Код лекара на три године

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

11. 10. 2012. у 20:56

Код лекара на три године
Доктори, Министарство и РФЗО различито тумаче колико често могу да се раде гинеколошки прегледи. Сваки од 588 гинеколога у 157 домова здравља треба да прегледа по 2.382 жене

ОД укупно 3,2 милиона жена старијих од 15 година до сада је гинеколога изабрало њих 1.401.189. То значи да сваки од 588 гинеколога, колико их има у 157 домова здравља, сада треба да прегледа по 2.382 жене.

Није, међутим, разјашњено на колико те жене имају права да обиђу лекара - да ли једном за годину или за три године. Управо око тога се тренутно споре домови здравља и Републички фонд за здравствено осигурање. Гинеколози и управе појединих домова здравља тврде да им РФЗО враћа фактуре за прегледе жена који су рађени чешће него једном у три године. У РФЗО, међутим, кажу да гинеколози погрешно тумаче Правилник о обиму и садржају здравствене заштите, и да не смеју да врате ниједну жену која дође на преглед, без обзира на то када је рађен претходни.

- Ми смо званично добили допис према којем су гинеколошки прегледи обавезни једном у три године, и ништа ту нама није остављено да тумачимо овако или онако - каже за “Новости” др Маја Тодоровић, директор Дома здравља у Обреновцу. - Период од три године између два прегледа је, према мишљењу гинеколога, превише дуг, јер за то време може да се развије болест. Мишљење струке је да на прегледе дефинитивно треба ићи једном годишње, и ми ћемо, ипак, да примамо жене које хоће да се прегледају у том интервалу. То ћемо практично радити бесплатно. РФЗО не признаје трошкове тако честих прегледа и враћају нам фактуре.

СВАКОГ ДАНА УМРЕ ЈЕДНА ЖЕНА СЛАВИЦА Ђукић Дејановић, министарка здравља, изјавила је да свака жена може и мора једном годишње да иде на гинеколошки преглед, па у домовима здравља сада очекују додатна упутства. Србија је, иначе, прва у Европи по учесталости рака грлића материце, од којег сваког дана умре по једна жена. А, рак дојке се годишње открије код 4.000 жена.

У Правилнику јасно пише да се превентивни гинеколошки прегледи и циљани прегледи ради раног откривања рака грлића материце раде о трошку осигурања - једом у три године. А, циљани преглед ради раног откривања рака дојке - једном у две године.

- То само значи да жене које саме не иду редовно на прегледе, бар једом у три године треба да буду позване на превентивне и циљане прегледе, а РФЗО на годишњем нивоу плаћа комплетан гинеколошки преглед, брисеве, Папаниколау тест, колпоскопију и преглед дојке - објашњава Сања Миросављевић, портпарол РФЗО. - Ако је жена здрава, гинеколог ће јој рећи да дође за годину дана, а ако се у међувремену појаве проблеми жена ће бити третирана колико год је потребно. Женама које дођу пре него што истекне 12 месеци, гинеколози су дужни да, такође о трошку РФЗО, ураде преглед, али ако су здраве, а ипак желе додатне анализе и тестове, то се, онда, не ради о трошку осигурања.

У Дому здравља у Раковици “Новостима” је у четвртак речено да су гинеколози примали све жене, без обзира на то колико је прошло од последњег прегледа, и да им РФЗО досад није оспоравао трошкове тих прегледа.

- Одлучили смо да ћемо се руководити искључиво етичким принципима и наставићемо да примамо пацијенте као и до сада: кад год дођу на преглед - каже за “Новости” др Тања Ђукић Јанковић, директор.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације