Косово: Срби ојачали блокаде, Београд чека одговор Брисела

Агенције

субота, 17. 09. 2011. у 08:29

Косово: Срби ојачали блокаде, Београд чека одговор Брисела
Срби са севера Косова и даље на барикадама. Сви важни путни правци и даље су блокирани. Пуцњава у селу Зупче. Стефановић: Чекамо одговор Брисела на нашу иницијативу. Јеремић: Нелегална и нелегитимна акција Кфора и Еулекса

Барикаде на северу Косова додатно су ојачане на готово свим локацијама. Сви важни путни правци и даље су блокирани. Највећи број грађана окупљен је на барикадама ка административним прелазима Брњак и Јариње.

22:20 ПОЛИЦИЈА ПОЈАЧАЛА ПРИСУСТВО У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ

Регионални портпарол косовске полиције Бесим Хоти изјавио је да је полиција појачала присуство у мешовитим срединама у северном делу Косовске Митровице.

Хоти је прецизирао да је полиција увела патроле у насељима Бошњачка махала, Брђани, и Микро-насељу, где поред Срба живе и Албанци.

22:03 ПУЦНЈАВА У СЕЛУ ЗУПЧЕ

Портпарол косовске полиције Бесим Хоти је потврдио да се око 20 часова чула пуцњава из ватреног оружја у региону села Зупче, где живе Срби и суседног села Чабра, које је настањено косовским Албанцима.

"Не зна се тачна локација из ког села је пуцано. Нема информација о материјалној штети или евентуалним повређенима", рекао је портпарол полиције.

Након ове пуцњаве Срби су недалеко од барикаде која је постављена у месту Зупче, на магистралном путу Косовска Митровица-Рибариће, поставили још једну барикаду. На овом путном правцу, који води ка јужном делу Косовске Митровице, на путу је преко обе коловозне траке изручен шљунак.

20:53 КУСАРИ - ЛЈИЛЈА: У ПОНЕДЕЛЈАК О ТРГОВИНИ СА СРБИЈОМ

Косовска министарка трговине и индустрије Мимоза Кусари љиља најавила је да ће одлука о слободном увозу робе из Србије бити примењивана до понедељка, а онда је могућа поновна блокада уколико власти у Србији наставе са трговинском блокадом робе са Косова.

20:25 ЕУ СЛЕДЕЋЕ СЕДМИЦЕ О СРПСКОМ ПРЕДЛОГУ
Иницијатива Београда о решењу ситуације у вези са прелазима Јариње и Брњак на северу Косова и Метохије биће разматрана током следеће недеље, рекли су Тањугу дипломатски извори у Бриселу.

"Писмо у коме Београдски преговарачки тим износи нове предлоге за смиривање тензија на северу Косова стигло је касно у Брисел, тако да ће га званичници проучити тек током следеће недеље", рекао је функционер ЕУ који је желео да остане анониман.

Шта јављају извештачи "Новости" са Косова прочитајте ОВДЕ
Писмо је стигло тек у петак поподне, када је већина службеника већ отишсла на викенд, објаснио је овај извор, и додао да не очекује да београдска иницијатива буде разматрана по хитном поступку.

Он је одбио да коментарише садржај београдске иницијативе, али је рекао да ЕУ "наставља да подржава дијалог две стране о техничким проблемима".

19:11 СКУП ПОДРШКЕ СРБИМА СА КОСОВА

Представници Удружења расељених са Косова и Метохије, породица киднапованих и несталих лица и других организација окупили су се на Тргу Републике у Београду како би пружили подршку грађанима на северу Косова и поручили им "да издрже".

Окупљени су носили транспаренте "За целовиту Србију", "Савет безбедности није осудио силу" и "Косово је најскупља српска реч".

15:11 КОЦИЈАНЧИЋ: ЕУЛЕКС ДЕЛУЈЕ У СКЛАДУ СА СВОЈИМ МАНДАТОМ
Портпаролка високе представнице ЕУ за спољну политику Маја Коцијанчић изјавила је да Еулекс на два прелаза на северу Косова делује у складу са својим мандатом.

"Еулекс није прекорачио своја овлашћења и делује потпуно у складу са својим мандатом," рекла је Коцијанчићева.

