Учење језика: Руски пао на 10. место

И. М.

27. 07. 2012. у 20:46

Учење језика: Руски пао на 10. место
После енглеског, који уче сви, у основним школама највише часова немачког језика. Основци воле и француски, италијански, шпански, грчки, а око 2.500 бира кинески

НАЈВЕЋА гужва за упис првака је у разреде које у понуди имају италијански, шпански, грчки или неки други језик који се тек последњих година учи у основним школама у Србији. Због све мањег броја деце, већина школа кубури са бројем ученика, а само тамо где се нуде „модерни“ језици тражи се место више у клупама.

Традиционални руски учи тек сваки десети основац или укупно - 63.000! Енглески, по правилу, уче баш сви, или званично 600.000 ученика од првог до осмог разреда. Највећи број основаца учи га као први језик, од првог разреда. Тако је енглески преузео некадашњи примат руског, који је сада потиснут чак на четврто место. Пре њега су и немачки, који учи 90.000, и француски који „парла“ 80.000 основаца.

Осим енглеског, француског, немачког и руског, као други страни језик ђаци уче и шпански и италијански. Часове италијанског похађа око 8.000, а шпанског нешто више од 3.000 ђака. Уколико желе да уче још неки језик, то може да буде само као трећи, факултативни.

Од прошле школске године око 2.500 ученика основних и средњих школа иде и на часове кинеског. Да се споразумеју и напишу основне знакове, уче их наставници из Кине. У две београдске школе учи се чак и грчки! А у ОШ „Петар Петровић Нјегош„ италијански је потпуно истиснуо руски. Уведен је у једно одељење да би после неколико година сва деца хтела да га уче.

У НОВОМ САДУ ОДУЗЕТЕ СВЕ ШАНСЕ ПРОФЕСОР Радојка Степанов Тмушић годинама бије битку за очување руског језика у школама. У подацима које прилаже као аргументе за систематско истребљење руског из српских школа наводи и да ниједна основна школа у Новом Саду нема овај језик у понуди. Она наводи и да је, тиме што је уведено да средњошколци уче само језик који су већ савладавали у основној школи, руском одузета још једна шанса.

Да би деца могла да уче неки нови језик, морају да буду испуњени различити услови. Први је да се не запошљава нови наставник и не отпушта стари, само да би се променио језик.

Уколико школа има наставника који је квалификован за још неки језик за који се изјасни довољан број ђака, може да затражи дозволу да организује ту наставу.

Посебно је модерна двојезична настава, коју је до сада имало 18 основних и средњих школа у Србији, а од септембра ће се паралелно на српском и француском учити и у гимназијама у Пироту, Сремским Карловцима и Ваљеву. Двојезична настава постоји и на немачком, италијанском, шпанском и енглеском језику. Овог јуна ни сто бодова није било довољно за упис у билингвална одељења Треће београдске гимназије или Гимназије „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

zulu

27.07.2012. 23:33

Ma nemojte mi reci? samo mislim, a kako je krenulo, da ce znanje engleskog, francuskog i njemackog uskoro vrijediti ko toalet papir. Suprotno tome ako niste znali, kineski se sve vise uci u americkim skolama. Uspon kineske i ruske ekonomije koja sve vise dolazi do izrazaja dovesce do popularnosti njihovih jezika u skorijoj buducnosti. Svijet se okrece za 360 stepeni. A kako sve vise nasih nezaposlenih ljudi masovno odlaze u rusiju na rad, ne vidim da ce im ''sprehanje'' ili ''speaking'' trebati.

Vlada Kragujevac

28.07.2012. 01:54

@zulu - Nema veze to sa razvojem zemlje, takvo je geopolitičko stanje da su engleski, francuski i španski jezici budućnosti- doduše u Evropi se nemački još dobro drži.

e

28.07.2012. 12:46

@zulu - Učila sam ruski i sad imam probleme.Kompjuter, literatura,programi,učenici (radim u školi)koriste i znaju engleski,sve je na engleskom i strane sveta ,google,kviz na internetu- da ne nabrajam više.Kinezi pre nauče jezik države gde borave tako da nije perspektivan a koliko je bilo nas u Rusiji?

Đorđe

28.07.2012. 15:38

@zulu - @zulu Ako se svet okrene za 360 stepeni vraća se na isto. Možda ste mislili za 180 stepeni? Usput, za kinesku ekonomiju se slažem ali za rusku ne mogu, jer ona raste protekle decenije samo zahvaljujući rastu cena energenata. Poslednjih godina je primetna stagnacija, a najavljuje se čak i blagi negativan rast. A, o enormnom rastu ruskog javnog duga da i ne pričam. Samo sam realan.

Marina

28.07.2012. 10:43

U našem gradu polovina škola je uvela španski. Ali to nije bio izbor djaka već direktora škola. Samo ne vidim da u ovom gradu posluje bar jedna španska firma. Ruski su izbacili pa sad radnici NIS-a pohadjaju kurseve ruskog u privatnim školama.

zastupnik gradjana

28.07.2012. 12:56

Vi, kao ozbiljne novine, ne biste smeli dozvoliti da se objavi tekst čiji je naslov u suštoj suprotnosti sa sadržinom samog teksta, misleći pritom na naslov "ruski pao na deseto mesto".U samom tekstu se navodi da je ovaj jezik na četvrtom mestu.Slučajno ili namerno?