Грип прети и Србији

М. ЈАНКОВИЋ

петак, 07. 01. 2011. у 09:56

Грип прети и Србији
Нови талас вируса Х1Н1 захватио нашу земљу, у Београду већ двоје оболелих. Очекује се 10 одсто инфицираних. Вирус неће имати јачину као лане

ВИРУС Х1Н1 поново се вратио у Србију. Стање двоје млађих Београђана, код којих је утврђено присуство новог грипа, кажу из Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, за сада је стабилно. Стручњаци објашњавају да се вирус скоро ништа није променио у односу на прошлу сезону и да је вакцинација неопходна, али да је ове године епидемиолошка ситуација неупоредиво боља.

Први Београђанин, који је ове године оболео од вируса новог грипа, двадесетдеветогодишњи младић, хоспитализован је у Институту за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије и стабилног је здравственог стања. Грип је забележен и код деветнаестогодишње девојке, која је, после прегледа код лекара у дому здравља, упућена на кућно лечење. Оба болесника нису раније имали никакве тегобе нити хронична обољења, па се очекује да се опораве без проблема.

ДВЕ СМРТИ У ЗАГРЕБУ ХРВАТСКИ суседи су, у новом налету вируса Х1Н1, забележили већ два смртна случаја. Од компликација изазваних инфекцијом грипа ове године је умро педесетпетогодишњак из околине Загреба, док је прва жртва у Хрватској био шездесетогодишњак. - Епидемија је у току, а већи талас се тек очекује - каже министар здравља Хрватске Дарко Милиновић. - Напредовању болести ће, пре свега, погодовати повећање температуре и отопљење. Зато апелујем на све грађане да се што пре вакцинишу. У Општој болници у Сарајеву пеминуо је један од двојице пацијената заражених вирусом Х1Н1. Вирус је однео и прве животе у Бугарској и Аустрији.

Према речима епидемиолога Градског завода за јавно здравље др Предрага Кона, оболевање од грипа типа А Х1Н1 ће у наредном периоду сигурно масовније захватити Србију, па се, тако, очекује да 10 одсто популације буде заражено.

- Вирус сигурно неће имати јачину као прошле године - рекао је Кон. - Поред Х1Н1, установљено је и присуство вируса Х3Н2, а може се очекивати и вирус типа Б који је регистрован у већем броју земаља Европе, а доминантан је у Русији.

Да се зараза ове године неће ширити ни упола брзо као лане, говори и податак да је у Србији сада свако друго дете имуно на нови грип.

- Болест је ове сезоне иста као и прошле јер се вирус новог грипа скоро ништа није променио и углавном протиче без икаквих значајних тегоба - додаје Кон. - Зато се очекује уобичајена сезона грипа.

Ипак, велики проблем задаје то што се код нас тек сваки десети инфицирани јавља здравственом систему, па је готово немогуће тачно утврдити број оболелих и лечити их.

- Вакцинација је убедљиво најбоља и најефикаснија мера превенције против новог грипа - наводе из Института за јавно здравље Србије. - Препоручује је нарочито онима који припадају групама становништва под повећаним ризиком. Најугроженији су старији од 65 година.

Процењује се да ће већи талас грипа код нас, који ће забележити и прве стотине оболелих, ипак сачекати школарце после распуста.

ЗРЕНЈАНИНКА ДОБРО

НА инфективном одељењу Опште болнице „Др Ђорђе Јоановић“ у Зрењанину збринута је четрдесетдвогодишња жена из оближњег села Стајићева, за коју је утврђено да је заражена вирусом новог грипа А Х1Н1. Након примене предвиђене терапије стање јој се поправило, стабилно је и жена се добро осећа. (Сл. П.)


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

uhuhuuu

07.01.2011. 23:28

Danas je na Institutu za majku i dete primljno 5 oro dece ,smesteni su u karantin i predpostavlja se da imaju svinjski grip.

Ripanjac

08.01.2011. 22:43

Sada će Tomica Milosavljević opet digne hajku na pošten svet i da juri kroz Srbiju sa špricem, a na sve, koji ne budu hteli da prime vakcinu, će da baci anatemu.