ПИСМО које се појавило у јавности, названо ”меморандумом Српске православне цркве” - није аутентично. Акт такве садржине никада никоме није упућен. Нетачне су и злонамерне и све спекулације о наводном сукобу државног врха и Цркве о будућности Косова.

Ово за ”Новости” каже портпарол Српске православне цркве епископ бачки Иринеј (Буловић), који истиче да је став Цркве о јужној покрајини добро познат и до данас непромењен:

- Косово и Метохија интегрални је део Србије, који не може бити дељен никаквим границама. Државни врх и грађани Србије наш став тако схватају и прихватају. Колико је мени познато, исто заступају и председник, Влада и тим за преговоре на челу са премијером Дачићем. Не постоји држава на свету која би пристала да јој неко силом комада територију и разбија њено јединство, па верујем да то неће бити случај ни са Србијом.

* Да ли се, поводом ситуације на Косову и израде државне платформе, Црква писмом обраћала председнику Србије Томиславу Николићу?

- Синод се обратио и писано и усмено државном врху Србије. Постоји писмо које је достављено председнику у коме је садржано мишљење СПЦ о овом питању. Нјегов садржај, међутим, није доступан јавности. То, свакако, није такозвани меморандум који се појавио у медијима као писмо Синода СПЦ. Чак ни поједини ставови, који су се у форми одломака, раније појављивали у медијима не одговарају истини. Није ми познато одакле потичу те информације. Утисак је и да делу медија и појединих ”аналитичара” одговара ширење сличних неистина и спекулација.

* Постоји ли уопште званичан документ Синода у којем је исказан став СПЦ о договорима у Бриселу, а посебно о интегрисаном управљању прелазима?

- Такав акт постоји, али као и писмо шефу државе, није нигде објављен, нити је доступан широј јавности. Недостојно је што су поједини медији покушали да створе сензацију објављујући наводни документ и да лажно прикажу ствари. Као да некоме смета што и Црква има свој став о овом прворазредном државном питању. У земљи у којој сви слободно износе своје мишљење о овом и другим проблемима, став Цркве посебно је на удару дела јавности. То подсећа на стару матрицу, посебно коришћену у време комунизма, о верницима као грађанима другог реда, што је потпуно неморално и недопустиво.

* Каква ће бити даља улога Цркве у решавању косовског питања?

- Српска црква има небројено разлога да учествује у решавању проблема везаних за Косово и Метохију, а Синод је спреман и вољан да помогне у овом процесу. На то нас обавезују прошлост и присутност Цркве на том простору и у време када српске државе није било. Црквене структуре никада неће отићи са Косова, а било шта другачије немогуће је и замислити. СПЦ ће пружити сву потребну помоћ, али одлуке, на крају крајева, доноси држава.