Она је у телефонској изјави Тањугу подсетила на изјаву високе представнице ЕУ Кетрин Ештон која је поздравила обнављање промета робе из централне Србије ка Косову.

Коцијанчић се није сложила са тврдњама званичника у Београду да се договор о царинским печатима није односио на решавање питања прелаза Брњака и Јариња

"Ово је имплементација договора (Београда и Приштине) о царинским печатима од 2. септембра," тврди она.

14:26 СТЕФАНОВИЋ: ЧЕКАМО ОДГОВОР БРИСЕЛА НА НАШУ ИНИЦИЈАТИВУ

Шеф преговарачког тима Београда Борислав Стефановић изјавио је да Београд сада чека одговор Брисела на иницијативу за решавање проблема на прелазима Јариње и Брњак и оценио да садашња запаљива ситуација на северу Косова свакако није повољна атмосфера за наставак дијалога.

"Предлог Београда ни у једном елементу не садржи присуство косовских цариника и полиције", додао је Стефановић и подсетио да никада није било косовских царинка на Јарињу и Брњаку, нити је косовска царина тамо функционисала.

Ми смо посвећени дијалогу јер је то једини начин да решимо проблеме, једини начин да се договоримо, казао је Стефановић новинарима и додао да се сада чека позитиван одговор из Брисела на "нашу иницијативу и могућност да најзад решимо питање Јариња и Брњака на обострано прихватљив начин".

"Спремни смо да чекамо колико је потребно и да се деси било где и било када, и није потребно држати се одређених зацртаних рокова", подвукао је он.

14:15 ДАЧИЋ: МОГУЋЕ РЕЦИПРОЧНЕ МЕРЕ БЕОГРАДА
Министар полиције Ивица Дачић изјавио је да ће, уколико постојећа ситуација на административним прелазима Јариње и Брњак буде потрајала, то сигурно изазвати реакцију Београда у виду реципрочних мера према прелазима које Албанци највише користе.

Дачић је Тањугу рекао да Србија има план реаговања у случају погоршања ситуације на Косову и Метохији и да тај план не подразумева војску и полицију.

"Он подразумева реаговање свих других државних органа како би се спречиле све последице. Мислим на област економије, трговине, просвете здравства", објаснио је Дачић.

Он је додао да је Србија спремна за наставак дијалога са Приштином и да сматра да о режиму који ће важити на административним прелазима треба да се постигне договор.

14:08 У ЦЕНТРАЛНУ СРБИЈУ НЕ МОЖЕ РОБА СА ДОКУМЕНТИМА КОСОВА

Представници пореске управе на административним прелазима Мердаре, Кончуљ, Рудница и Брњачки Мост имају јасна упутства Министарства финансија Србије да са Косова и Метохије не пропуштају робу која има пропратна документа са било каквим обележјима такозване Републике Косово.

14:07 СРБИ ПОЈАЧАЛИ БЛОКАДУ БРНЈАКА

Испред административног прелаза Брњак на северу Косова око подне Срби су ојачали барикаде истоваривши додатне количине земље.

На огромној гомили земље која је истоварена испред самог прелаза налазе се војници Кфора који су стационирани и на узвишењима у шуми изнад Брњака.

Срби су на барикади развукли српску тробојку, а њихова возила паркирана су испред овог прелаза који је камионима блокиран и са друге стране из правца Рибарића.

Развучена је и бодљикава жица, а прелаз је у међувремену постао хелиодром за хеликоптере Кфора и Еулекса који слећу и узлећу одатле.

13:52 ЦАРИНИК ЈЕ СРБИН

Шест косовских полицајаца и цариника је на северу Косова распоређено на прелазе Брњак и Јариње према централној Србињи, а командант прелаза Јариње је Албанац, док је цариник косовски Србин, пише Коха Диторе.

Позивајући се на неименоване изворе из Брисела, лист наводи да је притисак Европске уније и представника светских сила спречио насилну реакцију српских паралелних структура власти на северу Косова.

13:23 ЈЕРЕМИЋ: НЕЛЕГАЛНА И НЕЛЕГИТИМНА АКЦИЈА
Министар спољних послова Србије Вук Јеремић назвао је потпуно нелегалном и нелегитимном акцију Еулекса и Кфора на северу Косова и Метохије, неприхватљивом за Србију и косовске Србе.

