Кнез Павле може на Опленац

В. ТАЛОВИЋ

17. 01. 2012. у 20:56

Кнез Павле може на Опленац
Патријарх српски Иринеј примио принцезу Јелисавету Карађорђевић. Подржано настојање да посмртни остаци Павла, Олге и Николе Карађорђевића буду сахрањени на Опленцу

СРЕЋНА сам и почаствована подршком Нјегове светости патријарха српског Иринеја да посмртни остаци мог оца кнеза Павла, моје мајке Олге и брата Николе буду пренети на Опленац и сахрањени у породичној гробници - рекла је „Новостима“ принцеза Јелисавета Карађорђевић у уторак, непосредно после састанка са патријархом Иринејом.

Поглавар Српске цркве примио је у уторак у Патријаршијском двору у Београду принцезу Јелисавету Карађорђевић. У топлом разговору, највише речи било је о рехабилитацији кнеза Павла којом је, како нам је рекла принцеза Јелисавета, после много година исправљена историјска неправда.

Патријарх искрено разуме моју жељу и напоре да своје родитеље и брата сахраним на Опленцу о којем је отац сањао у туђини - каже принцеза Јелисавета. - Дирнута сам јер у патријарховој подршци има искреног разумевања за патњу кроз коју је, далеко од отаджбине, пролазила моја породица.

Принцеза Јелисавета још не зна када ће реализовати своју жељу и пренети посмртне остатака из Швајцарске у којој су сахрањени њени родитељи и брат, али се нада да ће то бити можда и до лета. Очекује, како је рекла, и подршку државе.

Пуних десет година траје принцезина борба да се посмртни остаци њеног оца, мајке и брата врате тамо где припадају - на Опленац.

- Годинама прижељкујем дан да на Опленцу, под рајским крошњама и српским небом, мојим најмилијима запалим свеће и положим букете цвећа на њихов гроб - каже принцеза Јелисавета.

ИСТОРИЈА И ИСТИНА

КНЕЗ Павле први је представник династије Карађорђевић који је рехабилитован пред нашим судовима. У идеолошки обојеној историји, како је то једном рекла принцеза Јелисавета, остао је упамћен као намесник који је сарађивао с Хитлером, али према истини и историји, као човек који је покушао да свој народ спасе од големог страдања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Beogradjanin

18.01.2012. 13:30

Knez Pavle je sve pokusao da Jugoslaviju spase od unutrasnjeg gradjanskog rata i spoljnog napada Hitlerove Nemacke. Cercil je zeleo da se Jugosloveni ponovo povlace preko Albanije, kao 1915., samo sto ih ovaj put niko ne bi prihvatio na neki novi Krf.Posto je dokazano da Knez Pavle nije bio saradnik Hitlera, nista veci nego sto su to bili Nevil Cemberlen i Josif Staljin, onda kao zlocince i krivce za stradanje 1.706.000 Jugoslovena (1.500.000 Srba) moramo oznaciti i organizatore puca 27.3.1941.