Сећање на мартовски погром - Игуманија Анастасија: И саме смо у тој ватри гореле

Милена МАРКОВИЋ

16. 03. 2013. у 09:20

Сећање игуманије Анастасије, старешине спаљеног манастира Девич: Док живим неће престати страшан бол прогона и сусрета са згариштем светиње. И данас је тешко

И КАДА дође час одласка из овоземаљског живота, не може бити растанка са болом оног дана када су нам манастир спалили - говори игуманија Анастасија, старешина древног манастира Девич, у Дреници. - Али, ми ни данас овде нисмо сигурне. Сваког јутра, питам се: шта носи овај дан? Шта доноси - сутрадан?

Кфор се повукао пре, готово, годину. Безбедност манастира и сестринства предата је у надлежност Косовске полиције, којој је команда у Приштини.

- Можемо ли веровати ономе који нас је палио - каже тихо игуманија. - Говорим себи: Господ је изнад свих. Молимо му се да сачува ову светињу.

Око манастира ледена тишина. У Дреници одавно нема Срба. Преживео је овај манастир - погром. Одолео, да им, попут светионика, пошаље призив. Да је ту лука. И рука.

- Ми из ових зидова, сада, никуд не мичемо. Неповерење је! Ако нас није, ономад, после 13 година чувања, одбранила француска војска од паликућа и рушилаца, могу ли - ови? Зато, само уз велику бољку, напуштамо манастир. Мање, лечимо саме, ослоњене на молитве, уз мошти Јоаникија Девичког.

Девет је година од погрома Срба са Косова и Метохије. Девето пролеће сећања на 17. март 2004. године, када су албанске хорде јуришале на све што је српско. Животе и имовину. Древну баштину: манастире и цркве. Гробља и гробове. Споменике културе и све корене вишевековног трајања српског народа на Космету, јужно од Ибра.

На Девич су ударили у преподневним сатима, другог дана погрома. Манастир Светог Јоаникија Девичког, у коме су мировале његове мошти, а над њим бдело осам монахиња, опколило је више стотина Албанаца.

- Решиле смо: остајемо. Ово је наша кућа. Наш праг. Нисмо мислиле на смрт. Мислиле смо само да је од наших живота, живот светиње пречи - говори мати Анастасија.

Онда се, испред порте, спустио хеликоптер француског Кфора. Евакуација. Репортери "Новости" тог 18. марта 2004. године дочекали су игуманију и сестринство у бази Француза, у Косовској Митровици. Француски официр нам је, у три реченице, пренео драму: "Једва смо их убедили да пођу. Био је то последњи тренутак за њихов спас. И, успели смо."

Ноћ се спустила на Космет. У вечерњим сатима, код моста на Ибру, дочекали смо игуманију Анастасију.

"Немам речи", говорола је сломљено та одлучна жена пре девет година, уздржавајући се да не заплаче, док се око ње окупљао народ. И нудио помоћ. Био је ово други напад Албанаца на манастир. Тежи и болнији од оног у лето 1999. године, када су светиње у Метохији остале без народа и заштите. Болнији, јер ни игуманија Анастасија није веровала да ће светиња одолети.

Вести о скрнављењу српског трајања на Космету - смењивале су, тог мартовског дана 2004, једна другу. Из Призрена је јављено да су Душанове светиње - у пепелу. Из Липљана - да је народ протеран, а њихови домови спаљени. Истоветне вести и из: Гњилана, Подујева, Истока, Витине, Пећи, Ораховца... Из Приштине је јављено да је древна црква Светог Николе спаљена. Из Глоговца, Новог Брда, Урошевца, Ђаковице... не зна се која је од које вести потреснија.

КРИЈЕМО СУЗЕ НАШ народ се не враћа - говори тихо игуманија. - Разапет је између доживљеног погрома и неизвесног повратка. Будућности потомства на свом, вековном прагу. Ко може да им гарантује било шта у ово време? Нико! Кад о манастирској слави дођу овде људи, разговарамо дуго. Слушам ја њих. Слушају они мене. У неко доба, разиђемо се. А кријемо сузе. И они, и ја.

- Кад је стигла вест да нам је манастир спаљен, а владика Атанасије донео и фотографије, био је то осећај као да смо и ми живе у тој ватри гореле - враћа сећање мати Анастасија. - Тај осећај, међутим, није нас клонуо. Дао нам је нову снагу. Да се вратимо, па како нам буде.

Није знала мати Анастасија да су се нападачи два пута враћали да спале и оно што у једном налету нису успели. Конаке, радионицу за израду крстића, пчелињак... Све чиме су се бавиле монахиње и од чега су, делимично, живеле. Спаљивали су све, само да се оне не врате.

- Ми смо, ипак, одлучиле да се вратимо - говори мати.

И то је била драма: окапавале су пред капијом Кфора у Митровици. Командом Унмика... Ма, где год су стигле, само да им се омогући повратак.

- Уверавали су нас да је то немогуће. Казали су: Немате услова за то. Одговорила сам: Какви услови! Ми желимо да се вратимо, то је једини наш услов. Онда су Французи обећали: За месец дана ћемо вам поставити контејнере у манастирској порти, за смештај. Ко да чека тај месец. Ми не спавамо. Ноћи пролазе. Какав је то сан, кад ниси код своје куће.

И, вратили су их, неколико дана после прогона. Нјих, осам монахиња, до Девича је пратило осам пута више војника!

Дочекао их је оскрнављени манастир. Разваљен ћивот Светог Јоаникија. У гробу, где су биле његове мошти, паљена ватра. Иконе у парампарчади. Смрвљене реликвије. Свуда, наоколо, нагорели зидови манастира. Спаљен конак.

- Нема тих речи које би могле да опишу бол нашег сусрета са светињом у ранама. Шта смо могле? Прво смо саме рашчишћавале рушевине, од нас осам, шест је превалило седму деценију живота. Убрзо, монаси из Дечана, Ђурђевих ступова и Пећке патријаршије, донели су свећњак и кандило. Свеће и тамјан.

Трајала је молитва на рушевинама древног српског манастира из 15. века. Звонили су гласови монахиња за певницом, које нема, а чинило се да удара о звоно, док је спадао гареж са зидова и пробијала шкрта светлост кроз разваљене манастирске прозоре. Француски војници који су допратили монахиње-повратнике, спустили су оружје. Сударали су се неми погледи војника. И потекле сузе. Заустављале су се на блузама, на месту где војницима, за војничке части, одличје прикаче.

- Наставили смо живот у својој кући. У молитви. Притекао је и наш народ у помоћ. Обновили смо манастир и конаке. Обновили, заједно, душе своје. Али ће бол из марта, пре девет година, остати заувек - непребол.

СКУПШТИНА УПУТИЛА КРИТИКЕ

ДЕВЕТ година од мартовског погрома на КиМ, Срби и даље живе у страху и без слободе кретања, а међународна заједница и није пронашла ни процесуирала одговорне за бројне злочине, поручено је из Скупштине Србије. Посланици владајућих и опозиционих странака сагласни су да Србима на Косову ни данас није боље него пред мартовски погром и да живе без икаквих економских перспектива.

Председник скупштинског одбра за КиМ Милован Дрецун навео је да је погром марта 2004. био организован и плански и да су за његове припреме "знале поједине обавештајне службе, а посебно немачка и америчка".

Бивши министар за Косово и Метохију Горан Богдановић рекао је да се веома мали број прогнаних вратио на Косово и да је мали број кућа и станова, цркава и манастира уништених у погрому обновљен.

Посланица ДСС Санда Рашковић Ивић је навела да је положај Срба на Косову и Метохији "свакога дана све гори".

Драган Марковић Палма, лидер ЈС каже да “сваке недеље имамо напад на неку српску породицу, а међународна заједница никада није нити ће пронаћи починиоце”.

АКАДЕМИЈА, ЛИТУРГИЈА ПОВОДОМ девет година од избијања највећих етнички мотивисаних напада на Србе на Косову и њихову културну и верску баштину од доласка међународних снага, у недељу 17. марта у 12.00 на Великој сцени биће одржана академија под називом "Злочин без казне. Погром 17-18. март 2004. Косово и Метохија". У цркви Светог Николе у Приштини биће служена литургија и помен настрадалима у погрому. Литургију ће служити владика рашко-призренски Теодосије а присутнима ће се обратити и Александар Вулин. (Д. З.)

ПОВОД - ЛАЖНА КАМПАНЈА АЛБАНАЦА

У ТАЛАСУ насиља 17. марта 2004. убијено је осморо Срба.

Уништено је или до темеља спаљено 35 храмова СПЦ, међу којима 18 споменика културе, попут храма Богородице Лјевишке у Призрену из 14. века. Епархија рашко-призренска је објавила да је уништено око 100 црквених зграда. Изговор за погром била је кампања медија на албанском у којој су локални Срби оптужени да су псима натерали преко реке Ибар групу дечака Албанаца из села Чабар код Зубиног Потока, од којих се један утопио у реци. Истрага Унмик полиције утврдила је да су оптужбе биле лажне, а портпарол међународне полиције Неридж Синг изјавио је тада да су "преживели дечаци после трагедије били под јаким притиском албанских новинара и политичара да оптуже Србе из суседног села".

Међународни тужиоци и судије на Косову процесуирали су седам случајева уништавања цркава и 67 особа осудили на затворске казне од 21 месец до 16 година. У нападима на међународне снаге безбедности убијено је 11 Албанаца.ЈАВИ СЕ, БЕОГРАДЕ

У ДАНИМА погрома, Наташа Мирић из Старог Грацког код Липљана, бележи сваки час. Сваки дан. Али, пише писмо Влади у Београду:

- Немој да се стидиш, Београде. Нас. Јави нам се понекад. Ми се тобом поносимо. И теби се надамо. Ако не помогнеш... коме још да се надамо? Ми из нашега Грацког нећемо. И немамо куд. Овде су нам и колевке и гробови. Јави се, Београде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (43)

Milan USA

16.03.2013. 10:36

Zalosno je sto se to desilo. Ali bilo bi lepo da Srbija obelezava i godisnjice genocida u Srebrenici. Tako bi nas ljudi u svetu lakse razumeli i imali simpatije i prema nasim zrtvama. Pogrom nije proterivanje, nego masovna ubistva i genocid. dakle mora ga potvrditi medjunarodni sud, a ne pisati proizvoljno. Dokazi su relevantni u svetu. Zato nas i ne postuju.

Das ist Walter,Hurensohn

16.03.2013. 12:28

@Milan USA - E moj Milane,ameri ti isprali mozak.O kakvoj ti Srebrenici pricas?Srebrenica je lazna.Znasli ti da mnogi na spisku ubijenih se zivi setaju po USA i drugim zemljama?tako Milane pre nego sto nesto napises prvo promisli malo sta pises.

MrCrow

16.03.2013. 12:58

@Milan USA - @Mustafa USA, naslov je pogrom nad Srbima a ne hiljadu i po neki po redu djenosajd nad finim bosnjama...

zoks

16.03.2013. 14:26

@Milan USA - Das ist@ Pa upravo on je jedan od tih zivih,nego se lazno predstavlja!Takvima je majka laz,a otac obmana!Sve im je lazno!

tutinac

16.03.2013. 15:07

@Milan USA - Obelezi ti novopeceni Ameru genocid koji ste pokusali 1999. da uradite nad srpskim narodom.

Mi Srbi i Rusi i Kinezi

16.03.2013. 18:58

@Milan USA - Otiđi u Srebrenicu, pogledaj video materijal, koljača iz redova našeg naroda, da verovatno većina nih hoda po Pjongjangu i Pekingu, osim Amerike, kod velikih demokratiskih naroda

naranca

17.03.2013. 01:40

@Milan USA - @milan usa .U tome i jeste stvar prave nezavisne analize nema.Za Srebrnicu je objavljeno 30 000,pa 10 000.pa 7 000.pa 3000.,pa 2-3000.A koliko je nadjeno leseva 300-400.Ne opravdavam nikakav i niciji zlocin ali Srebrnicke zrtve se jos skrnave sa ovakvim manipulacijama i sakrivanjima istine.Istinu na Sunce!

naranca

17.03.2013. 01:49

@Milan USA - Msrk.Pusti epitete.Narod koji je izmislio Demokratiju grca pod pritiskom "Velikih Demokratskih naroda".Pustimo to.

neko

17.03.2013. 11:52

@Milan USA - Boze..kakvih ljudi ima na ovom svetu...Brani li tebi, Milane, neko da obelezis "genocid" u Srebrenici...Obelezavaj brate koliko hoces..ali ne davi ostale sa tom farsom. Ti boga mi..kao s marsa da si pao..postavi pitanje Naseru Oricu i holandskim vojnicima sta se i kako desilo u Srebrenici..i na kraju, nemoj tako olako tu rec koristiti..genocid..Ako krenemo redom...genocid koji su u istoriji hrvati i muslimani vrsili nad srbima..necemo nigde sticiO kojim to "dokazima" pricas? Merkale, Racak?

