Винча: Из хангара зрачи празна каса

И. МИЋЕВИЋ

15. 02. 2013. у 17:47

Винча: Из хангара зрачи празна каса
У ЈП ”Нуклеарни објекти Србије” не примају плате, а остали и без основних средстава за рад. Ако приватно обезбеђење откаже сарадњу круг “Винче” остаје незаштићен

ЗАПОСЛЕНИ у ЈП “Нуклеарни објекти Србије” већ два месеца нису примили плату. Предузеће које брине о радиоактивном отпаду дугује и обезбеђењу, нису платили рачуне, а немају ни за основна хигијенска и средства за рад!

Да проблеми постоје не пориче ни в. д. директора НОС-а, др Јагош Раичевић, који каже да је најмање пет пута писао Министарству просвете, али да никад није добио одговор.

- Проблем нуклеарног отпада очигледно је гурнут под тепих - наглашава др Раичевић за “Новости”. - Ускоро ће бити пуна три месеца откад смо послали план пословања Министарству, који није усвојен, нити знамо на колико новца да рачунамо. Чак смо и батерије за уређаје који мере зрачење сами купили.

Плате су већ умањили за 37 одсто, а Институту “Винча” дугују милионе за рачуне.

- Немамо право да склопимо уговор ни са киме, ни за шта, што значи да у овој ситуацији нисмо у стању да прихватимо одговорност за нешто што нисмо у стању да испунимо. “Г4С” је фирма која обезбеђује локацију и очекује да им неко за то плати. Они долазе на посао, али нико са њима за 2013. годину није ништа уговарао, а није ни могао, јер би то било противзаконито. Решио сам у четвртак да купим воду за пиће, прекршај сам направио и поводом средстава за хигијену, али тако нећу моћи још дуго да радим - упозорава др Раичевић, у писму које је упутио Министарству просвете, и у које су “Новости” имале увид.

Из писма се види колико је ситуација озбиљна, јер би приватна фирма за обезбеђење могла сваког тренутка да откаже сарадњу, а да у круг “Винче” и ЈП НОС ушета било ко.

- Надлежни се понашају као да су после одласка горива завршени сви послови. Остала су нам два реактора, базен у ком се препакивало гориво и хангари. Све то је пуно радиоактивог отпада - упозорава др Раичевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)

vinčanac

15.02.2013. 18:07

A kada su delili plate od više hiljada evra, provodili se po najluksuznijim hotelima u belom svetu, nisu o tome obaveštavali javnost. Sada seprave pozicije da su oni neophodni. Pare su potrošene, izveštaj finansijske inspekcije koja je tamo bila danima, nikada nije ugledao svetlo dana.Gospodo, shvatite da vi ne trebate nikome, osima samima sebi. Narod vraće kredite koje ste uzeli i proćerdali na nadobudne "stručnjake" a sada hoćete još. Pa dokle???

beogradjanin

16.02.2013. 15:11

@vinčanac - ja mislim da "vinčanac" nema pojma o čemu priča. Na žalost, sve je više takvih.

JPN

17.02.2013. 13:42

@vinčanac - Ma da, svako je imao 5000 evra mesečno, i svako je dobio automobil na poklon kad se posao završio. Javnost nije ni zanimalo šta se radi dok gorivo nije otišlo, a ni tada nismo čuli nikakve hvalospeve.Da ne pričam o tome da nemam ni pasoš, ne znam ni kako beli svet izgleda, a kamoli da trošim pare koje nemam negde.

NOSOVAC

18.02.2013. 09:27

@vinčanac - Veliki strucnjaci iz Vince se ocigledno drze one narodne - Da komsiji crkne krava. U svakom vasem komentaru se pominju nase plate i neke pare koje smo mi kao imali. Imali smo solidne plate ali smo i radili za razliku od vas. I da jos dodam da smo mi potrebni drzavi a ne kao sto kaze kolega da nismo nikom potrebni,mozda njemu i Vinci nismo jer ne mogu da rade sta hoce sa nuklearnim otpadom.

JP ”Nuklearni objekti Srbije”

15.02.2013. 18:51

To preduzeće vratiti pod okrilje Instituta za nuklearne nauke „Vinča“. Nije mi jasno šta je cilj praviti nekakvo posebno Javno preduzeće osim što se uvećavaju troškovi države na nova radna mesta državnih službenika. Institut Vinča je pre formiranja ovog JP obavljalo sve te poslove. I još nešto. Zašto se za obezbeđivanje lokacije koristi privatna firma, kada je Instut imao svoje obezbeđenje?

