Да ли нам ове сезоне опет прети ”свињски грип”, или су упозорења лекара из Хрватске да би ове зиме могло бити знатно више оболелих, посебно од вируса Х1Н1, претерана, тренутно нико не зна. Чињеница је, међутим, да Х1Н1, од којег је у Србији умрло 134 оболелих, није нестао и да опет може ”да закуца на врата”.

- Тренутна епидемиолошка ситуација је таква да о евентуално масовнијем оболевању од грипа, па и од типа Х1Н1, нема ни говора - каже за ”Новости” др Предраг Кон, епидемиолог у Заводу за јавно здравље Београда. - У циркулацији има нових вируса, али ниједан од њих, бар засад, није показао потенцијал да може да изазове пандемију.

У Институту за јавно здравље ”Др Милан Јовановић Батут”, где се сливају епидемиолошки подаци из целе Србије, кажу да се тренутно у читавој Европи региструје низак ниво активности вируса инфлуенце.

КРИЗА И ЛОША ХРАНА ШИРЕ ВИРУС На масовност оболевања од грипа, осим карактеристика самог вируса, може да утиче и економска криза - тврди др Радмило Петровић. - Лјуди се сада неквалитетније хране и то може да буде узрок да ове сезоне од грипа оболи више људи, него што би иначе оболело.

- Чињеница је, међутим, да се повећава број земаља које пријављују спорадично присуство вируса грипа АХ1Н1, који је 2009. изазвао пандемију, затим вируса А - Х3Н2, и вируса типа Б - речено је ”Новостима” у ”Батуту”. - Од 10. до 16. децембра, у Европском региону, укупно 748 тестираних узорака било је позитивно на вирус грипа. Од тога 319 на вирус грипа Б и 429 на вирус грипа А. Од 429 инфлуенца А потврђених узорака, 272 су суптипизирана: 109 је било А (Х3Н2), а 163 А (Х1Н1).

У Србији је за недељу дана, према последњим подацима, регистровано 3.598 случајева сличних грипу, а епидемиолози пораст оболевања не очекују бар до завршетка школског распуста.

- Извесно је да се Х1Н1 неће заршити на ”епизоди” коју је имао 2009, и да ће се он на сваке две или три сезоне поново појављивати - каже др Радмило Петровић, епидемиолог. - Тај тип грипа би могао спорадично да захвата првенствено најмлађу популацију која нема антитела на Х1Н1. Мало је вероватно, међутим, да он сада буде опаснији, јер сваки вирус грипа је најјачи управо прве године када се појави. То значи да је Х1Н1 већ имао свој максимум и да он више не може да изазове пандемију.