Цео град без трага

Р. ДРАГОВИЋ

понедељак, 30. 08. 2010. у 06:15

Цео град без трага
Деценију после окончања рата на Балкану и даље нема вести о 14.650 особа

БРАТА тражим дуже од десет година. Последњи пут виђен је у аутобусу у Приштини, којим је из Девет Југовића свакога јутра путовао на посао. До данас о њему немам вести.

Овако говори Снежана Здравковић, док у руци држи слику брата Новице Марковића. Он је само један од око 4.000 Срба несталих у вихорима рата деведесетих у Хрватској, БиХ и на КиМ. Са још десетак хиљада људи других националности из бивше Југославије они чине "град" од 14.650 житеља без адресе или без гроба.

Чланови њихових породица, пријатељи, представници државе и Међународног комитета Црвеног крста, носећи руже и фотографије најмилијих, окупили су се у понедељак у Ташмајданском парку у Београду, поводом Међународног дана несталих лица. На том месту откривена је и спомен-плоча посвећена жртвама и несталима.

БЕЛАЋЕВАЦ
 ИСКОПАВАНјЕ гробнице у Белаћевцу код Обилића, где се претпоставља да су сахрањени Срби и неалбанци киднаповани 1999. године, почеће данас - најавило је Удружење киднапованих и несталих лица на Косову. Како је на скупу у Грачаници рекао представник овог Удружења Бранислав Тодоровић "постоји информација да је у тој гробници живо закопано 26 људи, од тога деветоро рудара". (Д. З.)

- Нисмо задовољни брзином рада институција које се баве судбином несталих и остваривањем права њихових породица, као и процесуирањем злочина над Србима и осталим народима у региону - каже - каже Олгица Божанић, председавајућа Координацији српских удружења несталих.

Председник владине комисије за нестала лица Вељко Одаловић изнео је податак да је у централној Србији обављено 1.425 ексхумација, при чему је идентификовано више од 1.100 особа. Подаци Међународног комитета Црвеног крста показују да је највише особа нестало од 1992. до 1995. године у сукобима у БиХ - 10.419. У Хрватској се и данас 3.392 особе воде као нестале, док је тамни биланас рата на КиМ 1.839 лица.

- Нерешен проблем несталих особа озбиљна је препрека на путу ка помирењу и сарадњи у региону - напомиње шеф регионалне делегације Међународног комитета Црвеног крста Пол-Анри Арни.

И потпредседник Владе Србије Јован Кркобабић позвао је надлежне у региону да ефикасније решавају судбине несталих, јер ће, у супротном, "земље западног Балкана бити далеко од Европе".

ТАДИЋ: УСЛОВ ЗА ПОМИРЕНјЕ

ПРЕДСЕДНИК Србије Борис Тадић позвао је државе региона да учине све да би се расветлила судбина несталих. У разговору са представницима Регионалне конференције удружења породица несталих лица са простора бивше Југославије констатовано је да од решавања судбине несталих зависи процес помирења и успостављање бољих односа земаља. Тадић је рекао да ће Србија учинити све да би се утврдила судбина несталих Срба и Албанаца на КиМ и указала помоћ њиховим породицама.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

baćo

30.08.2010. 16:50

Skup je proces, ekshumacija i DNK analiza. ALI(veliko ali) bi se razbile silne predrasude i došli do istine. Ovako dopuštamo da nam se serviraju razne Srebrenice, Račci, Markale itd. Manje bi se pojedinci klanjali žrtvama Srpskog "genocida". Manje bi razne NVO imale materijala da nas ocrnjuju.Takođe bi naše komšije morali priznati mnoge "psine". Svima bi nam lakše bilo.Samo,ALI....