Млади, дрски и распуштени

В. Ц. СПАСОЈЕВИЋ

17. 08. 2013. у 21:30

Млади, дрски и распуштени
Нове генерације су се прилагодиле кризној ситуацији: цене материјално, често су лењи и саможиви. Породица више нема снагу и утицај да се избори за стасање ваљане генерације

ЈЕДАН Зворничанин шокирао је, али и насмејао јавност, почетком недеље, када је објавио оглас, у рубрици „коњи“, да продаје сина, „маторог коња“, који неће ништа да ради, већ само спава, скита и једе. Мада вероватно шала, у овој ситуацији препознали су се многи родитељи који имају проблем у комуникацији са властитом децом.

Једно овогодишње британско истраживање везано за децу између седам и 14 година показало је да се моћ у породици померила у корист деце, која сада имају већу контролу над родитељима него икада пре. Нјихова реч не само да се слуша, већ је често и пресудна када породица купује, одлучује о годишњем одмору, набавља мобилне телефоне и рачунаре... Раније су родитељи били господари куће, а млађи су морали да се понашају како им је речено. Старијима, па и блискима, обраћали су се са „ви“. Данас ће тек ретки устати у превозу када уђе старац или старица. Ако им се прекорно обрати, изазваће салву задиркивања или чак и погрда, све са оним „шта хоћеш, матори?!“ Јер, савремена култура окренута је искључиво младима и младости, можда и зато што је светска популација све старија.

ВАЖНА И ДИСЦИПЛИНА КАДА родитељи показују само љубав, а избегавају да дисциплинују, сваки покушај дисциплине биће схваћен као напад и „нељубав“. Зато деца често немају границе.

Тинејджери и млади су опседнути звездама поп културе и трошењем новца. Размажене деце све је више, истраживања показују да је данас такво - свако треће. Психолози упозоравају да су за то криви родитељи и убрзан животни темпо који им оставља мало времена да брину о својим потомцима. Додуше, и раније су људи радили по цео дан у фабрици или на њиви, па им деца ипак нису била размажена. Али, раније им своје одсуство нису надокнађивали новцем. Данас то чине.

Према мишљењу психотерапеута Зорана Миливојевића, последњих деценија се инсистира да је родитељска дужност да усрећују малишане:

- Дететово осећање среће настаје када му се испуни жеља, родитељи то онда често чине чак и кад мисле да те жеље нису добре за њега. Последица је настанак попустљивог васпитања у којем дете управља родитељем, а не обрнуто.

Овакав модел ствара нову патологију, размажену и презаштићену децу. Ова прва, упркос високој интелигенцији, израстају у себичне, незреле и егоцентричне личности, које немају радне навике и слабо контролишу импулсе, и дуго остају у чврстој симбиози с родитељима. Ови други су пасивни, о себи мисле да су неспособни, свет доживљавају као опасно место, и такође су у чврстој вези са примарним породицама или доминантним партнерима.

- Млади су увек били бунтовни и борили се против ауторитета, укључујући родитеље, и обезвређивали их. Увек су желели све и одмах, са минимумом улагања. То је у природи тих година и потребе да се што пре буде одрастао, одакле потичу и захтеви за уважавањем њиховог мишљења, ма какво оно било. У садашње време, уз то, неки од њих, прагматичнији, рационалнији, желе и очекују да кроз живот прођу што боље, са што мање труда. По правилу, што су незадовољнији собом то више желе лакша и спектакуларнија решења. Срећом, већина њих ипак има реално поимање живота и реална очекивања, врло су вредни, труде се и улажу у своје животе - сматра проф. др Војислав Ћурчић из КБЦ „Драгиша Мишовић“.

Он додаје да су неке особине и понашања можда у контексту животних и моралних вредности проблематични, али су за време и тренутак у коме они живе вероватно добри. Све генерације се прилагођавају времену и околностима у којима расту, па и ова. То може да се не допада старијим генерацијама, али је функционално.

Наравно да су родитељи креатори своје деце и од највећег утицаја на њих, али је све већи значај вршњака, улице, школе, медија, електронских комуникација и друштвене средине на формирање младих. Као и све друге генерације, и ова живи у свету који су створили одрасли, па је одговорност подељена.

