Кфор за силу, а не за цвеће

Екипа "Новости"

26. 03. 2008. у 19:10

Кфор о насиљу над Србима 17. марта. У основним школама на КиМ већи упис у први разред. Унмик царина још држи заплењене медикаменте. Нова албанска карта наше јужне покрајине

ПРИШТИНА - Портпарол Кфора Жан Лук Котар изјавио је у среду да су војници те међународне војне мисије 17. марта морали да реагују на адекватан начин „јер нису били суочени са демонстрантима већ са убицама“.
- Ми нисмо полицијске снаге и немамо иста правила. Немојте очекивати да ћемо делити цвеће када будемо нападнути - рекао је Котар и додао да „прави велику разлику између грађана и убица“.
Коментаришући наводе да су припадници Кфора у северној Митровици употребили гумене метке и претерану силу Котар је рекао да су том приликом „војници били нападнути“.
- То је био напад и ми смо користили одговарајућа средства - рекао је Котар, одбијајући да одговори да ли је у НАТО или у Кфору покренута истрага о прекомерној употреби силе.
Он је додао да је током инцидента у Митровици пронађена кашикара југословенске производње, која, срећом, иако је бачена на Кфор, није експлодирала. Према његовим речима, Кфор је тог дана интервенисао на захтев Унмика.

* * * * *

У ОСНОВНИМ ШКОЛАМА НА КИМ ВЕЋИ УПИС У ПРВИ РАЗРЕД ЂАЦИ ПУНЕ КЛУПЕ
КОСОВСКА МИТРОВИЦА - У школе на Косову и Метохији ове године биће уписан већи број ђака првака у односу на прошлу, изјавио је у среду регионални начелник школске управе Министарства просвете Републике Србије Предраг Стојчетовић.
Подсећајући да упис почиње 1. априла, он је рекао да на северу Косова треба да буде уписано 760 ђака првака, што је за 37 више него прошле године, док је на централном Косову број повећан за око 20, што значи да ће у први разред у овом делу покрајине кренути 470 малишана.
Стојчетовић је рекао да приликом уписа у први разред родитељи подносе извод из матичне књиге рођених, уверење о здравственом стању детета и потврду да је дете завршило предшколски, односно нулти разред. Он је казао да ће ове године, у сарадњи са Заводом за наставна средства из Београда, Министарство просвете бесплатно поделити уджбенике социјално најугроженијим породицама на Косову и Метохији.
Синдикат образовања Србије позвао је Министарство просвете да хитно изради упутство за просветне раднике на Косову и Метохији, јер је вероватно да ће бити под притиском да прихвате албанске наставне програме, рекао је у среду председник тог синдиката Бранислав Павловић.
- Запослени у просвети на КиМ треба да добију јасан програм како да се понашају у новонасталој ситуацији, да се не би десило да од септембра и нове школске године раде по законима самопрокламоване државе - рекао је Павловић.

* * * * *

УНМИК ЦАРИНА ЈОШ ДРЖИ ЗАПЛЕНЈЕНЕ МЕДИКАМЕНТЕ
БОЛЕСНИ ЧЕКАЈУ ЛЕКОВЕ

ГРАЧАНИЦА - Лекови за здравствене установе у Липљану задржани су већ неколико дана на терминалу Унмик царине у јужном делу Косовске Митровице.
Портпарол Унмик царине Адријатик Ставиљеци наводи да је заплењена већа количина лекова вредна 1,7 милиона динара и да је намењена за амбуланте у Добротину и Гуштерици.
- За конфисковане лекове недостаје сертификат за увоз лекова који издаје косовска агенција за промет лекова - нагласио је Стевиљеци. - Лекови и заплењено санитетско возило биће ослобођени само када то буде одобрило косовско министарство здраља.
Директорка Дома здравља у Грачаници Рада Трајковић изјавила је да је „суштина овога притисак на болесне људе по енклавама, јер Унмик царина по други пут не дозвољава преузимање пошиљке лекова“.
- Имамо притисак који дестабилизује Србе, Роме, Горанце, Хрвате, па и Албанце који се лече у нашим установама - рекла је Трајковићева, додајући да је ово „још један покушај изазивања хуманитарне катастрофе“.
Директор Дома здравља у Доњој Гуштерици Богољуб Стефановић изјавио је да сеоске амбуланте у тој општини ни после осам дана нису добиле лекове који су задржани на Унмиковој царини.
Стефановић је изразио наду да ће проблем бити ускоро решен.
Д. Д.

* * * * *

СКИ-ЦЕНТАР „БРЕЗОВИЦА“
СТАЗЕ БЕЗ СКИЈАША

ШТРПЦЕ - Директор хотела „Молика“ Зоран Бошковћевић изјавио је да је ски-центар „Брезовица“ потпуно празан, иако снега има у изобиљу.
- Недаљу дана пре проглашења независности гости су престали да долазе на Брезовицу - рекао је Бошковћевић и подсетио да су од 1999. године госте у највећем броју чинили Албанци и представници међународних институција и мисија стационираних на Косову.
На Брезовици нема скијаша, жичаре не раде и поред тога што је снежни прекривач 1,2 метра.

