ФИРМИРАНО оделце, кравата, скуп мобилни телефон, ташница испод мишке, квалитетан парфем који се заводљиво шири око благо набилдованог попрсја и мишица... Можете их срести у београдској "силиконској долини" и у кафићима на Обилићевом венцу, на местима које су прославиле и на зао глас довеле њихове "колегинице" спонзоруше.
Мушкарци који лове добру женску прилику да јој се "привале на гајбу", узму кључеве од аутомобила, измаме поклоне у виду добре гардеробе, ципела, телефончића, нешто "лаког кеша", нису више ретке зверке на овим просторима. Заузврат, нуде себе - свој стас, шарм, духовитост, понеки и образовање (има међу њима и свршених и вечитих студената).
Нјихове "жртве" су ситуиране пословне жене, најчешће неудате, у својим вечно тридесет-и-неким (већина их је дигла руке од стварања стабилних веза које ће се завршити пред матичарем). Нађе се међу "уловима" и по нека добра миражджијка, али се тада наш јунак трансформише у класичног ловца на мираз - улогу која није непозната на овим просторима.
Мушке спонзоруше или како их хрватска списатељка Ведрана Руден назива "спонзораш" или "спонзорац", није класичан жиголо. Он не нуди само сексуалне услуге. Није блам представити га свом женском "пентагону". Емотивно је незахтеван. "Лако се одржава" уз помоћ новца. Може да буде и добар саговорник. Лјубавник је по мери професионално остварене и финансијски успешне жене.
Лјубавнике, од којих су по положају у друштву биле надмоћније, кроз историју, могле су да бирају само богате удовице и царице, попут Катарине Велике, а у новије време "троше" их и музичке и филмске звезде, као Дженифер Лопез, Мадона (родила је ћерку са личним тренером), па и понека крунисана глава - Стефани од Монака не престаје да скандализује свет својим везама са барменима, телохранитељима, циркуским артистима. Међу нашим емигрантима у Француској кружила је легенда о лагодном животу Стевице Марковића и његових другара од издашних поклона чувене Брижит Бардо.

ДОСТА СМО МИ РИНТАЛИ

ДА мушке спонзоруше све више освајају и наше време и наш простор, сликовито сведоче и расправе о њима на разним интернет-форумима. Ево шта о "спонзорцима" у тим дискусијама кажу жене:
- Девојка их храни, плаћа пиће, купује гардеробу, само још треба да купи веренички прстен, клекне и запроси их, мада се и то догађало. На ову тему подсетила ме комшиница, која управо има такав живот и данас је први пут заплакала и признала да не може више. Мораће да се суочи и да схвати да гаји гују у недрима.
- Мушка спонзоруша треба да се убије, као и женска. Бљак!
- Док год у нашој земљи иде овако биће тога још више. Лјуди траже најлакши и најбржи начин да зараде или обезбеде себи будућност.
- Моја другарица, која мрак добро изгледа, смува се са типом и заврше у хотелу. Када је дошло до секса, он јој је лепо рекао: "Плати, па клати, сестро". Да сам ја била на њеном месту, лепо бих га везала за кревет да не може да мрдне, а онда бих му оловком за уста написала на грудима: "Е, сад се ј... и сам" и отишла.
- Ма, жиголо и спонзоруша мушког рода су исто, колико сам ја у току... У сваком случају одвратнији су ми ови други... Жиголо је професија, нема лажи, нема преваре.
А мушкарци на то одговарају:
- Жене су нам доста узимале плате и кафенисале код куће док смо ми ринтали. Ред би био да и ми мало дигнемо све четири увис, па да нас жене искоришћавају.
- Можеш бити и савршени джентлмен чије манире финансира дама.
- Па добро, цицо... Ипак не могу ни неке жене да обезбеде себи квалитетан сексуални живот, баш као и мушкарци. Хвала Богу, да има неког ко је способан да ради тај посао, јер очигледно да је то нешто што је људима потребно. Не желим да судим ником, само ја лично никада не бих себе продавао за новац, а о спонзорисању да не причам.
- Мушкарцима су паре само средство да нађу младе, лепе жене и секс. Зато, мушка спонзоруша, када нађе неку богату жену, њене паре само му послуже да преко њих нађе младе лепе љубавнице.
Тема мушких спонзоруша није заобишла ни естраду. Често се цитира исповест певача Милета Китића: "Био сам млад, зелен, неискусан, а оне даме у годинама. Ситуација је била таква да сам морао да будем спонзоруша". Нјегов млађу колега, певач и глумац Данијел Ђокић је због везе са Даном, ћерком Богољуба Карића, чак и јавно био прозван да је мушка спонзоруша.
- Не погађају ме коментари злонамерних људи. Ни ја не долазим из сиромашне породице. Напротив! - узвратио је на новинарску провокацију.
За контроверзну и лаку на језику уметницу Венди, мушкарци спонзоруше су "обичне љиге".
- Мислим да су мушка створења предодређена да буду јача страна када су у питању финансије - каже Венди за "Новости". - Неприродно је да жени расту бркови и да је мушкарац неспособан да заради. Посебно је јадна ситуација када је и неспособан и назајажљив, када су му прохтеви већи од могућности. Тада постаје мушка спонзоруша. Такви мушкарци су, у ствари, без мушких хормона. Недостаје им понос и мушкост. Мушкарци се идентификују кроз финансије, а ове љиге се ту ослањају на жене. Везују се углавном за старије жене које мени нису јасне, јер са годинама нису стекле мудрост да их прозру. Па, није секс најважнија ствар на свету.

