АДВОКАТСКА комора Србије доделила је у суботу највише признање своје професије - Златну плакету за животно дело - доајену српске адвокатуре Вељку Губерини. У његову "одбрану" наведено је да му је ова награда припала због унапређења адвокатуре и њене афирмације у јавности.

- Увек сам сматрао да стваралачки рад који оставља нешто иза себе испуњава сврху нашег живота - каже за "Новости" Губерина. - Зато сам поставио себи задатак да радом и животом обележим време у коме сам живео. Да сам то испунио доказ је моја професија којој сам припадао целог живота и која ми дарује ово признање. Јер, адвокатура је најузвишенији посао који може човек да има зато што помаже човеку када је у тешкој ситуацији. Ми смо једини људи који можемо да представнику власти опонирамо и да се боримо против његове оптужнице и одлуке суда. У то сам се уверио током својих 87 година живота, од којих сам 50 активно радио као адвокат.

НАПИСАО ЧЕТРНАЕСТ КНЈИГА КАДА је почетком деведесетих година дошло до вишестраначја, Губерина је уз рад у судници почео да се бави политиком. Постао је председник обновљене Народне радикалне странке. Написао је и пет књига под насловом "Бранио сам..." у којима је забележио своје најинтересантније предмете, и девет књига "Сведок историје", са најважнијим политичким и друштвеним догађајима.Тренутно пише десету књигу.

Богата радна биографија Вељка Губерине почела је 1956. године, када је добио први случај. Прославио се већ три године касније, као адвокат у познатом случају "Убиство у возу број 116". Наиме, 19-годишњи Ром био је оптужен за свирепо убиство путника, покушај убиства полицајца и тешку крађу у возу. Врховни суд Србије укинуо је три осуђујуће пресуде, па је окривљени био ослобођен у четвртом, поновљеном поступку.

Бранио је и Лјубинка Точиловца, оптуженог да је свирепо убио београдског адвоката. Ово суђење доживело је највећу популарност после процеса против Драгољуба Драже Михаиловића и надбискупа Степинца. Бранио је и "зрењанинског Джека Трбосека" и био ангажован у првом случају међународног тероризма у Београду - убиства турског амбасадора. Све у свему - бранио је преко 700 људи оптужених за убиства. Имао је 50 ослобађајућих пресуда, 43 изречене смртне казне после којих су десеторица његових брањеника стрељани.

- Вељко Губерина је указао да адвокат својим преданим стручним радом и професионалним залагањем може да одбрани највише људске вредности: слободу и живот - каже председник АКС Драгољуб Ђорђевић. - За њега адвокатура није била само професија, већ начин живота.