КАДА се на вратима куће породице покојне З. Н. из Баранде појавио радник панчевачке Опште болнице тражећи да се отвори ковчег у ком је лежала покојница, ожалошћена родбина била је шокирана. Још више су се изненадили када су, после дужег убеђивања, ипак пристали да га отворе. Унутра су имали шта да виде - поред тела старице лежала је, увијена у пелену, мртворођена беба!

Цео сплет трагичних околности резултат је, како објашњавају у болници, кобне грешке, а цела прича је, у ствари, права слика хорор стања у српском здравству.

- Десила се грешка због које је покренут дисциплински поступак - објашњава за „Новости“ директор панчевачке болнице др Милан Милић. - Наша мртвачница има мањи капацитет него што с времена на време има покојника. Капацитети су за четворо, а тог дана их је било шесторо или седморо.

Када се таква ситуација деси зими, радници у мртвачници могу да оставе, због ниских температура, тела покојника и напољу, ван фрижидера. Када је вруће, спуштају их на под, који је хладнији, док их родбина не преузме. Тог 15. јуна запослени младић у мртвачници није желео да спусти мртворођенче на под. Зато га је положио на тело преминуле старице З. Н.

ТЕНДЕР Мораћемо да решимо проблем мртвачнице. И досад смо покушавали, али није било новца. Размишљамо о расписивању тендера, где би неко погребно предузеће учествовало са новцем као партнер нашој болници, каже директор Милан Милић.

У гужви, када је родбина дошла по тело, он је, мислећи да су у питању старичине ствари, све спаковао и издао родбини. Врло брзо је схватио шта се десило и, очајан, кренуо да нађе тело бебе. Све је решено за два сата и беба је враћена у болницу, а човек је, сав очајан, признао грешку.

У породици преминуле старице, како кажу, схватају да је реч о несрећном сплету околности и не криве младића. Само су нам кратко рекли да им је ужасно жао и њега, и још више породице која је изгубила бебу. Тачније, беба је била неразвијени фетус, који је преминуо у мајчином стомаку, и откривен је када је жена родила другог, живог близанца, који се сада налази у болници у Београду.

За час посла прича се пронела по целој Баранди, и, како то бива, надоградила. Мештани су причали да су, са запосленима из панчевачке болнице, дошли и полицајци. Одмах се родила и сумња да ово није први такав случај, и да болнице повремено мртворођене бебе стављају у садуке са другим покојницима, да не би комуналном предузећу плаћали трошкове сахране и гробног места!

Директор панчевачке болнице демантовао је да се било кад раније десио сличан случај.