* * * * *

НОВА АЛБАНСКА КАРТА НАШЕ ЈУЖНЕ ПОКРАЈИНЕ

ГЕОГРАФИЈА ИЗ АЛБАНИЈЕ

ПРИШТИНА - Лажна држава добила је и лажну географску карту. Само месец дана након самопроглашења независности, у Приштини је штампана карта где су називи градова и села са српских преименовани у - албанске!
Географија је промењена на брзину. Нови називи сада асоцирају на суседну Албанију. Албанска имена добило је 14 градова. Подујево је сада Бесијана, Обилић - Кастриот, Вучитрн - Вуштри, Србица - Скендерај (по албанском јунаку Скендербегу), а Глоговац - Дренас. Ново име Суве Реке је Теранда, док је Косовска Каменице Дардан. И Косовска Витина је добила нови назив - Вити, а Ново Брдо је Артан, Исток - Бурим, Ђураковац - Гуракоћ, Урошевац - Феризај, Ђенерал Јанковић - Елез Хан, а Драгаш - Шар.
Нове називе добила су и скоро сва села: Лјубижда - Фушмол, Ђурђевик - Елезај, Добруша - Дренуш, Слатина - Ђелбишт, Добрево - Мирадија, Рибаре - Ринас, Жабаре - Фушибри, Јошаница - Барлај... По албанском митском војсковођи, иначе потурченом сину Ивана Црнојевића названа су и три села: Душаново (Арбан), Јабланица (Албе) и Витомирица (Арбнеш)
Због инсистирања међународне заједнице, већим градовима, ипак, нису могли да промене име. Остао им је лексички корен, али уз албанску варијанту. Сада је Приштина - Приштине, Клина - Клине, Ђаковица - Ђакова, Пећ - Пеја, Косовска Митровица - Митровице, Ораховац - Раховец.
Нова географија, како се верује, створиће највише проблема Албанцима, јер ће бити потребне године да се преиначи матична,катастарска и друга администрација.
Д. Д.

* * * * *

ПРОТЕСТНА ОКУПЛЈАНЈА СТУДЕНАТА СВАКЕ СРЕДЕ
ПОРУКЕ СА МОСТА

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - После десетодневне паузе, студенти Приштинског универзитета са привременим седиштем у северној Косовској Митровици наставили су у среду протесте због једностраног проглашења независности Косова.
Са платоа испред студентских домова, тачно у 12 часова и 44 минута, кренули су улицама северне Косовске Митровице носећи транспарент „Косово је Србија, Србија је свет“, заставе Србије, Шпаније и Грчке. На мосту, који раздваја северни од јужног дела града, студенти су поручили „да никада неће признати самопроглашену државу Косово“.
Подршку својим колегама на Космету у среду су, својим присуством, пружили студенти Пољопривредног факултета из Београда.
Мирни протести студената наставиће се сваке наредне среде. У току трајања протеста главни мост на Ибру обезбеђивали су припадници Косовске полицијске службе.
И. Р.

-----

ВРАНЈСКА КОМПАНИЈА НАМЕШТАЈА ПУНИМ КАПАЦИТЕТОМ РАДИ У ЗУБИНОМ ПОТОКУ
ЛАКШИ ОПСТАНАК УЗ “СИМПО“

ЗУБИН ПОТОК - У овим тешким временима најважније је да Србима на Косову и Метохији, обезбедимо њихову егзистенцију, и колико је могуће нормалне услове за живот и рад, изјавио је Милан Николић, председник Управног одбора „Симпа“, приликом обиласка Фабрике ламелираног намештаја у Зубином Потоку.
Ова фабрика, једна од ретких српских на КиМ, 90 одсто својих производа извози. Запослени кажу да немају проблема да стигну до радних места, а поред проглашења лажне државе, овај погон засада нема проблема у функционисању.
Николић каже да су Србима на Космету неопходна, како би остали на огњиштима, нова радна места, на чему већ годинама ради „Симпо“.
- У Зубином Потоку имамо сто одсто запослене капацитете, а наше производе пласирамо претежно у скандинавске земље - истиче Николић. - Оно што као компанија можемо конкретно да урадимо за опстанак Срба, јесте обезбеђивање њихове егзистенције и зато планирамно још већу упосленост капацитета. Тржиште за наше производе постоји и ми ћемо, што је пре могуће, примити још 20 радника.
Уколико би постигли договор са Владом Србије и она обезбедила допунска средства, „Симпо“ би у Зубином Потоку могао да дуплира производњу и упосло још 100 радника. Дакле, од средстава државе намењених стварању услова за опстанак Срба на КиМ, овај проблем би могао да се реши. Он објашњава да „Симпо“ не може сам да прошири капацитете, јер је компанија распадом земље претрпела губитке од 120 милиона евра.

ЈЕДИНИ
„СИМПОВА“ Фабрика ламелираног намештаја у Зубином Потоку једина је те врсте у Србији. Запошљава 97 радника, а 2007. је само у Норвешку извезла више од 20.000 столица. Поред разних комада намештаја производи и 70 врста полупроизвода за индустрију намештаја у Србији.
Д. М.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

driton

27.03.2008. 01:55

.....„jer nisu bili suočeni sa demonstrantima već sa ubicama“. Bravo majstore, to se zove istina,izgleda da srbi sa Kosova ne mogu bez "oluja",ako ovako nastave sigurno ce izbrisati sebe sa ovih prostora!

gazi

27.03.2008. 10:55

pa ne moze cvecem na "goloruki"srpski narod koji goloruko su ubili ukrajinskog policajca

zoran.s

27.03.2008. 13:02

PITANJE UREDNIKU:Zasto dopusta te ovim ne civilizovanim siptarima da komentarisu..Dobro nam je poznato o kakvoj je kriminalnoj i krvolocnoj skupini rec.Nije dovoljno sto su oteli,opljackali,popalili na hiljade kuca i imanja vec sad trebaju da likuju nad "delom".Moze im se,pod zastitom naj vece svecke sile i dalje lazu,otimaju... PORUKA doticnoj gospodi NEMA NEPLACENIH RACUNA,kad tad ce te se morati sa tim suociti.. KOSOVO JE SRBIA.