"Наставићемо да пружамо отпор оваквом начину решавања питања, али морамо да сачувамо мир и стабилност", нагласио је Јеремић.

"Одлучни смо да истрајемо у дипломатским напорима", истакао је Јеремић и закључио да је "најважније да се на територији Балкана сачува мир".


10:33 ЈАХЈАГА И ТАЧИ ОТПУТОВАЛИ У НЈУЈОРК


Косовска председница Атифете Јахјага и премијер Хашим Тачи отпутовали су у Нјујорк.
Они ће у Нјујорку боравити у време када се одржава јесење заседање Генералне скупштине УН, где очекују да ће имати билатералне сусрете са званичницима разних држава.


08:00 НОЋ НА БАРИКАДАМА


Срби на северу Косова и Метохије провели су ноћ на барикадама, које су додатно ојачане, због чега је блокиран магистрални пут Косовска Митровица - Рашка, као и сви други важни путни правци.

У месту Дудин крш, постављена је још једна барикада, чиме је додатно ојачана блокада тог магистралног правца. На административним прелазима, испред бодљикаве жице које су развукли припадници Кфора затварајући прелазе Јариње и Брњак, грађани су посули велике количине шљунка и земље и тиме онемогућили сваку могућност пролаза.
На прелазу Брњак и Јариње препрека од шљунка висока је неколико метара, а на Јарињу шљунком је блокиран пут који води до базе Кфора изнад прелаза. У месту Рударе, на територији општине Звечан, такође су ојачане барикаде. У Звечану је, крај железничког моста преко Ибра камионима препречен пут теретним возилима, али је једна трака слободна за саобраћај.

На улазу из Косовске Митровице из правца Звечан барикада успорава саобраћај који се одвија једном коловозном траком. Ојачана је и барикада на главном мосту преко Ибра, која дели јужни од северног дела Косовске Митровице. У току ноћи је ојачана и барикада која се налази у непосредној близини источног моста преко Ибра. На ове две барикаде више камиона је истоварило шљунак, тако да је препрека на путу сада виша од два метра.

Приликом постављања те барикаде на мосту преко Ибра оштећен је видео-надзор. Припадници Косовске полиције, који су дошли на ибарски мост након што је ојачана барикада, повукли су се нешто касније, а једно возило те службе остало је на северној страни Митровице.

На јужној страни моста се, поред локалне полиције, налазе и припадници Еулекс полиције. Срби су балванима блокирали пут у месту Зупче на магистралом путу Косовска Митровица - Рибарићи. На више локација на северу Косова грађани су спремни да у сваком тренутку, у случају покушаја покрета Кфора, теретним возилима блокирају путеве као што су учнили у месту Сочаница код Лепосавића где су блокирали јединицу Кфора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (63)

David Morrissey

17.09.2011. 11:12

@Agim - a dnevnice za to nema dnevnice, a platu primaju ti ljudi iz Rebublike Srbije posto je Kosovo Srbije, hihihihihi

Pero

17.09.2011. 10:11

Za komsiju Agima samo informacija da smo doveli njegove sunarodnike i da im je dnevnica ista kao i na juznom delu - 3 evra.

Mile

17.09.2011. 18:03

@Pero - E upravo tako. Niko ne ide u skole , tako je pisalo pre neki dan, niko ne ide ni na posao a kafici puni 24 sata. To nema ni u Diznilendu, a Srbija svima po dve plate. Borba za Kosovo je odavno borba za svoj dzep.

