ПОСЛЕ пола века политичког анатемисања и вишедеценијске мистериозне потраге за местом његовог погубљења и тајном гробницом, почео је правни поступак како би се утврдило да је вођа Равногорског покрета генерал Драгољуб Дража Михаиловић уопште мртав.

Наиме, како сазнају "Новости", да би се решио судски захтев за рехабилитацију четничког вође, Први основни суд у Београду покренуо је поступак за утврђивање Чичине смрти.

Иако је историјски потврђено да је Дража, након једномесечног судског процеса, осуђен на смртну казну 15. јула 1946. године а два дана касније и убијен, његова смрт као да је за строга правосудна правила - "непроверена гласина". Проблем је јер не постоји Михаиловићева умрлица, нити писани траг да је стрељан иако су прекопани сви доступни историјски и безбедносни архиви.

СМРТ КОЈОЈ СЕ НЕ ВЕРУЈЕ Парадокс је и то што је Државна комисија за утврђење чињеница о смрти Михаиловића после стотина сведока и докумената, чак и иностраних тајних служби, утврдила да је Чича стрељан на Ади Циганлији, а сада та смрт мора и правно да се поткрепи.

Процедура за утврђивање смрти је почела: надлежни судија затражио је од Министарства одбране да достави Михаиловићев лични досије. Затим, од Центра за социјални рад да му постави стараоца, а од грађана и удружења који траже да се утврди Михаиловићева смрт - да уплате новац за објављивање огласа! Поред тога, суд је затражио и да се пронађе извод из црквене књиге рођених.

Овај поступак који се води у ванпарничном одељењу, иницирао је Виши суд у Београду пред којим се води процес рехабилитације Михаиловића. Наиме, суд се обраћао свим релевантним архивима и институцијама да доставе Михаиловићеву умрлицу као званичну потврду о његовој смрти, али је са свих адреса стизао само негативан одговор. Зато потврду о смрти мора да "потпише" суд.

Према закону о ванпарничном поступку, суд на огласној табли суда, у "Службеном листу" и месту у коме је Михаиловић имао последње пребивалиште, издаје оглас. У њему наводи све познате околности и позива све који знају нешто о Михаиловићу да се јаве суду.

Овај нови поступак, како нам је потврђено, тећи ће паралалено са рехабилитацијом. Адвокат Зоран Живановић, пуномоћник грађана и удружења који траже рехабилитацију, очекује да ће се овај поступак брзо завршити.

Иначе, наставак поступка за рехабилитацију заказан је за 23. март, када би требало да сведочи др Слободан Марковић, председник државне комисије за утвривање околности под којима је стрељан Михаиловић.

За секретара Комисије Срђана Цветковића, који је прекопао све архиве у потрази за документима која сведоче о последњим данима четничког команданта, овај нови поступак уследио је "по сили закона":

- Тачно је да нема директних трагова да је Дража погубљен. Нису пронађени ни његови остаци на Ади. Документи о стрељању не постоје... Ипак, било је случајева су људи рехабилитовани и са мање докумената. Добар је пример случај 105 грађана који су стрељани у новембру, 1944. године. Нјихова имена, као народних непријатеља, објављена су у новинама. Само на основу тог доказа, рехабилитивано је њих десетак.