Оштре реакције између Београда и Сарајева после пресуде злочинцу - команданту тзв. Армије БиХ: Због Хусеина зову амбасадоре

С. М.

среда, 08. 07. 2020. у 08:40

Оштре реакције између Београда и Сарајева после пресуде злочинцу - команданту тзв. Армије БиХ: Због Хусеина зову амбасадоре

Мујановић после хапшења

Правосуђе БиХ случај "Мујановић" без разлога држало у фиокама
БОШЊАЧКИ политички корпус је оптужио Србију да "нема право да суди грађанима БиХ" након што је ратном управнику логора за Србе "Илиџа", који је био смештен у сарајевском насељу Храсница, Хусеину Мујановићу, изречена пресуда од десет година затвора у Београду.

Koментаришући протестну ноту БиХ упућену Београду због пресуде, председник Србије Александар Вучић је казао да сви одговорни за ратне злочине морају да одговарају:

- Постоји потреба неких у региону да сваког дана покушавају да "шамарају" Србију. Навикли су их на то неки који су страховали од једног текста у хрватским медијима, па су трчали да се извињавају, не знајући ни зашто. Желимо најбоље односе са БиХ и даћу све од себе да тако буде. Али, свако ко је починио злочине мораће да одговара.

Међу најгласнијим критичарима пресуде је Жељко Комшић, хрватски члан Председништва БиХ, иначе изабран бошњачким гласовима. Он је поручио да је "режим" у Србији пресудом Мујановићу показао да "нема ни труна моралне одговорности".

ОД БАТИНА УМРЛО СЕДАМ ЗАТВОРЕНИКА У ОПТУЖНИЦИ се наводи да је Мујановић као управник војничког притвора такозване Армије БиХ, а познатог као логор "Илиџа", противзаконито затворио 30 цивила српске националности 1992. године. Према наводима оптужнице, Мујановић је издавао наредбе подређенима, али је и сам учествовао у наношењу повреда заробљеницима од којих су седморица Срба преминула.

Због ове пресуде је и председавајући Председништва БиХ Шефик Џаферовић позвао на хитан састанак амбасадора Србије у БиХ Александра Ђорђевића, како би исказао протест због пресуде. Бисера Турковић, министарка спољних послова БиХ, упутила је протестну ноту Србији и позвала на консултације амбасадорку БиХ у Србији Аиду Смајић.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је крајње време да Жељко Комшић престане да држи лекције Србији, јер он на то нема право и тиме само проблематизује односе БиХ са Србијом, уместо да доприноси добросуседским односима и регионалној сарадњи.

- Србија је држава у пуном смислу те речи, која има своју демократски изабрану власт и регуларан правосудни систем и није никакав "режим", како то често у јавности покушава накарадно да пласира Комшић. У Србији постоји начело владавине права које се стриктно примењује и поштује - истакао је Додик.

Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина каже за "Новости" да су Тужилаштво за ратне злочине и Суд у Србији осудили Мујановића за ратне злочине, док је правосуђе на нивоу БиХ овај предмет држало у својим фиокама, не желећи да га процесуира.

Мујановић је ухапшен 2018. године на граничном прелазу између БиХ и Србије. Он је од тада у притвору у Србији и то ће време бити урачунато у његову казну.



ИВИЦА ДАЧИЋ: СРБИЈА СЕ НЕЋЕ НИКОМЕ ИЗВИЊАВАТИ, ШТА СУ ЧЕКАЛИ ДО САДА

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је апсолутно неприхватљиво и ван сваке дипломатске праксе да се нота Министарства спољних послова БиХ, датирана на понедељак, упућена МСП-у Србије, објави у медијима, а да се тек након тога достави Београду, и то слањем путем мејла и додао да се Србија никоме неће извињавати што је осудила оне који су убијали Србе.

- Пошто је МСП Србије од стране амбасадорке Аиде Смајић обавештено да је позвана на консултације у Сарајево, као реакцију на такав поступак позвао сам амбасадора Србије у БиХ Александра Ђорђевића на хитне консултације у Београд. Због тога неће бити у могућности да се одазове позиву на састанак код Шефика Џаферовића, и вратиће се у Сарајево тек пошто се амбасадорка БиХ врати у Београд - рекао је Дачић.

Дачић је истакао да је апсолутно неприхватљиво мешање у рад правосудних органа.

- Постављам питање да ли су злочини почињени над Србима мање важни и да ли треба да остану некажњени? Борба против некажњивости злочина је једно од темељних начела савременог правног поретка и владавине права. Зашто онда БиХ, ако каже да је то питање у њиховој надлежности, није до сада процесуирала Хусеина Мујановића за злочине над Србима у Сарајеву, који је био управник логора у Храсници, који је противзаконито затворио 30 Срба цивила, који су свирепо мучени и више њих убијено? - запитао се Дачић.





Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)