Posmatrac

17.09.2011. 11:02

Tacno je da su Srbi sebe ogradili, ali nemaju drugih isntrumenata. Ovako ce ako nista pokazati snagu pa ce im se morati dati jaca autonomija u najgorem slucaju. Zalosno je sto se vise za Srpske interese bori Rusija ( ne moze ratovati ako to Srbi nece). Ovi koji negativno komentarisu ocigledno su uglavnom pripadnici manjina iz Srbije i ocigledno su jako aktivni. ..

nani

17.09.2011. 12:39

@Posmatrac - posmatrac,zar stvarni mislis da bi rusija ratovala sa vama protiv veliki sila,nece oni sebe ugroziti,samo mogu da pricaju i to je to...i to je puno ako urade...rusi gledaju samo svoj interes,primjer: vidis da su vam sve pokupovali,pa cak i rafinerije i sve da vas bratski vole nebi vam to radili,od cega ce te vi u buducnosti da zivite

Dejan J

17.09.2011. 15:56

@Posmatrac - A zar ti stvarno mislis da bi Amerika i EU ratovale protiv Rusije radi Kosova i unistile onakav standard svojih gradjana,oni vise ne mogu ni Irak i Avganistan da finansiraju a kamoli da im padaju nuklearke oko glave,stvar politike i jeste ko vise blefira i preti i dokle je spreman da brani interes svoje drzave,Rusiji to ocigledno nije ni vazno a Srbija je rekla da vise nece da ratuje,Albanci su rekli da su spremni da umru za Kosovo i sta da se radi zapad je prinudjen da im pomogne cista politika

nani

17.09.2011. 18:38

@Posmatrac - a zar mislis da bi kina se ikako umjesala,suplja prica...kina i vi nemate nista zajednocko...vec amerika ima interesa na kosovu,samo da uzme njihovo bogatstvo itd..i zbog toga im odgovara nezavisno kosova,a kad bi ostalo u srbiji kosovo,onda bi sve to rusu pokupili...a ovako sve ide njima,amerikanci gledaju samo sebe bolo njih za ostale....sustiina realnosti

Biba

19.09.2011. 08:01

@Posmatrac - Nije tu reč o ratovanje ili ne! Fakt jest, da su Amerikanci u Kosovu, i da su oni dali Albancima SLOBODU, tako da su oni uvek dobro dosli u ALbansku zemlju, i tako ce to ostati!

Pecanac

17.09.2011. 11:27

pa da,,sve blokiranoza sedmicu nece biti nit brasna, nit medikamenata ,niti namirnice ,onda je Eulex,Kfor,i Albanci krivi ;)))

Ladar

17.09.2011. 11:50

Nadam se da vlada ima neki drugi plan sem samo barikada, jer se prošli put i nismo baš proslavili tako...

Biba

17.09.2011. 12:58

@Ladar - Barikade su postali hobi srpskoga minoriteta u Kosovi! Nisu baš kreativni, ali samo napred, svaka ta akcija je samoizolacija i bez uspeha!

David Morrissey

17.09.2011. 18:55

@Ladar - za Albanku, vidi se i vas uspeh carinici se menjaju na smene preko helikoptera.....

nale

17.09.2011. 20:07

@Ladar - bokade su ponos srba mi se borimo sada tako i nekrijemo se iza nicije suknje

Biba

17.09.2011. 12:54

@carapan - Tako nešto je i millošević 89-te rekao, ali sve je demagogija bila. Vrlo ste brzo zaboravili šta se posle toga dogodio. Srbija je u celoj liniji sve izgubio, i ako u ovome smislu produžite zna se rezultat! Samo tako i dalje ... Mi samo posmatramo.

stranac

17.09.2011. 13:55

Srbija dokle gleda Evropu i ocekuje pomoc od Rusa , a sama ne daje nista za uzvrat izgubice sve..Treba se okrenuti Rusima i dozvoliti da postave raketni stit i sve bi onda se okrenulo i bilo drugacije...

vladimir

17.09.2011. 17:11

@stranac - Da postave raketni stit kao sto su nam onda prodali raktni odbrambeni stid S300 pred bombardovanje 99te.Sarena laza ,nikada nam nece pomoci onako istinski vec samo indirektno kao sto je uvek u istoriji bio slucaj.Uostalom da su toliko jaki zasto su ulaganja Rusa i Kineza u Srbiji najmanja u poredjenjusa ulaganjima EU.Od njih samo emocije i prazne kafanske price,sto mi u neku ruku i volimo.I emotivno zaplacemo.

