesa?? Znaci u stvari srpska pravoslavna crkva je zataskavala istoriju. Druze moj, da mi je tvoj mozak na mesec dana da se odmorim malo...

Mirko

30.12.2013. 03:20

@palunko - Nemanja, ti mozda znas istoriju ali ne znas gramatiku, zato nemoj da sramotis katedru na kojoj sam i ja student.

Ψαρ

31.01.2014. 17:22

@palunko - Ja ne znam gramatiku a ti ne znas istoriju :P Ja se sa gramatiku nisam hvalio a ti sa tvoje ne znanje iz istorije jesi zato bolje da cutis :0 jel lepo kaze nas narod cega se pametan stidi budala se hvali :D i za tvoju informaciju ono nije gramatika nego greska u kucanje :P

miki

29.12.2013. 10:25

uopste mi nije jasno sta ovaj covek prica. u udzbenicima istorije iz osnovne i srednje skole koje su "Komunisti" pisali samo se Srbi kao narod pominju da su imali drzavu. o slovencima, hrvatima, makdoncima i inima vrlo malo i nikako da su postojale kao drzave. o sprskim srednjovekovnim vladarima, njenoj teritoriji pre Dusanovog carstva kao i nakon. to odakle smo dosli ili nismo svakako necemo naci u srednjevekovnoj istoriji.

Nemanja Sinka

29.12.2013. 14:38

@miki - Decko ovaj covek je genije i zna sta prica a ti si verivatno pajser :P To znam jel mi profsor a ti ako se ne razumes u istoriju nemoj s eubacujes ko freza na auto-put :P

zoks

29.12.2013. 12:49

Kada se prvi put pomenula rec "komunizam" od tada pocinje stradanje Srba i njihove drzave,i to ponajvise od nas samih u koje se usadio komunizam kao u ni jednom drugom narodu!Nazalost!

нико

01.01.2014. 05:10

@zoks - грешиш. и пре комунизма је било исто. краљевина ништа боља није била.

Murta K

29.12.2013. 14:51

Davno sam razumeo da je posle skoro veka bezanja na zapad i lutanja,posebno ispiranja mozga i nametnutih shvatanja i vrednosti,svaki suprotan pokusaj tezak i tesko shvatljiv i to u svim sferama drustva od vrha do dna?Niti ko ima snage niti ideja niti se Kultura i Nauka financiraju!?Zasto, ko je zabranio ili naredio?

bojke

29.12.2013. 16:07

@ - Prazna priča. Znamo čoveka. Nije on i stanju bilo šta da napiše. Ni on ni njegov duhovni vodja Siniša Mišić. Obične neznalice

Sale

29.12.2013. 16:22

Jedina institucija, kod nas, koja se odrzala od sedmog veka do danas jeste crkva, pa samim tim smatram da bi tamo trebalo traziti dokumentovane istorijske dokaze kojih bi moralo biti na pretek. Za tako nesto bi trebalo oformiti istrazivacki tim, ali bez stranog faktora. Interesuje me, sta li se desilo sa starim knjigama sa tavana SPC iz Dubrovnika, pronadjenim pre par godina? Niko se ne oglasava o tome, a ni novinari ne istrazuju....

nenad

29.12.2013. 23:17

Kao student istorije pre 10 godina, osnovna literatura mi nije bio Jiriček, nego Istorija srpskog naroda koju su pisali srpski istoričari. Profesor Stanković je zaboravio ili namerno prećutao Miloša Blagojevića i Simu Ćirkovića, ali i mnoge druge koji su pisali o srednjevekovnoj srpskoj istoriji. To što danas nema više knjiga ima veze sa finansiranjem nauke, koje je mizerno - ne samo od države, nego i od nekih eventualnih fondacija ili privatnih izdavača.

нико

01.01.2014. 05:12

@nenad - колико те књиге дају друкчији увид у средњи век од Јиричека? да ли су рециклажа истих поставки?

Sneki

01.01.2014. 06:03

@Saša - Gospodine Sasa, neka Vam se nadje pri ruci, gospodin Stankovic je od jucerasnjeg Evropejca preko demokrata postao nacionalista jer su danas takvi na vlasti. Osim toga, ovo sto vrli istoricar ovde propoveda zove se samoreklama. Naravno da je bilo istoricara koji su vec mnogo puta napisali Istoriju Srba, i to bas sa tim naslovom. Gospodin Stankovic moze tek da bude segrt velikim srpskim istoricarima do polovine 20,. veka.

ЕВРОПСКИ СРБИН

03.01.2014. 12:12

@Saša - Госпођо, ви сте побркали појмове: национално, европејско, интернационално,...Само српски РОДОЉУБ може ПОСТАТИ српски ЕВРОПЕЈАЦ. Ови који нису Срби или нису за ЕУ, нису ни европејци.

fredi

30.12.2013. 21:32

sve je to lepo, i da, mi Srbi nikako ne cenimo i ne postujemo sebe. Ima puno tacnih cinjenica u tekstu. Ali autor teksta gospodin Vlada Stankovic je slucajno ili namerno zaboravio i precutao gomilu udzbenika i enciklopedija i autora mahom njegovih starijih kolega (pomenuo ih je jedan komentator dole) napisanih u poslednjih pola veka kod kojih je i sam sticao znanja i postajao naucnik, asistent, pa danas profesor......