НАТО агресија: Војна брука и освета над становништвом

Борис Субашић

24. 03. 2013. у 07:26

НАТО агресија: Војна брука и освета над становништвом
Како се шест стотина пута мања Војска савезне републике Југославије у пролеће 1999. године супроставила НАТО нападима

Однос војних снага НАТО према Војсци Југославије био је пред почетак агресије 600 према 1, а ВЈ је заостајала технолошки најмање 30 година. Процена НАТО команданата била је да ће Србија капитулирати после неколико дана.

НАТО је планирао копнену офанзиву на "спрженој земљи", пошто уништи ПВО. Међутим, ни после 78 дана нису се "стекли услови" за то. И тада је две трећине оружја било спремно за борбу и више од 99 одсто мобилисаног људства.

Све је било на страни НАТО, осим морала, родољубља и довитљивости.

- Они нису могли да схвате како смо се уопште дрзнули да одбијемо капитулацију у Рамбујеу и не дозволимо да НАТО ушета у Србију. Джон Пембертон, војни и ваздухопловни изасланик САД, на крају последњег састанка пред агресију упитао ме је: Знате ли да сте мали и технолошки најмање тридсет година иза нас, на чему заснивате ту самоувереност? Одговорио сам му да ће сазнати кад нас нападну. Бесно се окренуо и отишао без руковања - прича генерал Спасоје Смиљанић.

Годинама уочи агресије показале су се много слабости у државном и војном врху.

- Чак је и наш начелник Генералштаба био убеђен да ће после краткотрајних удара ракетама по КиМ, уследити копнена инвазија. Ми "плавци" смо упозоравали да су такви ратови прошлост и да ће доћи до масовног ваздушног удара уз помоћ космичке војске - сателита. Показало се да смо били у праву. У складу с тим, почели смо да расељавамо јединице с мирнодопских локација, упркос претњама казном - открива Смиљанић.

БАЛЕГА ЗА РАКЕТЕ - КОМУНАЛЦИ из Призрена су открили да ракете погађају стајско ђубриво које су Албанци избацивали из дворишта. Испоставило се да оно ослобађа идеалну температуру коју "воле" ракете. Никад нећу заборавити комуналца који се жалио: "Шта ћу после рата да причам деци, да смо НАТО побеђивали балегом". Комуналци су очистили и површински слој смећа на депонији и нагурали металне плоче у топлу масу, па је НАТО потрошио милионе долара бомбардујући ђубре - сећа се генерал Делић.

Браниоци неба 1999. кажу да је искуство стечено анализирањем НАТО бомбардовања Републике Српске 1994. омогућило Војсци Југославије да се одупире Алијанси ван сваких очекивања. НАТО је знао и за оперативне процене саме ВЈ да је у случају напада оружане силе једнаке југословенској, животни век застареле ПВО процењиван на само 21 дан.

- Оно што НАТО није узео у обзир је српска сналажљивост у шкрипцу. ПВО ВРС је заваравао авионе Алијансе грађењем лажних положаја. Моћ нашег маскирања и брзих маневара показала се ефикансијом од најсавременије ратне технике - каже генерал Милош Ђошан, који је бранио небо на најстрашнијем делу ратишта, уз границу са Албанијом.

- Уместо да се укопавамо, како је прописивало правило службе, ми смо испадали из шума и дејствовали муњевито, с ливаде. После неког времена открили су да бомбардују лажне положаје од расходованих камиона и гвожђурије, прича генерал Ђошан.

Војници су уз помоћ цивилних стручњака и грађана масовно производили лажне топове, тенкове, камионе, па чак и куће, утврђења и мостове! После безброј протраћених пројектила и НАТО летачи су постајали сумњичави.

Уз макете топова и борбених возила постављане су лутке из излога обучене у војне униформе. Ако би лутка била без шлема или борбеног прслука они нису дејствовали. Зато смо преносили лутке с једног места на друго имитирајући борбене радње, па их је НАТО поново са задовољством гађао.

Појавио се чак и специјалиста за маскирно позориште.

