ВЛАДИ Србије стигло је у уторак писмо Српске православне цркве и традиционалних верских заједница са примедбама на Предлог закона о забрани дискриминације - потврђено је "Новостима" у Немањиној 11. Допис је у име свих конфесија потписао и лично предао епископ бачки Иринеј (Буловић).

У Влади, такође незванично, наводе да ће писмо с примедбама свих традиционалних верских заједница одмах бити упућено надлежном министарству - за рад и социјалну политику, које је радило и на основном тексту закона. А, помиње се могућност да се читав "случај" нађе на седници Владе у петак.
Како "Новости" сазнају, СПЦ и остале традиционалне верске заједнице затражиле су брисање члана 18, измену још неколико чланова, међу којима им највише "боде очи" 21. Верске заједнице, углавном, траже да се прецизирају или измене поједине формулације у првобитном законском тексту.
- Дискриминација постоји ако се поступа противно начелу слободног испољавања вере или уверења - каже се у спорном члану 18. - Она постоји ако се лицу или групи лица ускраћује право на стицање, одржавање изражавање и промену вере или уверења, као и да, у складу за законом, приватно или јавно изнесе своја уверења.
Како се незванично говори, иза захтева за укидањем члана 18. и осталих интервенција у тексту законског предлога стоји жеља црквених заједница да се заштите од могућих оптужби за дискриминацију због проповедања традиционалних вредности. Примедбе црквених заједница требало би да спрече колизије између права на слободно поседовање и изражавање верских уверења, проповедање учења и заштите моралних вредности.
У образложењу иницијативе која је изазвала буру реакција у домаћој јавности оцењено је да се предложеним формулацијама, поред осталог, "угрожавају Уставом и државним вредностима гарантоване слободе и права".
Упућивању примедби на Предлог овог закона претходило је заседање Светог архијерејског Синода СПЦ. Седници је присуствовао и епсикоп бачки Иринеј који је био међу потписницима саопштења о повлачењу закона из скупштинске процедуре. На дневном реду овог тела били су и спорни делови закона, који су касније усаглашени са представницима других конфесија.
Представници СПЦ, Католичке цркве, исламске и јеврејске заједнице изразили су очекивање да ће, после достављања предлога измена у закону, бити позвани на разговоре у Владу, где би требало да се још једном усагласе сви спорни детаљи.

ЈЕРЕМИЋ СА СИНОДОМ
МИНИСТАР спољних послова Вук Јеремић састао се у уторак са члановима Светог Синода СПЦ. Тема састанка са црквеним великодостојницима били су његови сусрети у седишту УНЕСКО и другим међународним форумима следеће недеље, који за циљ имају подсећање на пет година од мартовског погрома на КиМ у којем је уништено 35 цркава и манастира.
Током сусрета са члановима Светог Синода потврђено је чврсто опредељење СПЦ и Владе Србије да се настави обнова спаљених цркава и манастира на Косову, што је у складу за одредбама Резолуције 1244 Савета безбедности УН.