- Погрешан је став да су млади увек у праву, али то је више израз немоћи одраслих а не реалне ситуације. Зато одрасли имају одговорност да поставе границе и правила, јер млади то не могу, не због немања памети, већ због незрелости и немања искуства.

Психолог Првослав Плавшић верује да негативне особине нових генерација не преовлађују, мада јесу широко распрострањене. Набраја бројне успехе младих у школама, спорту, стваралаштву и критикује медије који о томе не говоре више, већ дају публицитет свему девијантном:

- Било би лако рећи да су нам деца таква какви смо ми, односно какво нам је друштво. То често чујемо и, мада има истине, то је превише сажет и непотпун одговор. Млади током одрастања примају многе поуке и поруке, трпе разне утицаје, али се и сами боре са појавама и људима. Нису сви ти утицаји лоши и деца нису пластелин, већ индивидуе које „од малих ногу“ нешто хоће, а нешто неће. Ту њихову условну жилавост не ценимо колико заслужује, а да ње нема били бисмо сви исти. Двоје деце из исте породице, упркос истом васпитању, често не крећу истим путем.

ЈОШ ИМА ШАНСЕ МЛАДИ који остану површни, размажени, лењи потрошачи, продубљују и свој и наш проблем, и често се не враћају на оно што површно називамо „прави пут“ - сматра Првослав Плавшић. - Они се постепено суочавају са новим проблемима, од законских до социјалних, од породичних до личних и емотивних. Срећом, ствари нису тако црне какве нам се чине док пратимо медије. Србија још има доста духа, разборитости и ведрине, које ни сиромаштво, очајна приватизација, грабеж, организовани криминал и заглупљујућа естрада нису уништиле.

Понашање младих је условљено и ситуацијом у друштву и непосредној околини. Истраживања њихових узора показују да ту ретко налазимо познате личности из културе, науке, уметности, али је много оних из различитих сегмената естраде.

- Важно је бити познат и актуелан. Уместо мукотрпног учења или рада са неизвесним статусом у друштву лакше се прихвата непосредан успех и материјално благостање. То постаје модел којем се тежи. Истовремено, то показује и пораз наших институција - од породице и школе, до социјале и рада, привређивања. Ако у спорним ситуацијама ствар морате да „узмете у своје руке“ јер немате на кога да се ослоните, брзо се стиже до незадовољства, разочарања и проблематичног понашања - уверен је Плавшић.

Млади су незадовољни непосредним учинком претходних генерација. Они се, често с правом, буне. Расте међугенерацијски јаз и више неће да чине оно што се од њих очекује. Снажнији покушавају нешто друго, остали постају тек јетки критичари, дрски и осорни:

- За целу ситуацију некад су криви попустљиви родитељи, некада школа (и сама у проблемима), а увек друштво или појединци - од политичара и посланика до тајкуна или некомпетентних чиновника. Породицу стављам на прво место, али наше породице више немају снагу и утицај да би се бориле за израстање ваљане генерације. Оне се исцрпљују у површној и лажној подршци само својој деци. Заменица „наше“ готово је ишчезла из употребе.

Не може се рећи да овакво стање и понашање младих води некој декаденцији, сматра Ћурчић, и констатује да они једноставно граде систем који им помаже да преживе и да се снађу у околности у којима живе и у којима ће живети:

- То је у реду, јер свака генерација мора да пронађе свој пут и начин живљења, размишљања и одлучивања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (26)

DAN

17.08.2013. 22:19

Stariji su cesto sa nepoverenjem gledali mlade. U Mesoptamiji ore 4000 godina postoji zapis da ce svet propasti jer mladi ne slusaju starije.. Slicno je pisao i Platon pre 2500 godina. Da ne pominjemo Srednji vek koji je na decu cesto gledao kao na djavole. Neka se svako podseti sta su njemu stariji govorili. Ja imam preko 50 i pricali su da smo nezahvalni. Dosta sa satanizacijom omladine i resavajmo kljucne probleme za koje mladi nisu krivi (ekonomska kriza, nesredjena drzava, nezaposlenost .