- Пуковник Миленко Продановић дотерао је из неке фабрике текстила пун камион дрвених и пластичних кројачких лутака и брдо униформи које су шивене за територијалну одбрану. Овај ратник обдарен довитљивошћу и духовитошћу био је задужен за ову екипу "путујућих глумаца" и израду сценарија за обмањивање Алијансе - каже Ђошан.

- Показало се да правила важе све док не почне борба за живот, а онда на сцену ступа морал и интелигенција команданата и бораца. Већ на почетку агресије позвали су ме у Батајницу где су на писти остала два "мига", које сам већ прежалио. Онда су ме пилоти, стручњаци из Института "Мома Станојловић" и авио моделари из Нове Пазове позовали да погледам "појачање" у жбуњу из кога су мало вирила два добро маскирана "мига". Питао сам се одакле нам ти авиони, а кад сам пришао схватио сам да је реч о савршеним макетеама испод којих је крчкало уље у тепсијама, да привуче термовизијске пројектиле - сећа се генерал Смиљанић.

Убрзо је најављен долазак непријатељских летелица и "сценографи" су се склонили на безбедно.

Прислушкивани НАТО-пилоти су изручили товар. Нису крили задовољство јављајући штабу: "Срби су мислили да нас пређу с макетама на писти, али ми смо њих заврнули, растурили смо им маскиране авионе у жбуњу".

Поред свих писта били су и пасивни радарски рефлектори који нису варали пилоте, али су слуђивали њихове "паметне" ракете које су јуриле право на троуглове од лима искривљене тако да делују као огледало за радар. Исто одбрамбено средство, које је производио призренски "Нови металац", користили су и борци 549. механизоване бригаде ВЈ.

- Око 99 одсто НАТО "паметних" бомби експлодирало је на пасивним радарским рефлекторима и макетама. Постављали смо старе тракторе и тракторске приколице у ископане тенковске заклоне и под њима ложили пиљевину у пресеченим бурићима, а ракете су "мислиле" да је реч о упаљеном мотору тенка. Садили смо целе шуме и подизали брда земље по мостовима, а један смо цео обмотали јутом из фабрике рударских трака. Микроталасне пећнице су биле неодољив плен за противрадарске пројектиле - са задовољством се сећа генерал Божидар Делић.

ВЕСЛИ КЛАРК Весли Кларк је у последњем разговору с начелником Генералшатаба ВЈ Ојданићем нагласио да ће бити поражен за два дана. - На очај НАТО команданата ВЈ није капитулирала ни после 78 дана - каже генерал Спасоје Смиљанић. - Запад нам до данас није опростио свој неуспех. Смиљанић подсећа да су укупни војни губици до краја рата били мањи од једног процента људства, две трећине ратне технике је било спремно за даљу борбу.

Он наглашава да је захваљујући вештом маскирању и брзом мењању положаја погинуло само 11 војника његове бригаде до 15. маја. Тада се Алијанса разбеснела и почела да засипа српске војнике "глупим" бомбама из стратешких бомбардера, због чега је до Кумановског споразума у јуну живот је изгубило 87 војника.

- То је био пакао, бомбе из само једног "Б-52" или "Б-1" претварале су у огањ и пепео простор 800 пута 200 метара. Међутим ни они нису успели да нас отерају. Весли Кларк то признаје у својој књизи. НАТО се војнички обрукао, али се осветио на цивилима, каже Делић.

Одбрана Космета ни изблиза не би могла да буде овако успешна да није било невидљиве снаге Војне безбедности, којом је у Приштинском корпусу командовао генерал Момир Стојановић. Показало се да су, упркос свему, успешно парирали најмоћнијим службама света - ЦИА и БНД.

- Годинама пре саме агресије имали смо целовите информације о намерама непријатеља и зато смо могли да предвидимо потезе. Знали смо кад је 1997. главни штаб ОВК из Немачке прешао у Албанију и упозорили кад је у марту 1998. прешао на КиМ да формира јединствену команду над расцепканим терористичким групама. Та сазнања и упозорења да полиција не може сама да изађе на крај са 20.000 терориста, нису дала ефекта због опструкције у нашем Генералштабу - наводи генерал Стојановић.

