Подгорица: Штампар опет Србин

В. К.

уторак, 10. 09. 2013. у 21:57

Подгорица: Штампар опет Србин
Враћа се натпис на постамент Божидару Вуковићу у Подгорици. Пропао покушај прекрајања историје у Немањином граду
Иако му је претила ломача, то се, на срећу, није догодило. После великог притиска јавности, у Подгорици су одлучили да на постаменту Божидару Вуковићу Подгоричанину, вајарском делу Риста Стијовића, врате изворни натпис „Првом Србину штампару и издавачу поводом 400. годишњице од његове смрти“, и тако спрече скандал на у среду заказано отварање обновљеног Краљевог парка.

Све се закувало последњих дана августа када су допремљени обновљена биста и постамент са измењеним натписом: „Војвода Божидар Вуковић Подгоричанин, 1460-1539. године, први ћирилични штампар на словенском југу“. Онда су одборници опозиције у Скупштини града разоткрили намере да се из натписа избрише реч „Србин“.

- Природно је да се споменик посвећен великом Србину и првом нашем штампару нађе у обновљеном парку, на постаменту на којем стоји готово читав век. Уверени смо да никоме није у интересу да улази у експерименте који немају упориште у народу, истини и историји, каже за „Новости“ Славиша Губеринић, одборник Народне странке. - Главни град Црне Горе је носио назив Титоград. И никоме није пало на памет да на постаменту напише Божидар Вуковић Титограђанин у титоизму.

У дугој колони критичара нашао се и песник Момир Војовдић.

- Уклоњен је само зато да се не зна да је био први војвода српског штампарства, ободским словним словима. Биста је украдена да би уређењем парка постоље било уклоњено и написано ново, фалсификат - каже Војводић. - Ипак, после притиска грађана, чујем да ће на постаменту бити враћен изворни натпис. Радујем се.

Биста Божидара Вуковића Подгоричанина била је више од годину дана оскрнављена и скинута са постоља, па је тек након посланичког питања др Новице Станића у црногорској скупштини, пронађена и враћена у парк испред срушеног хотела „Црна Гора“. Амбасада Азербејджана, која је донатор реконструкције парка, позвала је пре неколико дана Андрију Мандића, председника Нове српске демократије, да дође на свечаност отварања. Он је одбио.

- Ваша добронамерна акција је првенствено злоупотребљена од стране градоначелника Подгорице Миомира Мугоше који ову свечаност жели да искористи за фалсификовање историје Црне Горе. Оградите се од овог безумног и скандалозног чина, јер у супротном, не могу прихватити ваш позив... У граду у којем је рођен Стефан Немања, оснивач најславније српске династије, данас се покушава и кроз овај пример срамотно прекрајати историја - поручио је Мандић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације