Плач за живот

Б. Б. М.

четвртак, 30. 03. 2006. у 18:02

Плач за живот
Опоравља се и беба пронађена у Сремској Митровици. Дечачића пронашла спремачица. Комплетно особље брине о његовом здрављу

КАД је у уторак око 18 часова спремачица Завода за здравствену заштиту Драгица Шаић дошла да поспреми просторије, затекла је невероватну сцену: најпре је чула дечји плач, а затим је на столу у хладном ходнику угледала готово промрзлу, оскудно обучену бебу. Одмах је позвала лекаре оближњег сремскомитровачког породилишта и полицију. Захваљујући брзом реаговању медицинског особља, дечак се успешно опоравља у сремскомитровачкој болници, а полиција трага за несавесном мајком.
- Пошто су две колегинице остале нешто дуже да раде, нисам закључала, као обично, улазна врата зграде. Радила сам, а онда сам, у једном тренутку, зачула продоран дечји плач, негде у дубини ходника. Помало уплашена, приђем ближе и видим на столу бебу како млатара ногама и рукама. Очигледно је била гладна и прозебла, па је зато и плакала - присећа се Драгица. - У први мах нисам знала шта да радим: није ми било јасно ко је могао да остави бебу. Кренула сам да отварам канцеларије и тоалет, мислећи да је ту негде мајка остављене бебе. Како никога нисам пронашла, позвала сам колегинице да ми помогну. Најпре смо позвали породилиште, а потом обавестили и полицију. Беба је и даље плакала, па смо је умотали у наше ствари...
Срећа је што је у близини породилиште. Одмах су прискочили у помоћ лекари и целокупно медицинско особље.
- Када су бебу донели на одељење видело се да је била гладна и промрзла. Зато смо јој најпре дали инфузију. Није било тешко да одмах идентификујемо бебу: сестре су дечака препознале по стварима. Јер, само пре неколико часова је изнет из болнице. Беба (дечачић) је приликом рођења била тешка три килограма и 150 грама и дугачка 53 центиметра - истиче др Олгица Лаушевић, начелник дечјег одељења.
Малиша се успешно опораља. Добро једе, напредује у тежини и нема знакова никаквих здравстевних проблема нити ће бити последица. Новорђенче је имало срећу да буде пронађено само неколико часова пошто је остављено у хладном ходнику. Породиље које леже у болници даровале су одећу од својих малишана, па је беба бар за краће време збринута. Очекује се да ће у помоћ прискочити и Сремскомитровчани.
- Беба мора једно време да остане код нас да бисмо га здравствено збринули како касније не би било последица. Усталићемо му оброке, режим спавања и све оно што имају све остале бебе које одрастају уз мајке - сматра др Лаушевић.

МАЈКА
СЕМ информације да се за несавесном мајком трага, других информација из полиције нема. Како “Новости” незванично сазнају, бебу је оставила двадесетдвогодишња жена из Руме која се породила у сремскомитровачком породилишту. ДА СЕ ЗОВЕ
МАЛИША је одмах постао љубимац дечјег одељења сремскомитровачке болинице, пре свега лекара и сестара. Већ су га и крстили именом Ненад.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације