БЕОГРАД - Организациони одбор београдске "Параде поноса" (Прајд 2013) саопштио је данас да на састанку са полицијом о организовању шетње 28. септембра није добио јасан одговор да ли та шетња неће бити забрањена, јер ће безбедносне процене тек бити сачињене.

На састанку, одржаном јуче је било речи о мерама које полиција предузима како би се у потпуности осигурала безбедност свих учесника "Београд Прајда 2013".

Наглашено је и да МУП чини апсолутно све како би најављена шетња прошла у најбољем реду, наводи се у саопштењу.

Представници полиције и Организациони одбор "су заједнички констатовали да је сарадња на процесуирању оних који прете учесницима "Параде поноса" задовољавајућа, али су представници полиције нагласили да ће безбедоносне процене тек бити сачињене".

"Истовремено, делегација МУП-а није могла пружи јасна уверавања Организационом одбору да шетња неће бити поново забрањена", наводи се у саопштењу.

Наводи се и да према речима присутних представника полиције, то ће поново зависити од безбедоносних процена.

Организациони одбор "Прајда" у саопштењу "и овог пута изражава задовољство због чињенице да постоји отворена комуникацја са МУП, као и да су састанци непосредно пре одржавања "Прајда" интензивни".

Сматрамо да је потпуно неприхватљиво да и поред одлука Уставног суда Србије и јасне праксе Европског суда за људска права, представници полиције сматрају да забрана "Прајда" може бити опција уместо јасног превентивног рада на унапређивању безбедности за време његовог одржавања, каже се у саопштењу.