Срећко из бачве

М. ЛУКОВИЋ

28. 03. 2006. у 18:39

Срећко из бачве
У подруму помоћне зграде Прлића у Лапову пронађено новорођенче. Дечак остављен умотан у папирну кесу и стару гардеробу. Дехидрирао је јер није храњен и појен, и има проблем са бубрезима
У ПОДРУМУ помоћне зграде, у дворишту породице Прлић, прексиноћ је пронађено новорођенче старости од пет до седам дана. Бебу је пронашао Миодраг Прлић, који је дошао до подрума да остави неке старе ствари. Одмах су обавештене хитна помоћ и полиција, беба је брзо пребачена на одељење Педијатријске клинике у Крагујевцу.
Према речима др Зорана Игрутиновића, дечачић је тренутно у инкубатору и његово опште здравствено стање је задовољавајуће. Тежак је два килограма и четири стотине грама, а примитивно везана пупчана врпца показује да није рођено у здравственој установи.
Ко је донео и у подруму оставио новорођенче, засада се не зна. У полицији кажу да интензивно раде на проналажењу особе која је напустила бебу. Новорођенче, које је било увијено у папирну кесу и стару гардеробу, случајно је пронашао Миодраг Прлић. Отишао је до помоћне зграде да остави неке ствари и угледао дете. Одмах је позвао снају Ксенију. Дете је сисало прстић и гледало је крупним окицама. У свему је било и пуно среће, јер Прлићи, иначе, ретко залазе у подрум помоћне зграде. Комшије су већ предложиле да се беба зове Срећко.
- Са сигурношћу не можемо потврдити колико је дуго дете било у том подруму, вероватно неколико часова - каже др Игрутиновић.
- Стопала су му била отекла, било је расхлађено, температура тела 35 степени. Дехидрирало је, јер није храњено и појено, има малих проблема са бубрезима због тога, али очекујемо да ће све бити у реду.
Претпоставља се да је дете у подрум донето у понедељак. Смештено је у дрвену бачву. Прлићима није јасно како је неко могао неопажено да уђе, мада су били заузети кречењем куће и другим пословима, капија у близини помоћне зграде била је отворена и у близини је улице.

ПРОЦЕДУРА
ПРЕМА речима др Игрутиновића, чим се стање детета нормализује, са интензивне неге биће пребачено на Дечје одељење. О његовој даљој судбини одучиће Центар за социјални рад.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације