ТАКОВО - Савремена Србија опредељена је да живи у миру и сарадњи и пријатељским односима са суседним и другим европским народима и државама и да истрајно гради и српску правну државу, изјавио је данас заменик премијера Србије Ивица Дачић у Такову, на свечаном обележавању 196. година од Другог српског устанка.

"Наша је дужност да укажемо и на потребу историјског помирења некадашњих противника. Можда је управо Таково место са кога изнова треба апеловати за мир, упутити поруку измирења и сарадње у заједничком грађењу будућности", рекао је Дачић на свечаности у Такову, код Горњег Милановца, где је кнез Милош Обреновић подигао српски устанак против Турака.

Дачић је нагласио да Србија поклања пуну пажњу очувању достојанственог сећања на учеснике и жртве оружаних сукоба у прошлости, а посебно на оне из периода Првог и Другог српског устанка, на којима је заснована модерна српска држава. Према његовим речима, данас, безмало два века након Таковског устанка, наша садашњост је другачија.

"Неоптерећени бременитом прошлошћу, ми са оптимизмом гледамо у будућност, која ће Србији несумњиво донети прикључење европској породици народа, што је у претходним вековима представљало једну од основних тежњи политичке и интелектуалне елите", закључио је Дачић.

Заменик премијера положио је венац у име Владе Србије на спомен-обележје у Такову, а потом су положени венци Министарстава одбране, Моравичког округа, Општине Горњи Милановац и других иституција.