ПРЕЦИЗНИХ података о броју заражених вирусом “Западни Нил” који би наредних дана могли да се суоче са тешким обољењима, у Србији нема. Болест је, засад, потврђена код 23 пацијента, док је због сумње на инфекцију хоспитализовано неколико десетина особа широм Србије, а једна особа из Панчева је преминула. Стручњаци, ипак, тврде да разлога за панику нема.

На Клиници за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије смештено је двадесетак пацијената због сумње да су оболели од вирусног енцефалитиса, док је код двоје болесника та болест и доказана, објаснила је проф. др Олга Дуловић, заменик директора Клинике.

- Код ових пацијената очекују се резултати како би се утврдило да ли су и они заражени тим вирусом, а за поједине анализе потребно је и до две недеље - рекла је проф. др Дуловић.

- Грозницом “Западног Нила”, током јула и августа, у Србији су заражене 23 особе, поред оних који су сада хоспитализовани и за које вирус још није потврђен. Половином августа преминула је жена из Панчева која је лечена у овом граду, а потом на Клиници за инфективне и тропске болести. Највећи број заражених није путовао у пределе у којима је било инфицираних попут Грчке.

Вирус “Западни Нил”, како објашњавају стручњаци, био је локални, али се преко птица и инсеката проширила и на друге земље.

ЗАПАЛЈЕНЈЕ МОЗГА НАЈТЕЖЕ Професорка Дуловић саветује грађанима да, уколико примете неке симптоме као што су главобоља, висока температура, отекле жлезде и поспаност, да се јаве лекару. Најтежа форма вирусног енцефалитиса је запаљење мозга.

- Нису у питању никакви тиграсти или туфнасти комарци, већ су то наши домаћи, који су се овде и излегли - каже за “Новости” Босиљка Ђуричић, професор на катедри за заразне болести животиња Ветеринарског факултета у Београду. - Сви комарци који боду и сишу крв преносе инфекцију. И буве могу да је пренесу. Инфицирани извор инфекције у природи су птице из рода врана. Вирус код нас у природи има активно присуство већ две године.

Да је кућни комарац главни “кривац” за случајеве грознице “Западног Нила”, за “Новости” је потврдила и др Босиљка Кртинић, стручњак за комарце из новосадске “Циклонизације”.

- Тиграсти комарац је кључан у преношењу “Денга” и “Чикунгуја” грознице, а вирус “Западног Нила” последњи је на списку болести које би он преносио - објашњава др Кртинић. - Научним студијама доказано је да је преносник ове заразе кућни комарац. Нјегова станишта су канали, баре, мање водене површине, дворишта и влажни подруми. Основни резервоар вируса “Западног Нила” су птице.

Према речима др Бојане Гргић, епидемиолога Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут”, вирус се у телу птица умножава и присутан је у њиховој крви два до три дана и комарац може да се зарази само у том периоду. Заражени инсект преноси инфекцију на потомство, али и на животиње и људе.