arsa

16.03.2013. 10:49

Zasto drzavni vrh Srbije (koji god bio na vlasti), 2004 prikazuje kao godinu velikog pogroma srpskog naroda na KIM, kada svi znamo da je glavni pogrom bio 1999 godine kada je proterano oko 250.000 srba i oko 100.000 manjinskih zajednica medju kojima i oko 40.000 albanaca lojalnih drzavi Srbiji.Zasto se u prvi plan stavlja 2004 a precutkuje 1999.

adem

16.03.2013. 12:32

arsa imas pravone treba da se precutkuje 1999 jer su srbi tada 1200000 albanaca proterali iz kosova to ste vi mozda zaboravili.ali mi nismo zaboravili i zato sutite nemojte da kvarite uopste dijalog koji se pravi u medjuvremenu

arsa

16.03.2013. 13:47

@adem - Adem, tu pricu ste vesto prodali svetu, ali ti i ja dobro znamo da to nije tacno.I ta prica o broju siptara na KIM je vise nego smesna.Zasto niste pristali ni na jedan popis 90-tih a ni sada na jugu tkz "presevska dolina".Vi ste obicni manipulanti i prevaranti ali i toj prici jednom mora doci kraj.U lazi su kratke noge-kako kaze narodna izreka ili prevedeno "lazima ne mozete daleko stici".

zoks

16.03.2013. 14:20

@adem - arsa@ Nisu se to oni setili nego su im rekli sta da urade!Mislis da su oni toliko pametni?Navedi mi jednog jedinog Siptara koji je poznat u svetu(ne mislim na kriminalce Tacija i Haradinaja)iz sveta matematike,literature,hemije,fizike,biologije,elektronike,medicine,...!Nema ga!Toliko o njihovoj "pameti"!

Ratko,Banjaluka

16.03.2013. 14:52

@adem - ademe 1200000 jel ti racunas i one albance iz albanije;odkud vas toliko na srpskoj zemlji?vas niko nije proterivao sami ste bezali da bi pokazali svetu krivu sliku.Vi ste dosljaci na KIM i to nije vasa zemlja.ademe doce maca na vratanca.

sMile

16.03.2013. 15:21

@adem - Ja bih napomenuo jednog radikalnog Srbina nacionalno nastrijenog , sto ne moze ni jedan clanak da proleti, a da on svoj komentar nezaleti, specijalnost su mu pljuvotine po drugim narodima uz blagoslov redakcije Novosti. Uzor srpske kulture, pameti , ljubavi i postivanja prema drugima,,!! ziveli,,!! ;-))

Doktor

16.03.2013. 18:50

@adem - Tacno je da je tada veliki broj Albanaca minimum pola miliona, ne proteran, nego su pobegli zato sto su se uplasili Nato bombi koje su bile namenjene Srbima. Ovim lazima pokusavas da prikrijes veliku hrabrost takvih kao sto si ti. Ti ovo normlano sve znas, samo je problem sto si iskompleksiran

odgovor za @ a...

17.03.2013. 07:46

@adem - Zar te nije strah pred tvojim alahom da govoris ovakve lazi?? Prosetali do granice Makedonije... da bi zlotvori napravili snimke! Pa se vratili svojoj kuci - otetoj od Srba... Sram da te bude! Bezboznice. Na kraju svako plati... neko na mostu neko na cupriji i tebi to predstoji. Bozja pravda je spora ali stigne...

Dragan

17.03.2013. 09:33

@adem - Ademe, malo si preterao u pisanju nula. Svi vaši proterani su se vratili, a proterani Srbi nisu, jer im ne dozvoljavate.

naranca

17.03.2013. 11:19

@adem - @sMile.Citaj sta je rekao kolega Mamic u Hrvatskoj.Sve ovo sto si rekao i jos vise.Stvarno si vizionar dragi moj Smile.

neko

17.03.2013. 11:47

@adem - za tvoju informaciju..i previse. to vi, siptari..nikada necete dostici. prema tome.......vreme vam je da se kultivisete....i da prestanete za sve da krivite srbe. poznato je ono vase..vas ima mnogo pametnih i nadarenih..ali niste mogli od srba doci do izrazaja..sta je sa ovim periodom od 13 godina? gde su vam pisci, slikari, naucinici, sportisti...?vase skolovanje..cuveno u svetu. kupovina diploma i titula. zato vam otvoreni pacijenti zavrsavaju na operacionim stolovima srpskih bolnica :(

naranca

17.03.2013. 12:01

@adem - @Msrik.Bilo je dosta zena i dece u Madjarskoj.To niko nije ni snimao ni brojio.