ЖЕНЕ "ИЗАШЛЕ ИЗ КУЋЕ"...

- ВЕЋИНА жена у нашој средини није у прилици да набави "спонзорца". Тачније, жене су још финансијски у подређеном положају у односу на мушкарце. Више су окренуте кући, породици - живе у оквирима патријархалног стереотипа, који прописује такав њихов положај у друштву. Новац и моћ на Балкану - сматра психолог и породични терапеут Маја Бубања - и даље су у рукама мушкараца. Неретко они је испољавају најбруталније, вршећи насиље над женама. Транзиција и утицаји са запада, ипак су учинили да се ствари ту полако мењају, што се може видети и кроз овај, засада, ипак, маргиналан и морално дискутабилан феномен, сматра наша саговорница.
- Жене све више и више излазе из куће, професионално се све више ангажују, зарађују све више новца и тако остварују моћ - објашњава Бубања. - Прича о мушким спонзорушама је прича о утицају моћи и пола, која раније била резервисана само за мушкарце. На овај начин жене траже да их неко задовољи, а оне за узврат дају новац и показују моћ. Тиме показују и да излазе из давно задатих улога. Више им ни развод није табу, а све мање крију и ванбрачне везе. Пре само неколико година углавном су жене иницирале породичну терапију са циљем да очувају брак, а сада се јавља све више мушкараца, чије су жене "изашле из куће", који траже помоћ да би одржали породицу.
Нису сви мушкарци које издржавају жене мушке спонзоруше, сматра наша позоришна редитељка и песникиња Тања Мандић-Ригонат, нити их треба оптуживати што не порасту када стану на новчаник.
- Данас је пуно незапослених људи и не видим никакав проблем ако жена која ради издржава човека кога воли - прича позната редитељка. - Веома је тешко сада бити реализован мушкарац, јер ни факултет, ни образовање, не гарантују да ћеш бити запослен човек. Чини ми се да је у класичном схватању мушкости и женскости, теже бити реализован мушкарац, него реализована жена, када је питању стереотип. Када се двоје људи воле, заиста је небитно ко ће кога да издржава. Наша средина додатно фрустрира издржаване мушкарце и оне који мање зарађују од жена и само им продубљују комплекс инфериорног човека у вези. Ова моја прича искључује варијанту феномена жиголо, о којем не желим ни да говорим.

ЈАКО НАСЛЕЂЕ
- КАДА бирају партнере, и мушкарци и жене се, ипак у већини још, држе стереотипа, што је показало и једно недавно британско истраживање - прича нам психолог Маја Бубања. - Две трећине жена у овом истраживању одговорило је да њихов партнер треба да буде старији, интелигентнији, образованији, да зарађује више и да буде виши растом, док је исто толико мушкараца одговорило обрнуто. Они су тражили партнерке које су млађе, мање интелигентне и образоване од њих, које мање зарађују и које су ниже.

ГЕЈ-СПОНЗОРЦИ
МЕЂУ спонзорушама мушког пола постоји и подгрупа - мушкарци који проналазе спонзора мушкарца. Ова група није мала у оквиру геј популације, где су чести парови старијих и ситуираних мушкараца са млађим и неситуираним.