И тек 1998. ангажована је војска која је муњевито поразила ОВК, и остало је 2.000 терориста. Уследио је политички притисак и после споразуму Милошевић-Холбрук на Косово је дошала Верификациона мисија ОЕБС, а у ставри, "пензионисани" западни обавештајци и официри.

- Нјихов задатак је био да изнађу повод за агресију НАТО. Кад су уочи Рамбујеа напустили Космет и прешли у Македонију било нам је јасно да следи напад Алијансе - каже Стојановић.

КАКО ЈЕ ИЗГЛЕДАО РАТ У БРОЈКАМА

АГРЕСИЈА НАТО на СРЈ, под именом "Савезничка снага", почела је 24. марта 1999, а завршена 10 јуна.

У рату је на страни Алијансе учествовало 19 дражава чланица. Ако се урачунају и оне ван НАТО које су дале писте и другу помоћ, СРЈ је напало 26 држава.

Укупна материјална штета у СРЈ, или прецизније у Србији, процењена је на више од 100 милијарди долара.

НАТО је током агресије уништио или оштетио 1.026 цивилних објеката. Потпуно је разорио 7 индустријских и привредних објеката, 11 енергетских постројења, 38 мостова, 28 радио и ТВ-репетитора, 470 км путева и 595 км пруга. Оштећено је 19 болница, 20 домова здравља, 18 дечјих вртића, 69 основних и средњих школа, 29 манастира и 35 цркава.

Агресори су имали 743,8 милиона становника и државни буджет од 3.312 милијарди долара, а СРЈ 11,5 милиона становника и буджет од 3,85 милиона долара.

НАТО је агресију започео са 464 летелице, а завршио са 1.040. Оне су лансирале више од 400.000 пројектила, а СРЈ је гађана и са 1.000 крстарећих ракета. Укупна маса ових убојних средстава је око 22.000 тона.

Српске снаге су од 24. марта до 10. јуна имале 753 погинулих: 589 војника и 172 полицајца.

НАТО је убио око 2.000 и ранио око 10.000 цивила.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (89)

Miki -Zg

24.03.2013. 08:10

Da li ima razlike između nacističke Hitlerove NJemačke i NATO alijanse po pitanju zločina ,razaranja i neljudskosti .

dan osman

24.03.2013. 10:28

@Miki -Zg - nema razlike. Ista propaganda, taktika, tehnika !!! Za razliku od nacista , ovi iz nato napadaju samo one za koje su sigurni da su slabiji od njih.

gagom

24.03.2013. 08:12

Срамота "културног" запада!Хвала Богу што нисам "западњак"!

MatijaBG LDP

24.03.2013. 08:39

LAZ!Umesto da izvucemo pouke i vidimo koliko je nasa politika bila nesposobna,mi i dalje inatimo i prolazimo na isiti nacin.Nesporno,NATO je naseo na Miloseviceve provokacije i udario,ali da nije bilo te akcije,ko zna sta bi Milosevic jos sve uradio.U Beogradu nije pogodjen nijedan civilni objekat.NATO je itekako pazio i uglavnom gadjao jedne te iste objekte 100 puta.Kako god,ovo je Milosevicevo maslo,objava rata celom svetu i zasluzena lekcija koja nas je sve zajedno unazadila 50 godina!

dan osman

24.03.2013. 10:26

@MatijaBG LDP - osiromašeni uranijum zaslužena lekcija !??! Ubijeni civili.. deca zaslužena lekcija ?? Mali dečače iz male stranke, oni su udarili sa bezbedne daljine i visine jer drugačije nisu smeli. : )) Ne ulazim u to kakva je bila politika moje zemlje, zato što ja moju zemlju volim i nemam rezervnu, i zato što je to bila muška politika za razliku od ovih sadašnjih. : ))

MatijaBG LDP

24.03.2013. 10:33

@MatijaBG LDP - Kako Vas nije sramota?Da,lokator,nego sta!Da sam nekako mogao,vrlo rado bih stavio lokator ispod Slobinog,Mirinog i Seseljevog jastuka!

