СКОРО сваког дана у прошлој години по један породични насилник добио је од суда меру забране приближавања жртви. Тачније, њих 330, што је далеко више него годину пре тога, када их је било 246.

Ово, међутим, није имало много ефекта на смањење породичног злостављања, а овогодишњи биланс више је него мрачан. Од Нове године у различитим породичним свађама убијено је 46 особа, од чега 27 жена! А тек је половина августа...

Судови изричу мере забране приласка злостављача жртви на 100, 200 или више метара не само кад су у питању малтретирани жене и деца, већ и синовима и кћерима који премлаћују остареле родитеље, момцима који су тукли своје девојке, браћи и сестрама, комшијама...

- Имала сам случај двојице браће која су била у дугогодишњем сукобу, било је чак и покушаја убиства, па је суд, уместо притвора, једном од њих одредио забрану приласка до правоснажности пресуде - лаже Светлана Томић Јокић, портпарол новосадског Вишег суда.

Питање је, међутим, колико ове мере имају ефекта.

НАСИЛЈЕ ПОЧИНЈЕ СМС ПРЕТНЈАМА НАЈВЕЋИ број бивших мужева, пре него што прекрши забрану, бившим сапутницама прети СМС порукама. Полиција такве пријаве, по правилу, не схвата озбиљно. Претње такође шаљу преко трећих лица, типа „убићу је“ или „неће од ње ништа остати“. На крају се све заврши физичким нападом. Време између СМС претње и напада може да буде веома кратко, а последице фаталне.

- Када гледамо рад судова, можемо да кажемо да је мера заживела јер је они, када је у питању насиље, изричу скоро рутински - каже Весна Станојевић, координаторка Сигурне женске куће. - Али питање је шта после бива са жртвом, колико је она стварно безбедна?

Ова судска мера неке насилнике заиста застраши и они се, бар неко време, не усуђују да прилазе својој породици или девојци. Али има и оних које ни то не може да одврати. Они сачекују бивше жене или девојке, вређају их, пљују, шамарају, а било је и тежег насиља. Тако је, рецимо, лане, муж који је имао забрану приласка, и ту забрану више пута кршио, на крају сачекао супругу С. Г. и изударао је чекићем по глави, наневши јој изузетно тешке телесне повреде.

- Када жртва позове полицију, уместо да онај који је прекршио забрану аутоматски оде у затвор и да га тужилац гони по службеној дужности, полиција каже - тужите га. А жена обично нема ни новца, ни живаца, ни снаге, ни времена за нови судски спор. Тако прекршиоци практично прођу некажњено, па мера не даје резултате које би требало - каже Станојевић.

Ова забрана се изриче и у тешким кривичним поступцима, који се обично воде пред вишим судовима. Реч је о забрани приближавања и комуникације са сведоком или оштећеним. По речима судије Светлане Томић Јокић, у питању су кривична дела убиства у покушају (ако поступак није правоснажно окончан, а окривљени није у притвору), код блудних радњи, покушаја обљубе злоупотребом службеног положаја или силовања, као и код наношења тешких телесних повреда...

- Реч је о тек неколико таквих мера изречених годишње, и то махом током истражног поступка - каже портпарол новосадског суда.


СТОП НА ТРИ ГОДИНЕ

ЗАБРАНА приближавања злостављачу, према нашем закону, може трајати најдуже три године. У то се не рачуна време проведено у притвору или затвору. Ако се установи да је злостављач прекршио изречену меру, по закону се покреће нови кривични поступак и он у том случају може бити осуђен највише до три године затвора.