HR VOJNIK

17.09.2011. 18:10

@stranac - Što mislite da su Rusi zaljubljeni u vas. Odlaskom Crne Gore ,izgubili ste ono što je ruse odavno zanimalo- Izlaz na Mediteran, da mogu parkirati svoju flotu u CG luke i biti najbliže jugozapadnoj Evropi.Sad ste za njih komadić prašnjave zemlje koja postaje sve manja.S druge strane pametni Crnogorci neće upropastiti turizam instalirajući Ruske štitove. Ako su im dobri kao i najmoderniji avioni i rakete onda neka počmu izmišljati štit protiv komaraca.

zeljo

17.09.2011. 18:27

@stranac - A sta to dobismo od EU osim granata, kriminala i otimanja nasih preduzeca za saku dolara .Stvarno si zalostan moj Vladimire. Pitacu te sutra kada pocnu otimati Vojvodinu pa onda Rasku,sta ce moj Vladimir onda reci opet ce kriviti Ruse koja zalost od ljudi kao ti.

Biba

18.09.2011. 18:51

@stranac - A vidi se kako funcionira grcka industrija, pa da ne razgovorimo o srpskoj industriji! Ne lupajte molim vas bez veze .......

Vukota

17.09.2011. 14:49

Hvala Bogu, da su i organi Srbije na administrativnim prelazima počeli danas, 17. septembra 2011, da primenjuju kontra mere! Nema više ulaza robe u Srbiju sa pečatima tzv. republike i carine Kosova. Šta će sada reći Slovenac Kacin iz Evropske unije?

miku

17.09.2011. 20:04

@Vukota - hvala bogu sto je nama otvorio novi biznis.sada moja betonjerka radi punom kapacitetom ,velika potraznja betona za barikade

Vožd

17.09.2011. 23:00

@Milan - Nisu to albanci.To su Bošnjaci i tzv Goranci.Oni se predstavljaju tako jer im je to želja.

Mentor

17.09.2011. 23:23

@Milan - Pa Milane, zar zaboravljas da i albanci su sugradani Srbije...po vasem iluziju Kosovo je jos u Srbiju.

avvf2002

18.09.2011. 07:43

@Milan - @vozd - Ne diraj Goru i Gorance. Oni su uvek bili uz Srbe! Vidis kako malo znas. I sta sad, treba da ti verujem za Bosnjake? Ti pojma nemas!Dobro, razradjujes rad po tastaturi.Mozda te i prime negde da kuckas za njih (SHP).

NALE

17.09.2011. 20:05

@car - po cemu kosovska teritorija to je srbija i granice izmedju srbije nepostoje i ponosna sam sto zivim na kosovu i znate onu poznatu kosovo je srce srbije

carapan

17.09.2011. 18:41

Srbi koji zive na kosovu ,ustvari oni zive u Srbiji ,i nikada se nece integrisati u kosovske institucije,svidjalo se to nekom ili ne.jer to je srpska zemlja i svetinja.i od toga se lako ne odustaje,Setimo se nasih predaka samo koji su usli u istoriju i cuvali svoje kosovo.Ni turci nam 500 godina nisu mogli nista i morali su da napuste,,

ФИЛИП

17.09.2011. 18:42

Ђе сте Васојевићи, што мучите те се не јављате. Камо ве на прелаз више Пећи.

ballist

17.09.2011. 19:33

@vukota, nije to administrativni prelaz nego Granicni prelaz, gde ima administrativnog prelaza a da se upototrebi pecat i kontrolise roba!to se zove GRANICA, i jeste granica a vi srbi nazivajte kako vama pase nije toliko bitno.

David Morrissey

18.09.2011. 05:56

@ballist - @ballist, jaka carina gde mora da se carinik doveze helikopterom jel sve drugo je blokirano za takvu Carinu nikad nisam cuo.

nata

18.09.2011. 13:31

@Ratko,Banjaluka - nama samo moze da pomogne bog i mi sami sebi ali mi smo hrabar narod i borimo se sami nekrijemo se iza nicije suknje kao albanci

coca

17.09.2011. 21:06

srbi uopste, cesto se pozivaju na ruse za pomoc, a u sustini neobazovani i pojma nemaju sta je Rusija nit su ikaka tamo bili, a gledamo se kao nesto bitni i vazni, a nedamo nista zauzvrat. Pa nema nista bez da nesto i das. Drzava je slaba jer narod nema obrazovanje sto je najvaznije od svega a i mentalitet je grozan. Samo pogledajte: Sta se proizvodi u Srbiji? Sta se stvara? Ama bas nista, znanje napusta zemlju, a sto je u zemlji neuci se nista. Niko nece da uci, ja sam kao star za to. Onda cuti

Ucitelj

18.09.2011. 07:54

@coca - Obrazovani, da obnovis ti malo pravopis? :))) Rusiju moras da postujes jer su ti oni pomogli u I WW...