Asgard

24.03.2013. 12:32

@MatijaBG LDP - Matija, hajde samo objasni - ako je Milosevic isprovocirao nato bombardovanje onim sto je cinio, kako onda Izrael nije isprovocirao slicno takvo bombardovanje radeci isto to u Palestini 40 godina!? Kako to da Izrael ima pravo da stiti svoju teritoriju nastanjenu Palestincima svim raspolozivim sredstvima, a Srbiji je to isto pravo oduzeto, pa je cak za to i kaznjena!?

dvagard

24.03.2013. 17:35

@MatijaBG LDP - Nemoj da komentarišeš ako politiku znaš vrlo malo.U jednoj rečenici odgovor. Zato jer se većina Američkog kapitala nalazi u židovskim rukama.Možda i zbog ovako dubokoumnog teksta koji veliča našu pobedu ,naveo čovek svu štetu koju su nam naneli a zaboravio naše uspehe osim povlačenja sa KiM ili je to možda vojna tajna ili da se možda NATO ne uvredi

naranca

25.03.2013. 12:57

@MatijaBG LDP - @matijabg.Koja bre objava rata "celom svetu"Jesi ti normalan?Ni ja nisam voleo Milosevica ali da gadjas 100 puta osiromasenim uranijumom ceo narod to je Genocid.I zato bi trebalo da odgovaraju ti bedni ,smrdljivi,placenici koji su osramotili sebe i tradiciju Saveznicke vojske.Pljunuli su na sve ratove koje su vodili za slobodu kroz istoriju.

mićo tramošljika

24.03.2013. 08:41

Jao ljudi koliko mrzim nato.Iz dna duše ih mrzim. Ne samo ogavno nato, već i proklete zemlje koje su slale silu na Srbiju. Snaći će ih Božja kazna.

seni

24.03.2013. 08:55

izgleda da je bilo kao na kosovskom boju. ne zna se ko je pobedio a turci vladali sa srbijom 500 stotina godina

Asgard

24.03.2013. 12:26

@seni - Nisu Turci vladali Srbijom 500 godina, vec nesto manje od 350! Ne kazem da je to mnogo manje, ili da je utesno, ali zasto vec ionako dugo ropstvo pretstavljati duzim nego sto je zaista bilo!? Najbolje je kada se o necemu govori ili pise drzati se cinjenica!

Kajzer Soze

24.03.2013. 09:55

Vidim da danas samo od politickih partija DSS vodi kampanju i pomen na zrtve ovih okupatora pod sloganom OVO NIJE NATO ZEMLJA!!Zato pruzimo im podrsku.Nek im je vecna slava.Amin.

dan osman

24.03.2013. 10:20

@Kajzer Soze - Na sledećim izborima ću glasati za DSS !!! Dosta više sa ponižavanjima. Ponižavanje ne mogu da trpim !!!

ssss tajfun

24.03.2013. 10:13

Srpski narod ovaj zločin NATO zlikovaca i Arnautskih terorista nesme da zaboravi.A doći će vreme kada će platiti za svoje zločine od Iraka,Srbije,Avganistana,Libije itd.U budućem konaćnom sukobu,a koji je neizbežan jer ovi ZLIKOVCI će sigurno izazvati i ući u sukob sa Rusijom,Kinom,Indijom i ostalim slobodnim zemljama,e tada Srbija treba tražiti svoju legitimnu odmazdu prema NATO-u a pogotovu prema arnautima,tzv ,,bošnjacima,, i naravno Hrvatima.

pixi

24.03.2013. 10:18

samo jos jedan dokaz da je srbija oduvek imala dobre vojskovodje,a nikad dobre politicare. neka je vecna slava poginulima........................

