Ветеранима не рачунају ратовању у стаж

Р. Др. - Б. С.

петак, 05. 04. 2013. у 20:58

Ветеранима не рачунају ратовању у стаж
Око 400.000 ветерана не може да се пензионише раније, као редовни војници

ВРЕМЕ проведено у рову око 400.000 бораца ратова вођених деведесетих година не могу да искористе као услов за пензију. Држава се бившим борцима ”захваљује” тако што им у просеку ”ојачава” пензију са око хиљаду динара више него што би дали - дезертерима.

Иако на папиру бивши ратници за време проведено у рату имају право на признавање ”посебног стажа” - по којем се година у униформи рачуна као две на радном месту - у пракси то не изгледа баш тако. Борац ветеран своју пензију мора да заслужи искључиво на радном месту, баш као и сви остали запослени, али им се заузврат даје неколико динара више чим се пензионишу.

У Удружењу бораца ”Ветерани Србије” кажу да ће овај проблем тек да буде видљив када стигне време за пензију бораца из 1999, који на ову бенефицију тек рачунају.

ЗАХВАЛНИЦА ВРЕДИ ЈЕДНУ ”ЦРВЕНУ” КАДА сам пензионисан, држава ми није признала ни један једини дан проведен у војсци - каже Витомир Спајић, борац готово свих ратова деведесетих, један од иницијатора за измену прописа који би исправили неправду према ветеранима рата. - Године у рову урачунали су ми у износ пензије, коју сам морао да стекнем на радном месту. То значи да ће ми месечно примање бити веће само за мизерних неколико стотина динара.

- То је пример немарног односа државе према борцима из ратова - каже Миле Милошевић из Удружења. - Тренутно најмање 100.000 бораца има решења о ратном стажу, које су уредно добили на основу војне књижице и потврде из Министарства одбране, са којима не могу ништа! Држава фактички не признаје бенефиције које су зарађене у рату и које би требало да скрате радни век.

Милошевић се пита и који је то посао, који подразумева бенефицирани радни стаж, и опаснији је од ратовања. Сва ова питања, међутим, нису довољна да ублаже тврдо срце државе према ратним ветеранима.

На неправду у параграфима ветерани су више пута указивали. У њиховим дописима су указивали да се бенефиције признају професионалним војницима па чак и полицајцима и чуварима затвора, лађарима... док су само ветерани остали изопштени.

То је и главни разлог због којег су у писмима упућеним министарствима рада тражили измену прописа. Ипак, према речима државног секретара Негована Станковића, ове иницијативе се још ни не разматрају. У овом министарству кажу да је решење само у изменама Закона о пензијско-инвалидском осигурању, али о томе засад нема ни говора.

У Фонду ПИО са друге стране признају да право на посебан стаж имају сви борци, али и заробљеници и рањеници.

ДНЕВНИЦЕ СТИГЛЕ ДО СТРАЗБУРА ОДНОС државе према учесницима ратова најбоље се види на питањима ратних дневница ветерана рата 1999. године. После обијања прагова домаћих судова, потраживање бораца стигло је пред Велико веће Суда за људска права у Стразбуру. Коначну реч о дневницама које од Србије потражује 8.500 ратних ветерана овај суд даће 15. маја, када ће бити познато да ли ће држава морати да исплати све резервисте мобилисане током бомбардовања.

- Закон о ПИО, међутим, јасно каже да се посебан стаж може користити само за увећање износа одређене пензије - објашњава Бранислав Рашић, помоћник директора Сектора за остваривање права из ПИО. - Он, ипак, не може бити услов за остваривање пензије. Не рачуна се, чак, ни ако осигураник већ има пун радни стаж, јер онда не улази ни у обрачун за пензију.

За разлику од Србије, где држава не мари довољно за права и интересе бораца ратова, у Републици Српској, у којој борци имају много бољи третман, ствари стоје другачије. Тамо се година дана проведена у рату рачуна као две године проведене на радном месту. Месеци проведени у војничким чизмама, за велики број учесника рата, тако су постали улазница за ранији улазак у круг пензионера.

- Сваки учесник рата у Републици Српској прима уз пензију и борачки додатак - објашњава Тихомир Милашин из Удружења бораца РС. - Овај износ није велики и зависи од времена проведеног у борбеним дејствима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Kajzer Soze

05.04.2013. 22:35

Ma bre ovo nema nigde,ratnici, junaci zasta smo se mi borili.Pa ako bude neka ide onaj ko je ovo smislio.

građanin

06.04.2013. 06:37

''У Србији прилике су так'е,бабе славе,презиру јунаке...''

abc

06.04.2013. 10:12

Svi su hrlili u te ratove,neka vide sad za koga su se borili i da su oni ti koji su gubitnici.Da je neko napao SFRJ kojoj sam dao zakletvu,ja bih isao u sve ratove,ovako..zbrisao na vreme.

Pjotr Cibukov

06.04.2013. 13:49

@abc - Dobro je da te se Srbija otarasala. Kurtalisala. A oni koji su "hrlili" u ratove hrlice uvek kad zatreba. Badava ovima sto preko njihove grbace hoce da (pre) vaspitaju buduce generacije. (Steta sto imas drukciju genetiku pa to ne mozes da razumes),

Sveto Lipi

06.04.2013. 11:49

Nicija nije do zore pa nece ni njihova? Ispravit ce to neka normalna Vlada a vi narode ne glasajte navijacki nego BIRAJTE u buduce!?

Profa 0.6

06.04.2013. 17:40

To je i Dodoik uradio u Republici Srpskoj - na veliku radost djedova iz SUBNORA koji su ( čast izuzecima!) rat presjedili kod kuća i u državnim firmama okruženi ženama na radnoj obavezi! Da da- Dodik i njegovi, koji je rat proveo baveći se politikom i "ekonomijom" i poslije se hvalio čak kako na njegovom ramenu puške nije bilo...

Vitomir

06.04.2013. 19:20

Sramno je što sve dosadašnje vlasti imaju ovakav odnos prema ovim ljudima. Zakone ne poštuju. A na kraju sve te propuste i politikantskih i pravosudnih vlasti plaćaju siromašni gradjani.

4c

07.04.2013. 22:01

Sve okolne drzavice dizu u zvjezde svoje nazovi borce,pa i lazne,a drzava Srbija svojim pravima neda nikakva prava!?Srbija i srbijansko rukovodstvo su i krivi za sve ovo sta nam se desilo 90ih i sta nam se desava danas.Mogli smo da budemo gazde,a ne da nas gazi bjelosvjetski sljam.