ПРОМЕНА текуће аграрне политике тренутно није могућа, јер би то значило укидање свих уредби, а сви који су досад узели субвенције морали би да их врате. До сада је 250.000 газдинстава користило регрес за гориво, а власницима 230.000 домаћинстава је до садаисплаћено 2,3 милијарде динара аванса за пролећну сетву - истакао је у четвртак Душан Петровић, министар пољопривреде у Палати Србије.

Према његовим речима, промена аграрне политике је била неопходна, а то доказују и бројке. Како је рекао, прошле године 80.000 пољопривредника користило је државне субвенције, а ове године ту могућност имаће око 250.000 газдинстава.

- У систему субвенција лане је било обухваћено око милион хектара површине, а ове године ће бити већа од 1,6 милиона хектара - нагласио је министар. - Није могуће прихватити ни предлог о увођењу два паралелна система субвенционисања, по површини и количини, јер су они неспојиви, а могућности злоупотребе у таквој ситуацији биле би несавладиве. у том случају требало би нам дупло више новца за субвенције и то према проценама око 35 милијарди динара.

Министар пољопривреде подсетио је да је прошле године за давање по хектару, било издвојено укупно 15 милијарди динара, а сад је за давање по количини произведене робе планирано 12 милијарди динара, плус 10 милијарди за регресирано гориво.

- Упорно инсистирање на давању субвенција по површини буди одређену сумњу, да на неким површинама није ни било ништа засејано и да су злоупотребе биле веома значајне - рекао је Петровић. - То значи да су порески обвезници у Србији издвајали не тако мали новац, а заузврат нисмо имали никакав ефекат.


ПОЗИВ УДРУЖЕНЈА

ДЕСЕТ удружења пољопривредника саопштило је у четвртак да огромна већина афирмисаних и легитимних удружења пољопривредника не организује тренутне протесте и блокаде на територији Војводине. Потписници саопштења су председници Удружења сточара Бечеја, Удружења фармера Јужни Банат, "Јубанагро" Алибунар, "Старчевачки паори", "Микер", Удружења малинара Златна малина, Пријепоље, Уније пољопривредних произвођача, Сремска Митровица, Шабачко удружење одгајивача говеда, Асоцијација пољопривредника Лаћарак и "Екофармер" Ковиљ.

САСЛУШАНА ТРОЈИЦА ПАОРА

Панчевачка полиција саслушала је данас тројицу учесника у протсетима пољопривредника који су осумњичени за напад на овлашћено службено лице, рекао је Тањугу начелник Полицијске управе Панчево Звездан Радојковић.

Реч је о особама из Панчева, Банатског Новог Села и Омољице које су тракторима насрнуле на полицијске службенике, појаснио је Радојковић.

Он је додао да су у питању два одвојена инцидента.

"Особа из Омољице, која се сумњици за напад на овлашћено службено лице, јуче је трактором насрнула на полицајца у кордону који том приликом повређен", прецизирао је Радојковић додавши да су друга двојица данас на исти начин кренула на полицајце који су били иза заштитне ограде.

Радојковић је казао да су они након саслушања пуштени и да ће против њих бити поднете кривичне пријаве.

ПАЛМА МОРАО ДА ПОМЕРИ ТРАКТОР

Лидера Јадинствене Србије Драгана Марковића - Палму су, при повратку са трибине Коалиције СПС-ПУПС-ЈС из Зрењанина, незадовољни ратари Војводине, пустили на барикади, али је морао да уђе у трактор, да га упали и помери.

На другој барикади су га пустили, без проблеме, уз речи да само он може да прође, додао је Марковић.