MatijaBG LDP

24.03.2013. 10:28

@pixi - Savrsene vojskovodje do 1990/te,a onda su vojskovodje bile toliko ponosne i opasne da gde god su vojevale,Srba danas nema....to je plod politike i vojevanja Seselja i Milosevica,ljudi proslosti koji ce crnim slovima biti upisani u danasnji dan,dan pocetka velikog poraza srpske drzave,dan kad je Kosovo zauvek izgubljeno!

krole

24.03.2013. 11:55

@pixi - na dan kad su mnogi izgubili svoje najmilije zbog NATO agresije,a ne nasih politicara, ne moras tim ljudima da stajes na muku, pa i meni. Svoj stav zadrzi za sebe,pametniji si tako. Onog trenutka kad shvatis da nije Milosevic gadjao vozove,televiziju,bolnice,bacao kasatne bombe bice ti mnogo lepse u zivotu jer ces voleti nesto sto je tvoje,svoju zemlju!

zoks

24.03.2013. 13:17

@pixi - Ako ti budes njih upisivao crnim slovima onda ce sigurno biti tako!Nego na svu srecu ti to ne upisujes!Bice od tebe pocasni,dobro se trudis!

naranca

25.03.2013. 11:29

@pixi - @matijabg.Pa covece ti postani predsednik ili vojskovodja pa ispravi greske.Zivimo u Demokraciji.Izvoli siroko ti polje.Imas sva ljudska prava da to uradis.

nemanja

24.03.2013. 10:29

matija nekad imas ispravan stav ako te svi napadaju za razne teme si upravu... ali za ovu nisi ni malo da se ne rapravljamo pogledaj dokumentarac pocelo je sa jednom lazi to je nemacki dokumentarac...mala milica nije bila nista kriva.. ni civilni voz,pa kolona albanaca .. 30 miliona kurda nema svoju drzavu a sta je nato uradio za 2 miliona albanaca ??? malo nelogicno

MatijaBG LDP

24.03.2013. 11:11

@nemanja - Mala Milica je poginula od gelera koji je doleteo prilikom bombardovanja aerodroma Batajnica.Inace,NATO je toliko bio opasan da su ljudi unapred znali sta ce gadjati,pa vec posle 10 dana niko nije isao posle v.opasnosti u sklonista.Nisi dragi razumeo sta ja porucujem.Rekoh NATO je napravio gresku,naseo na Miloseviceve provokacije,a kad je Srbija napadnuta,pakao je poceo.Ja sam isto bio zrtva tih bombi,ali znam ko nas je poveo goloruke u rat protiv najjacih sila,a danas trazimo sve iz Rambujea!

iz glave

25.03.2013. 07:05

@nemanja - znači Matija, NATO po tebi pravedno činio kolateralnu štetu gadjajući i ubijajujići civile ... e moj srbine ti si zombi milosrdnog andjela

naranca

25.03.2013. 12:49

@nemanja - @matijabg -"Mala Milica je poginula od gelera koji je doleteo prilikom bombardovanja aerodroma Batajnica- I sta sad ,tvoj opis ubistva, opravdava njeno ubistvo???

MatijaBG LDP

24.03.2013. 10:31

Dan kad su Milosevic i Seselj odlucili izgubiti jos jedan rat i kad je Kosovo zauvek otislo!!!Slava poginulima za nista,a za ovu pomenutu dvojicu,da Bog da trunuli u paklu!

Marija

25.03.2013. 03:25

@MatijaBG LDP - Matija, bedo LDP-ovska aktivistička, kladim se da nemaš više od 13,5 godina..Idi uči školu i obriši sline, mani se politike a istoriju molim te zaobilazi u najširem rukuHvala

Beogradjanin

24.03.2013. 10:37

Kako besmislen clanak!? Likujemo nad sitnicima, a ne bavimo se sopstvenom ulogom u propasti Srbije 1990-1999, cije posledice osecamo i dan danas. Jesmo li mogli biti pametniji?

danilo

24.03.2013. 13:11

@Beogradjanin - samo zaluđen, neobrazovan, osiromašen i zaostao narod može podržavati ovakav besmisleni članak

Marija

25.03.2013. 03:23

@Beogradjanin - Izvini Krole,ne znam te ali pisem samo da ti kazem da me je sramota komentara koje su ovde ostavili "beogradjanin" i "danilo" ko god oni bili... a tvome ocu večna slava

