ГРОЗНИЦУ “западног Нила” у Србији има 21 особа, док је један пацијент од ове опаке болести преминуо. Ово су у понедељак потврдили надлежни у Институту за вирусологију, вакцине и серуме “Торлак”. Сви заражени смештени су на инфективне клинике и њихово стање се прати.

Према званичним подацима Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут”, до 1. септембра, грозница “Западног Нила” лабораторијски је потврђена код шест пацијената, са једним смртним исходом. Главни симптоми су грозница, мучнина, повраћање и главобоља. Најтежи случајеви имају упалу мозга и можданих овојница. Период инкубације до две недеље.

- Осим једне особе са сталним пребивалиштем у Немачкој, остали оболели нису путовали у иностранство, у последње две недеље - каже др Јелена Обреновић, епидемиолог и шеф Одељења за превенцију и контролу заразних болести Института “Батут”. - Ради се о људима са територије Јужнобанатског округа, њих троје и три особе из Београда. Просек старости је од 52 до 82 године, и сви су имали неуроинвазивни облик болести - менингитис. У референтну лабораторију у “Торлаку”, достављени су узорци 23 пацијента, који су смештени на инфективним одељењима. Сумња је одбачена код пет случајева, а 12 особа је највероватније заражено. Неки од ових пацијената боравили су у Грчкој, Македонији и Црној Гори.

Према речима др Обреновић, за сада не постоје елементи који би указали на евентуално епидемијско јављање болести, већ се ради о спорадичним случајевима.

- Сезона активности комараца је при крају, а у наредном периоду, у сарадњи са другим институцијама, спроводиће се активности како би наредну сезону дочекали спремнији - објашњава др Обреновић.

Основни начин преношења болести изазване вирусом Западног Нила јесте убод зараженог комарца. Они се инфицирају приликом сисања крви оболелих птица. Вирус се не преноси међу људима путем контакта.

Како каже наша саговорница, грозница “Западног Нила” спада у претеће болести у Европи, чија је учесталост у последње две деценије порасла. Климатске промене, интензиван међународни саобраћај, чешће излагање људи дивљим животињама и комарцима само су неки од разлога за настанак и ширење ове болести.


ОПАСНИ У СУМРАК И ЗОРУ

НАЈЕФИКАСНИЈИ начин превенције болести изазване вирусом “Западног Нила” је спречити убод комарца:

* Приликом боравка у природи користити средства заштите против убода комараца на откривеним деловима тела

* Носити одећу која покрива ноге и руке

* Не излагати се комарцима у сумрак и у зору

* Користити заштитне мреже против комараца на вратима и прозорима

* Најмање једном недељно испразнити воду из саксија за цвеће, канти, буради, лименки и посуда за храну и воду кућних љубимаца