Knez

16.02.2013. 07:22

@JP ”Nuklearni objekti Srbije” - Procitaj sledeci komentar ispod tvog i sve ce ti biti jasnije. Imam poznanicu koja je doktor nauka i radi u Vinci. Rekla mi je da su dobijene neke velike pare od EU u vezi skladistenja nuklearnog otpada, osnovano je to javno preduzece, cistacice su tamo imale plate vece od doktora nauka. E, al sada su pare potrosene....

RoRa

16.02.2013. 09:14

@JP ”Nuklearni objekti Srbije” - Institut Vinča decenijama je obezbeđivala milicija odnosno policija a ne vlastito obezbeđenje. Javno preduzeće je osnovano sa ciljem da se finansira odnošenje nuklearnog otpada.

Naivni Miki maus

16.02.2013. 11:38

@JP ”Nuklearni objekti Srbije” - Pa cilj je bio jasan. "Pranje" oko 60 miliona dolara, za koje niko ne zna kako su potrošeni.

sa ciljem da se finansira odnošenje nuklearnog otpada

16.02.2013. 17:26

@JP ”Nuklearni objekti Srbije” - Te posleve je obavljala Vinča i pre osnivanja ovog JP. Po mojim saznanjima ostvarili su oni jedan drugi "cilj". Radi smanjivanja troškova države podržavam predlog komentara @JP.

profesionalac

18.02.2013. 17:34

@JP ”Nuklearni objekti Srbije” - Privatno obezbedjenje cine profesionalci a ne institutovi invalidi rada,a drugo, privatne agencije za obezbedjenje su tri puta jeftinije pa ih zbog toga sve kompanije i u Srbiji i u svetu angazuju. Koja to jos firma ima svoje obezbedjenje?

jpnosovka

17.02.2013. 02:05

JPNOS postoji da bi ljude i životnu sredinu zaštitio od radioaktivnog zračenja, skladištio radioaktivni otpad i brinuo o nuklearnim reaktorima RA, RB i 8 skladišta radioaktivnog otpada... To je odgovoran i težak posao! volela bih da vidim ove hrabre komentatore kako prepakuju kobaltni izvor za terapiju tumora, koji bi za nekoliko sekundi ubio sve ljude u njegovoj okolini u slučaju nepažljivog rukovanja, a da pri tom nemaju svu odgovarajuću zaštitnu opremu i platu!

JPN

17.02.2013. 13:39

@jpnosovka - Da ne pričam o tome da su mi i cipele i odelo od pre 3 godine bez dugmadi, i da ih lepim selotejpom.A maltene sam bio na 2 metra od kontejnera.

BivsiVincanac

19.02.2013. 12:27

JP NOS je napravljeno u okviru velike zloupotrebe nuklearnog goriva u Vinci za planove pojedinaca na stetu Instituta u Vinci. Tu nedefinisanu i nezakonitu tvorevinu treba vratiti u okvire Instituta u Vinci i vazna pitanja resavati po propisima uz pomoc Agencije za zastitu od jonizujuceg zracenja i nuklearnu sigurnost, jedine legalne institucije za brigu o tim pitanjima. Ko je zloupotrebio polozaj i privatizovao drzavne pare, moze lepo i po zakonu da odgovara, pa neka na robiji razvija ideje.

posmatrac

19.02.2013. 13:24

Poštovani,osnovni problem je što su stvari počele da se menjaju na lokalitetu zvanom "Vinca Institut" sa namerom da se decenijski talog "ocisti". Vincanska kultura, na lokalitetu nedaleko od NOS-a i Instituta Vinca, je kultura koja je izumrla.... do ponavljanja lekcija iz istorije ce sigurno dovesti princip da komsiji crkne krava (umesto da bude ziva i zdrava).Nazalost korporativno upravljanje i struktuiran pristup, ali i opsti interes na prvom mestu, tesko se prepoznaju u Vinči u celini.

izigrani nosovac

20.02.2013. 08:38

Dok je naš bivši ''Direktor'' trošio nemilice,kupujući skupocene automobile i davajući plate u proseku 165.000 dinara,svi su ćutali..E sad kad nema više,sad se nešto bunimo..zato sam i napustio ovo politički osnovano ''preduzeće'' koje služi za skućavanje stranačkog smeća najviše..