Miki

24.03.2013. 10:50

Genijalna taktika VS u vidu maskiranja,postavljanja mikrotalasnih,pravljenja maketa...! Kao sto rece Klark,vojno smo ih obrukali.Srbija je uvek imala dobre vojskovodje i hrabre vojnike!Nikad ne zaboraviti Nato agresiju !!!

atlas2100

24.03.2013. 11:05

2100. (godina) Sa Balkana se cuje "NATO heljp, heljp" a sa neba padaju samo pojasevi za spasavnje.

brebrebre

24.03.2013. 11:13

iako ovo zvuci sve smesno, mi smo njih zeznuli, nisu nam mogli nista, mozda taj deo cele price izgleda tako... ali cinjenica je da su oni pobedili! jer je kosovo postalo nezavisno, mi smo se fakticki pomirili sa tim, samo eto necemo ga zvanicno priznati. oni nam kroje politiku, zapad se pita za sve sta se kod nas desava. pobedili su nas i cak ubedili da je to ispravno tako sto su nas bombardovali. delom smo sami krivi, ali nam je bolje da cutimo, jer sto se vise protivimo sve vise idu protiv nas

D. Morrissey

24.03.2013. 11:17

Pocast svim zrtvama tokom zverske agresije NATO pakta u odbrani otacbine vec 14 godina kako ste zaspali, zaspali ste da bi Srbija bila budna, neka vam je vecna slava. Zapade pokazao si sta umes bonice, vrtice, civilne objekte da gadjas. Jedno nisi sigurno uspeo da slomis nas otpor i nema ti te rakete i oruzija koja ce to da ti uradi protiv nas. Ali svi okupatori su do sada otisli iz Srbije oticices i ti.

BeogradZemun

24.03.2013. 11:22

I sta kazete, idemo u EU? Pregovore vodi neutralna strana ? Da li je to ona strana koja nas je bombardovala ? Pitajte majke, oceve, sestre, bracu poginulih da li zele u EU ?

Asgard

25.03.2013. 18:36

@BeogradZemun - Odnosno, jos bolje, pitajte nas sve na referendumu o tome da li zelimo u eu! A, dok to ne uradite posluzite se ovim odnosima pluseva i minusa, kao statistickim uzorkom koji ce vam pomoci da pretpostavite rezultat referenduma!

Miki

24.03.2013. 11:36

Zato nas danas ima milion manje... zato nam danas gradjani oboljevaju od raka kao nikad pre.. zato danas imamo milione nezaposlenih.. Busali smo se u I sv.ratu, busali smo se u II sv.ratu, busali smo se 1999-e, jos jedno busanje i bicemo svi na nebu kao pravi nebeski narod! Kad cemo nauciti nesto iz istorije!

rus

24.03.2013. 11:40

udarali su turci austrougari njemci pa nato-svi zajedno pa opet nemogavsi slomiti srpskog vojnika. nenude rusi nama oruzije badava uz pomoc rusije jacamo energetski i ekonomski mozda zvanicna politika jeste ovakva na prvi pogled mora se u neku ruku ali zapamtite SRBIJA se vraca smrt fasizmu sloboda SRBIJI i srbima i svim slobodarskim narodima.

malisa

24.03.2013. 12:01

a cemu ovo? rastavili su nas i osvojili teritoriju.... to je jedina istina, ostalo su sitnice...

pravda

24.03.2013. 17:31

@malisa - nisu oni nas rasturili, nego su izdajnici medju nama nas same rasturili, valjda ti je toliko poznato. lopine jos nisu uspjele da raskrmce sve sto je ostalo od '99 u Srbiji.

agent

24.03.2013. 12:39

Vrlo korisan clanak, da se podsete oni koji brzo zaboravljaju ili ne zele da upamte zato sto vise vole neprijatelja nego sebe. Predlozio bi da se na odredjenim skupovima organizuju govori da bi se narodu dalo do znanja sta su nam sve i u brojcanom stanju naneli ti zlikovci, takva predavanja nebi trebala da probude revansizam ali bi jasno morala da daju do znanja koji su nam prijatelji odnosno neprijatelji da nam mladi ne zive u zabludi.

