Равногорци далеко од Стразбура

Р. Др.

06. 11. 2013. у 21:17

Равногорци далеко од Стразбура
Девет година од законског признања, припадници краљевске војске у отаджбини још нису остварили своја права. Држава се страшно огрешила о ове људе - сматра Александар Чотрић

НА прагу девете године од када су пред државом изједначени са партизанима припадници Југословенске војске у отаджбини (ЈВуО) своја права уживају само на папиру. Пензију није добио ниједан од око 3.000 следбеника генерала Михаиловића, колико их се пријавило за законске принадлежности. Иако су равногорци најавили и тужбу пред Судом за људска права у Стразбуру, шансе за остварење њихових захтева годинама су све мање.

Чланови равногорског покрета своју представку пред Стразбуром најавили су крајем прошле године, због одлуке Уставног суда Србије, који им је ускратио поједина борачка права. Овај суд оборио је Уредбу Владе Србије из 2005, којом су припадници ЈВуО добили повластице идентичне члановима партизанског покрета.

У удружењима која окупљају некадашње равногорце и потомке, истичу да је држава прекршила њихова људска права, али су и свесни да је Стразбур од њих предалеко. Александар Чотрић народни посланик и први човек Републичке асоцијације за неговање тековина Равногорског покрета каже да су равногорци данас људи у дубокој старости који ће брзо нестати.

- Држава се огрешила о ове људе - сматра Чотрић. - То су часне старине и патриоте којима није потребан новац, већ само сатисфакција да нису издајници нити народни непријатељи. Ову етикету неправедно су носили деценијама, а ни данас не постоји могућност да буду обештећени.

ОДБИЈЕНО 700 ЗАХТЕВА ЧИНјЕНИЦА да нису добили пензије, као и да је на Уставном суду пала уредба из 2005. године, којом су гарантоване привилегије идентичне онима које уживају чланови СУБНОР-а, није променило статус равногораца, који се и даље сматрају антифашистима и равноправним учесницима рата - став је удружења која окупљају бивше припаднике краљевске војске. За државне принадлежности пријавило се око 4.000 бивших четника, од којих је око 700 захтева одбијено због недостатка доказа.

Чотрић подсећа да је закон о изједначавању равногорског и партизанског покрета 2004. године донет двотрећинском већином у Скупштини, али да владе нису ништа учиниле да он заиста и заживи. Он наводи и пример Хрватске која пензије исплаћује чак и домобранима и усташама, док код нас основна права немају сви антифашисти.

Да ће правда у случају следбеника Драже Михаиловића по свему судећи остати незадовољена каже и Лјубомир Радојловић, секретар Удружења припадника Југословенске војске у отаджбини. Он напомиње да равногорци немају ни снаге ни воље да се са државом суде у Стразбуру.

- Да би случај кршења људских права стигао пред европске судије мора да прође све домаће инстанце, за шта ми немамо ни паре ни стручну помоћ - објашњава Радојловић. - Борба за наша права пред судовима, међутим, непотребна је и апсурдна. Равногорци су људи у деветој деценији, уморни од неправде.

Чланови овог и других сличних удружења љути су на државу није спровела изједаначавање са партизанима. Највише их боли апсурдни пропис по коме се за доказивање учешћа у рату тражи потпис најмање двојице идеолошких противника - чланова СУБНОР-а.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Nikola Popovic

07.11.2013. 21:12

@baba Simana - Baba Simana,ostvarice svoja prava i to retroaktivno i sa debelom kamatom.Bolje im je da pocnu odmah da placaju da se ne gomila.Oni koji su pomrli ,obezbedili su svojim naslednicima taj novac od dana donosenja zakona o izjednacavanju dva pokreta.

baba Simana

08.11.2013. 11:04

@baba Simana - Nikolic u dzepu drzi kokardu i zvezdu petokraku zbog mira u kuci a novac nece on isplatiti nego gradjani.

marko gosanovic

08.11.2013. 07:03

Dok je na vlasti Savez komunista mi necemo moci da napredujemo kao drustvo, a braca Ravnogorci ce dobiti punu satisfakciju od Evrope za koju su se tako davno borili....

Lune

28.08.2014. 09:56

@marko gosanovic - Hm,hmm..nije u pitanju Savez Komunista, da je to u pitanju, taj bi duvao robiju, u pitanju je koliko toliko savez antifasista i cia !