Charli

20.08.2013. 18:02

@DAN - Pa svet ce propasti jer nema napretka u svesti a ne zbog omladine. Dzaba nama sav tehnoloski napredak kad u razmisljanju nismo ni malo mrdnuli. Valjda ce nas ova buntovna omladina spasiti :) :D

DAN

17.08.2013. 22:29

Kada je drzava u rasulu i odrasli ne znaju kako, uvek se optuzuje omladina!. Na nju moze da se izdire, vredja i, kad dodje i udari, bez ikakvih posledica za onoga koji to radi. Vrlo vazan je primer kojeg nema dovoljno ni od roditelja ni od drustva. Ima onoga od Duska Radopvica: udri dete kad vidis da lici na tebe. Mladi nemaju kome da se povere, ili ih osudjuju ili su nezainteresovani. Niko, valjda, nece da bude poslusnik i ponizan. Nisu to valjda ideali?! Ne mojmo praviti generacijski jaz!!

DAN

17.08.2013. 22:36

Dobro je procitati clanke u Novosti- Zivot: Odgajite sretno dete i Deca zmirkaju od stresa. Molim procitajte!

DAN

17.08.2013. 22:48

Kod nas nema pobune mladih, za neke i cudno, kao u mnogim drzavama sveta. Ima samo iskazanog nezadovilstva koje inicira np protest o Kosovu. Vecina nasih mladih je, nazlost, apaticna ili odlazi iz zemlje. Mnogi stariji nisu spremni za promene jer ih se plase kao i moderne tehnologije, pa vide samo probleme sa omladinom. Interesantno, Sve sto je drzava nesredjenija sve je vise povika na mlade jer se drugo ne moze, ili nece, uraditi! Drugo, ni moj otac, blizu 80, se nije sa Vi obracao roditeljima.

zemunac

17.08.2013. 23:18

"DAN" I ja imam pedeset godina i odrastao sam u porodici u kojoj se znao red i postovali se stariji i zbog toga mi nista nije falilo. Moje drustvo je bilo lepo vaspitano i postovali su svoju porodicu. Ovo sto se danas desava u Srbiji i Beogradu je strasno ruzno i ne moze se opravdati sa mladost-ludost. Ovakva kolicina nevaspitanja i bezobrazluka nece dovesti Srbiju nigde.

momo

18.08.2013. 02:00

@zemunac - Е мој Земунац, ти си као у иностранству а видиш у Београду, али НЕВИДИШ у иностранству што домаћини земље виде. ,,Незнам" које су ти намере али знам да лоше мислиш!

Ivan

18.08.2013. 10:15

@zemunac - Svuda su mladi slicni, i mi smo bili buntovni i alavi. Ali smo imali disciplinu, postovanje prema starijima, autoritetima, tudjem radu. Ekonomska situacija je stravicna i ne postoji nikakva vizija bolje buducnosti, blize ili dalje. I to je najgore, kad ne vidite da vam je sutra bolje, vec samo losije. Tamo negde mladi imaju sansu da se osamostale, da putuju, da budu INDIVIDUE a ne samo clanovi copora. I pitanje autoru - kakve veze ima pop-kultura? Valjda folk-devijacija, Pink, Palma?

zemunac

17.08.2013. 23:25

Dugo godina sam u inostranstvu. Upoznao sam jako bogate ljude cija deca ne misle na provode po kaficima i na firmiranu garderobu. Kada slave rodjendane ili neke praznike organizuju humanitarne akcije da skupe novac za siromasnu decu sirom sveta. Svaki put izaberu neku drugu drzavu. Svi su dobri studenti , uce strane jezike, bave se sportom i ne oblace se kao da idu iz javne kuce a ne iz porodicnog doma. Ovde se zna ko izlazi iz kuce u dvanaet sati u provod samo prostituke i kriminalci.

DAN

18.08.2013. 01:37

@zemunac - Dok njihovi bogati roditelji pljackaju sirotinju i ceo svet. Ukradi sto miliona pokloni jedan milion. Kako je nastala ova kriza nego pohlepom takvih, milostivih, milionera!

Mi smo isti ko i svi drugi

18.08.2013. 06:22

@zemunac - Prijatelju i ja živim u inostranstvu i mislim da je lako suditi iz sveta koji sve ima o onome ko nema niša. Postoji lista razloga za ovakvo ponašanje mladih u Srbiji i većina su posledica stanja u zemlji i nepostojanja perspektive. Deca sa Zapada koje ti pominješ žive u uhodanom sistemu sa jasno definisanim putevima kojim mladi treba da idu da bi sebi obezbedili normalan život. Ili će država promeniti ovo stanje ili je neće biti za 20-tak godina.