sale

24.03.2013. 12:44

nemojte teko, to su sada nasi strateski partneri. kada se udruzimo zajedno cemo bombardovati druge drzave koje ne slusaju nase buduce gazde.

agent

24.03.2013. 13:01

Mateja BG LDP -- po tvojim komentarima izgleda da si ocekivao da ce Milosevic da te angazuje da cuvas njegovu Miru a Seselj da mu budes savetnik pa posto se to nije ostvarilo ti stalno kukas na njih -- ako vec toliko znas zasto ne preuze ti nesto za tu zemlju u koju zivis. Imam osecaj da ti pises komentare samo dok ti zena nije kuci a kad ona dodje znase tvoj zadatak.Nije dostojno druge kritikovati a sam nista ne ciniti -- ja bih to nazvao cinizam a ti?

Никола

24.03.2013. 15:21

Бог све види и правда ће победити а њима ће се све вратити.Амин

Angela

24.03.2013. 16:38

Narod sve zna i sve je osetio. Ovo uputite nadleznim politicarima ,jer oni to verovatno ne znaju. 24.03.2013

Grobar nego šta

24.03.2013. 17:12

U svim školama u Srbiji prvi čas u ponedeljak bi trebao biti posvećen agresiji i zločinima koji su počinjeni 1999. Ako mi zaboravljamo šta su nam dušmani uradili neka bar djeca znaju.

Miro Markovic

24.03.2013. 17:43

Dolazilo je mnogo osvajaca na zemlju hrabrih Srba, ali svi su odlazili podvijenih repova svojim kucama odakle nisu ni od koga bili pozvani. I ovi se jednoga dana da odu, jer terorizam hrabrog naroda se ne isplati. Sila je samo za vreme pa - propadne. Tako ce proci Amerika i njeni podrepasi iz Evrope, uglavnom fasisticka Nemacka, koja je jos gora sada od one iz Hitlerovog vremna. Ta Nemacka se sada svi Srbiji za nemacke izgubljene ratove. Ali nece za dugo. I njima je ce doci uskoro daca.

Hrabro?

16.02.2015. 21:27

@Jenki - To je bilo hrabro? Čestitke amerikancima i amerikankama zadrži za 11 septembar. Prijatno!

Sekula

17.04.2015. 05:46

@Jenki - Sa nadoom se da ce im se 11. septembar ponavljati svake godine vise puta za redom.

baunti

24.03.2013. 19:34

Trebalo je povodom godisnjice organizovati javno predavanje i pozvati sve ambasadora zemalja NATO da ucestvuju... ali kao publika, a ne kao govornici. Cisto da im se stavi do znanja.

pravda

24.03.2013. 21:30

Sve se placa, pa tako i Srpsko divljanje po Jugoslaviji??? Sta ste mislili da cete proci nekaznjeno???

naranca

25.03.2013. 11:20

@pravda - @pravda.Koje divljanje?To sto su pokusali da spasu svoju domovinu?Cak i da su divljali to je njihova zemlja.Ko je zvao Usa da leti preko okeana da bombarduje nasa sela gradove?Zasluzuju da ih Bog i Severna Koreja sprzi.

qwe1234

24.03.2013. 22:03

Strasno koliko narod Srbije podrzava i dan danas Milosevica koji je sve ovo i skuvao!Ja se ne cudim sto tako jadno zivite dole,zainatili ste se sa celim svetom a sami nista ne vredite,treba li da objasnjavam kakva vam je drzava?Ovo je moglo da se izbegne da se htelo,ali hocete inat?Sad su vam ostavili uranijum za navek.Zasto je ovo bilo kad su granice iste osim sto je Kosovo otislo?Matija,dzabe se trudis da objasnjavas,nece ni da se potrude da razumeju.