MatijaBG

17.09.2011. 21:10

Sve sto gledamo ovih dana pokazuje da Pristina nikad nece moci vladati Severom Kosova,kao sto Srbija niakd vise nece vladati Kosovom.I jedni i drugi bi trebalo da prihvate realnost i da se Kosovo podeliuz medjusobno priznanje dve nezavisne drzave.Srbija treba da dobije sEVER,gRACANICU I Strpce,a kosovo da dobije Presevo i Bujanovac i tacka na neprijateljstva.Idemo dalje u buducnost da sagradimo mir i unapredimo ove prostore!

matija beckovic

17.09.2011. 21:23

@MatijaBG - Kradu mi pamcenje,skracuju mi proslost,otimaju vekove,dzamijaju crkve, araju azbuku, cekicaju grobove,izdiru temelj, razmecu kolevku...ne daju da udjem u moju kucu

avvf2002

18.09.2011. 07:37

@MatijaBG - @matijabg- Slussaj ti, ne smem da koristim pravilan atribut nece da mi puste komentar - dakle ti: uzmi lepo svoju dnevnu sobu i izaberi komsiju kome ces da je pokonis/prodas (znas ono, papiri, vlasnistvo,...). E, kad to u svojoj kuci uradis, onda bi, mozda, mogao i da lanes nesto o problematici KiM.Ovako cuti i uzivaj u bojama lijepe vase, znamo se.Dakle, o Kim nisi kvalifikovan ni da mislis o tome, a kamoli da iznosis stavove.

Danilo

17.09.2011. 21:38

Eee.moj Care... Zna se gde je i Sumadija ali je opet Srbija,kao sto je Dalmacija-Dalmacija pa je opet u Hrvatskoj! Brkas malo, znas ti ali pises onako kako ti volis!!!

Igor Katana Ub

18.09.2011. 09:48

Pa od ovih pedeset komentatora na ovu vest nema 10% Srba ili smo mi Srbi zaboravili da govorimo i pisemo sopstveni jezik,toliko pravopisnih gresaka da je to zastrasujuce.Rekao bih da su to sve ili ogromna vecina pripadnici neke od velikog broja nacionalnih manjina koji u Srbiji zive i uzivaju sva prava mozda cak i vise od nas Srba ali im ni to nije dovoljno vec koriste svaku pa i najmanju sansu da blate i pljuju nasu zajednicku zemlju,seku granu na kojoj sede!!!Srbija je imala i tezih momenata!

ballisti

18.09.2011. 12:19

dragane, da nisi hteo da kazes da je ona mozda srpkinja? zato sto se zove lila (srpski ljilja)

Simo

18.09.2011. 19:03

Ima li neko pismen u "Novostima" da zabrani ovo pomodarsko (ovde neprimenljivo) antihronolosko pisanje. Zbog ovakvog snobizma moram da citam od zadnje strane ka prvoj da bih shvatio sta se tamo stvarno desava. Ovo je totalno neprihvaljivo, nelogicno, nerazumljivo, naopako pisanje.

Glasinac

19.09.2011. 10:21

Dok vi čekate odgovor iz Brisela Pristina uspostavlja kopletnu kontrolu nad celim delom Kosova. Mi uvek čekamo neke dogovore i odgovore ,a za to vrema Tači nesmetano sprovodi svoje ideje. Mi jedino što mošemo da isposlujemo kod Međunarodne zajedice je naka vrsta osude što to Prištinu uopšte ne dotiče .

Srboljub Spasojevic

21.09.2011. 01:44

Ovde svih ima samo Srba nema na ovim komentarima, Madjari i Bosnjaci nam kroje zivote mogli bi oni malo da prosetaju do Sarajeva Tuzle Bihaca, a Madjari u Budimpesti i ostale sklj gradove!!!!