4c

18.08.2013. 08:56

@zemunac - To je zato sto bogati imaju novca da plate odgajivace i privatne skole.DAN je potpuno u pravu u prvom postu,ali bi dodao da na ponasanje omladine dosta utjece ova nova tehnologija,internet itd.Godine ce vec da ucine svoje,pa ko prezivi bit ce nesto od njega.

kablar

17.08.2013. 23:32

Buntovne mlade glave ne razmishljaju trezveno,da nece vechito biti mladi.Mladi zive u sadasnjosti,buducnost ne postoji u njihovj svesti,kod svih koji se ponashaju buntovno i ne poslushno.

DAN

18.08.2013. 01:16

@kablar - Ako su vama poslusnici dobri nije ni cudo da imamo toliko poslusnika prema politicarima i tajkunima. Nema ko da im se suprostavi. Mladi mora da se nauce da milse svojom glavom i da budu samostalni. To se kod nas ne uci. Na Zapadu deca uce da se osamostale i u tome ih odrasli podsticu. U Svedskoj od 12 godina zaradjuju djeparac a poznato je da je i sin Kenedija radio na benzinskoj pumpi! Kazem samo da se mladi kritikuju jer je to lakse nego da se resavaju koreniti problemi!

DAN

18.08.2013. 01:33

@kablar - Kod nas postoji partija penzionera a ne i mladih. Na Zapadu mladi imaju mnogo vise uticaja na drustvo jer znaju da na njima osatje. Kod nas su mladi apaticni, idu u kriminal ili kao obrazovani iz zemlje. U tim zemljama, i ja sam bio, se vise razgovara sa mladima i od strane roditelja i skole. Uce se da misle svojom glavom i na primerima odraslih ,kojih je kod nas malo.

Maja

21.08.2013. 01:39

@kablar - Ne znam da li mladi na zapadu imaju vise uticaja jer na njima svet ostaje ili zato sto su jos gori i veci potrosaci od nasih (mada, razlika je u tome sto cesto zaradjuju svoj novac, a kod nas neki nece, neki ne moraju, a vecina i ne moze), pa ih drustvo usmerava na "prave vrednosti" od pocetka. Ali da je nasa omladina isprazna (ne samo od ove generacije), zastrasujuce agresivna i vrlo povrsno obrazovana, to je istina. A ako su to naucili gledajuci starije - u kome je problem?

DAN

18.08.2013. 02:01

Nije ni cudo da ima toliko poslusnika. Niko ne sme da se suprostavi politicarima i ostalim mocnicima koji rade sta hoce. Oni su pravi uzrok krize a mi treba, kako kazete, da budemo poslusni. Oni koji nisu hteli da budu poslusnici ottisli su preko garne. Inace, u SAD postoji tradicija da 18-godisnjaci (koji prvi put glasaju) postavljaju pitanja buducem precedniku drzave. Bus je omanuo na odgovorima i tako je poceo njegov pad. Gde toga ima kod nas?!

milan

18.08.2013. 02:59

sami smo krivi. kupujemo deci sve sto pozele. od banalnih stvari do skupih vozila u kojima cesto postaju dozivotni invalidi ili ginu . upisujemo ih na neke bezvredne fakultete samo da bi ih okitili akademskom titulom koju niko osim njih ne priznaje. punimo im djepove da bi se uhvatili droge, alkohola, splavova i najgorih poroka ovog sveta. naravno, pole svega, krivimo drustvo za sopstvenu decu od koje smo mi, losi roditelji, napravili zlo danasnice.

mafijaska banda

18.08.2013. 07:30

to je posledica rada njihovih roditelja i dedova i baba. glasali ste slobu. prijatno i uzivajte.

mima

18.08.2013. 09:10

Ne svidjaju mi se komentari nasih psihologa koji samo konstatuju problem a ne nude resenje.Nasa omladina je,cast izuzetcima,koje ja retko vidjam,lenja,sebicna,okrenuta provodu,ne postuje ni roditelje,ni skolu,ni prave vrednosti.Mozemo mi da se zavaravamo ali ovo je masovna pojava.Posebno je opasna pojava da mladi zele sve na samom pocetku,a sto je najgore, ocekuju da roditelji to rese.Gde je izlaz.Naravno u vecoj zaposlenosti,ali I u menjanju odnosa roditelja ,skole I drzave prema mladima

ciro

20.08.2013. 23:11

@mima - Sasvim ste u pravu treba im zaposlenje,ja mislim da imaju obavezu od malena,sto nas vraca na roditelje.Dete mora imat obaveze od detinstva.Ne mozemo sve svalit na prosvetu,drzavu...Licnim primerima uticati na decu a ne po obicaju govorit im n.p.r nije lepo lagati a sledeci momenat pred detetom nekome vec nesto slagat.

