ЗАКЛЕТВА на брачну верност пред олтаром све се чешће завршава на - суду. Поготово када је имовина у питању. Све је више тужби у којима један од партнера у браку тражи да суд „пресече“ шта је чије.

Табак су највише пута до сада пресавили, како се и очекивало - Београђани. У Првом основном суду је у последње три године поднето 1.027 тужби за поделу брачне тековине, у Новом Саду 838, док Крагујевчани са само 140 захтева лако налазе заједнички језик.

Тачан број ових тужби вероватно је и већи. У ове цифре улазе, наиме, и случајеви у којима брачни супружници нису могли да се споразумно „раздуже“ током развода, па морају да туже једно друго како би поново суд постао тај чија ће бити последња.

- Онај ко тражи више од половине имовине мора и да докаже да је више допринео стицању имовине од другог партнера - објашњава судија Гордана Вуковић, портпарол Првог основног суда у престоници.

Судија Основног суда у Крагујевцу Ивана Рачић открива „тајну“ малог броја тужби у овом граду.

- Стране углавном покушавају да се договоре приликом развода око поделе имовине - каже Рачићева. - Не постоји неки универзални разлог, свако има свој лични мотив за подношење ових тужби.

Занимљиво је да парнице у овим случајевима знају да трају и по неколико година, чак и деценију. Инат и жеља да се јавно каже ко је шта унео у брак, или да се води главна реч и када свако оде својим путем, најчешћи су узрок пресавијању табака и маратонским парницама.

Тако је, рецимо, у некадашњем Петом општинском суду у Београду, десет година трајало суђење између бивших супружника који нису могли да поделе два златна ланчића и сервис за ручавање.


СРЕБРНИ ЕСЦАЈГ

У Крагујевцу се и данас препричава случај старијег брачног пара који се одрекао брачних завета и „ратовао“ због сребрног есцајга.