mrki

25.03.2013. 14:56

@qwe1234 - A sto se ti gore obracas ovima dole ,otkud tolika sikiracija za nas dole.Sta tebe briga koga mi volimo i za kim patimo,pusti ti nas da jedemo osiromasen uranijum i nemoj da nas zalis ti ces tvoju zadnjicu gore da spases.Verovatno nisi cuo da su Srbi mutirali na uranijum i da ga odlicno podnose,takav DNK nemaju ni tvrdokrilici koji su otporni na uranijum,cak ima bolje da se pokazemo od Japanaca.Cini mi se da si i ti koji si gore malo pojeo naseg uranijuma dole.Pitaj nas dole, kako da ga pljunes

Baka

25.03.2013. 00:27

“Jedan koji hoće, uvek je jači od dvojice koji moraju”...Lepo reče Vojvoda Živojin Mišić... i to je uvek bila naša prednost u odbrani od mnogih i uvek će biti. Živela SRBIJA!!!!

Jabre

25.03.2013. 01:45

NATO se je izživljavao nad celim svetom u vakumu posle raspada SSSR-a sada im se vraća zlo koje su napravili. A mi smo im pokazali kao mnogo puta u prošlosti kako se voli otačbina. Napali su nas i kopneno u 2 akcije ali su doživeli poraze, planirali su da šiptarski teroristi i albanske snage bezbednosti naprave rupu u odbrani pa da oni pošalju onda svoje snage da završe posao uz pomoć aviacije ali ... "tvrd je orah voćka čudnovata, zube slomiš al je ne polomiš."

грађанин

25.03.2013. 06:19

Никад заборавити,никад опростити,дуг да се памти,камате да се пишу....

penzioner

25.03.2013. 08:36

Potpisujem sve sto je rekao MatijaBG.Losa politika i inat( malo morgen nece biti Jugoslavije)doveli su do svih ratova koje je SM izazivao i gubio. Tudja deca su ginula! Cujem da je smanjen broj djaka srednjoskolaca koji bi trebalo da su rodjeni za vreme ratova, pa koliko smo mladica izgubili po celoj SFRJ koji bi bili danas roditelji tinejdjera????

Kontra penzioner

25.03.2013. 10:15

@penzioner - Milošević je bio zaista loš, utoliko što je davao Americi i Nemačkoj izgovore da nam pocepaju i Jugoslavije i Srbiju, a radi održanja na vlasti često je i saučestvovao u njihovim zločinima. To nije nikakvo čudo, jer je reč o komunisti, sledbeniku ideologije koja mrzi srpstvo. Međutim, Milošević nije odlučio da rastura drževe i bombarduje civile. To je uradila Amerika, što nikada nije ni krila

Statisticki gledano

25.03.2013. 21:12

Ukupna masa ubojnih sredstava ni izbliza nije ista oim j ubojnim sredstvima i masi koju su nasa braca potpomognuta nama "izrucila " po glavi BiH stanovnika.Sve se vraca sve se placa ili sto bi se engleski kazalo "KARMA".Tesko nama sa nama.!

Ruben Lonuestro

26.03.2013. 11:04

@Statisticki gledano - Ono sto su vam nasa braca bacila "po glavi stanovnika" nije ni 10% od toga sto ste stvarno zasluzili pred Srpskim narodom i sto je taj isti narod trebao da vam da - a i mogao da je imao adekvatnu politicku elitu. A sto se pojma karme tice englezi imaju sa tim isto toliko veze kao ti sa istorijskom kulturom i cinjenicama gradjanskog rata.

baunti

27.03.2013. 03:44

@Statisticki gledano - Usput, "karma" je indijska rijec, a ne engleska. To ti je mjerilo koliko znas sta pricas. Da su Srbi takvi kao ti, vise od Srbije nista ne bi ni ostalo. Ali ljudima kao tebi (MatijaBG, i sl.) to nije moguce objasniti. Volio bih da si samo jedan dan proveo na frontu oci u oci sa mudzahedinima koji iz sveg glasa urlaju "alahu ekber" i ne razmisljaju o pregovorima ili razgovorima, nego kako ce zaklati tebe i tvog oca i brata, a sestru i majku ti silovati.