Indijanac iz Paracina

16.03.2013. 12:37

Pohvalno od Vas i Vase novine jer kao sto vidimo malo ko danas govori i pise o tome, posebno mislim na nvo, kandicku , biserko , deretu, cedu, canka, novu savetnicu pokrajinskog premijera i osale "postovaoce ljudskih prava" u Srbiji !!!

tutinac

16.03.2013. 15:05

Najveca zlocinacka drzava na svetu SAD stoji iza ovih bandita koji su rusili spomenike jedne od najnaprednijih svetskih civilizacija-SRPSKE.

Nobody

16.03.2013. 18:42

@sMile - Kome treba ovakav komentar, kome on koristi, i zašto je prošao cenzora-mentora? Zašto ovi komentari prolaze a juče ne može čovek kulturno da piše o srpskoj kinematografiji? Zastupate li vi, gospodo, javnost ili nečiji interes? Čemu ovakav komentar još jednom pitam i sebe i Vas?

muchachorade

16.03.2013. 21:35

@sMile - gospodine Mile, primetio sam da mnogo volite Srbe, nemojte ih toliko voleti, prezivece one i bez vase ljubavi

naranca

17.03.2013. 01:21

@sMile - @smile.Ja nisam nesto religiozan ali ti si jako hrabar.Ne treba ti to.Moze da bude opasno.

gagom

17.03.2013. 11:45

@sMile - Размисли о себи али и о томе,како су прошли (не мислим на осуде јер нису ни осуђени,него на њихов живот!) они који су рушили српске светиње!?

tutinac

16.03.2013. 15:45

A sad jos pokusavaju da prisvoje srpske svetinje.Smesni su.Zar ce normalan svet ikada da pomisli da su ti mogli da sagrade takve gradjevine,duplo starije od njihovog mentora SAD-a.Celokupna svest Siptara i onih kojih su likovali nad ovim pogromom(muslimana,"Bosnjaka",Hrvata,Montenegrina)jeste da mrze sve sto je srpsko i u tome se ogleda bit njihovog postojanja.

Mi Srbi i Rusi i Kinezi

16.03.2013. 18:56

@tutinac - Ko i mi Srbi džamije u Bosni, najlepšu u Evropi u Banja Luci

mica bor

16.03.2013. 15:49

Kada ce se vec jednom ta tvorevina, sto je zovu" Kosovo", naci pred licem pravde? Dali ce se neko setiti ,da su njeni tvorci odgovorni za sva zlo dela prema Srbima.

SRB

17.03.2013. 01:33

Kosovo država je rezultat genocida. Genocidna tvorevina šiptara u kojoj je izvršen i etnocid nad srbima i na kraju priznat od 100 država. besramno! Činjenica je da ovom čovečanstvu nema pomoći u svojoj oholosti i bezobzirnosti, toliko ogrezli u zlu da se više ni ne za šta je ispravno ni šta nije. Ovo čovečanstvo nesposobno je da povuče crtu između dobra i zla.

Dragan Cvijan

17.03.2013. 02:41

Citajuci secanje me vraca u Milton Manastir gde je Sestra Anastasija docekala Njegovu Svetost Pavla na osvecenj kamena temelca. Pa i samoime Igumanije Anastasije budi nadu i radost susreta.

Dusan

17.03.2013. 11:25

Zemunac.Niko ti iz tvoje duse ne moze oteti Kosovo,idi na Kosovo pa zivi tamo i bice tvoje Kosovo.

gagom

17.03.2013. 12:02

Најжалосније је што су ти (њих само 266 од неколико хиљада колико их је учествовало!) "осуђени" на прекршајне казне као да је у питању погрешно паркирање!?А главни сведоци против Милошевића у Хагу,су касније "осуђени" као инспиратори злочина!?