Zeljko

18.08.2013. 10:08

Nije samo Srbija u maloj krizi sa omladinom,vec u celoj evropi se to desava.Nemislim da je to krivica mladih,ve 90% da je krivica roditelja pa drustva u kompletu.Iz kuce izlazi vaspitanje,moze da bude pojedinacan slucaj da drustvo totalno odvuce na los put.Tako da roditelji pogledajte se u ogledalo i nekrivite samo drustvo ili decu,krivica je u roditeljjima naj cesce.

dacha

18.08.2013. 10:08

Vratiti odsluzenje vojnog roka i eto resenja problema! Pa kad odguli godinu dana u kasarni onda ce se nauciti pameti.

1,2,3,4,5,6

18.08.2013. 11:00

bice jos gore... nazalost u tim mladim ljudima toliko je besa, da je to neverovatno,,, ne znaju sta ce sami od sebe,,, dosadjuju se 24h na dan, ni malo maste nemaju. pa odradi negde 6 meseci za sebe, zaradi pare za Grcku pa planduj tamo 2 meseca i budi car... Jok, bolje je klupica ispred zgrade, kao neki penzos, mama i tata daju za plasticnu litarsku flasu piva i tako nam je lepse i bolje... Od danas do sutra...

arsa

18.08.2013. 11:53

Vratiti obavezu sluzenja vojnog roka.To je korisno za drzavu ali i za pojedince za koje je ovo jedini nacin da sazru i svet vide u pravom svetlu.Samo tako ce vise ceniti to sto imaju.

Mikula

18.08.2013. 12:18

Molim pomoc!Sta kada se, pored svega navedenog u tekstu, ispoljava i agresivnos koja je dosla do granice sa tragedijom???Psiholozi,psihijatri,pedijatri i svi ostali,trazim i molim savet ! P.S.stariji, od dva sina,vojska nije vredela i sl. !!

Sasa

18.08.2013. 14:53

Imam dvogodisnje dete i stalno u parku od roditelja slicnog uzrasta slusam "Pusti ga musko je, neka se tuce." ili "Ja mog vaspitavam da se gura, takvi dobro prolaze u zivotu". Sta ocekujete od deteta koje odraste uz ovakvo vaspitavanje?

F.J.

20.08.2013. 11:32

Povrsna misljenja i nagadjanja o "fenomenu mladosti". Naravno, malo je onih koji ce uraditi temeljno istrazivanje i usmeriti paznju u pravom smeru - nasem sistemu vrednosti, i to ne samo par decenija unazad vec blizu jednog veka, ako hocete.

Charli

20.08.2013. 17:37

Meni je vise muka od ovih komentara -omladina je kriva, svaka generacija je sve gora i gora itd. Nisu oni gori, nego drugaciji od nas i to bi makar psiholozi trebalo da shvate. Kad bi malo popricali sa tom istom omladinom shvatili bi da su oni potpuno ok i da su gluposti od nas pokupili.

Charli

20.08.2013. 17:54

Pa prekinite da trujete decu svojim glupostima, frustracijama, prekinite da im okrecete ledja i gledate u tv zbog nekih ekonomsko-politicko-idiotskih kriza i onda ce i oni prestati da beze od vas!!!!!!!!! A ako vam je tesko i ne mozete da se oduprete stanju opste depresije e onda nemojte da imate decu.

Tata Matin Sin

20.08.2013. 18:51

Edukacija je jedino trajno rjesenje, sve ostalo su privremene zakrpe, koje kad-tad pucaju po savovima. Ucite djecu dobru, inspirisite djecu dobrim, disciplinujte ih sopstvenim primjerom, to nam jedino moze pomoci da unesemo nadu u njihove, ali i u nase zivote. Usput cemo i sami (p)ostati boljim ljudima. Nek nam je sa srecom, svima.