За сваког убијеног цивила одседео је мање од месец дана иза решетака: Мерчеп на слободи ругање je жртвама

Ј. Керблер

12. 03. 2020. у 20:45

За сваког убијеног цивила одседео је мање од месец дана иза решетака: Мерчеп на слободи ругање je жртвама

Фото Јутјуб/Алџазира

Хрватски заповедник, крвник породице зец, изашао из затвора после четвртине издржане казне
ЗАГРЕБ: ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


ЗА сваког убијеног српског цивила од стране "мерчеповаца" њихов заповедник Томислав Мерчеп одседео је у затвору мање од месец дана, а и то време највише је провео у бањи.

Четири године откако га је суд осудио на пет и по година затвора, а у међувремену

Врховни суд у фебруару 2017. године повисио казну на седам, Мерчеп излази из затвора, јер је тај исти суд проценио да је после три четвртине издржане казне могућ условни отпуст.

Иако се зна да су "мерчеповци" деведесетих година прошлог века усмртили педесетак српских цивила у Загребу и Пакрацу, Мерчеп је сео на оптуженичку клупу тек после многих интервенција из међународних кругова да му се суди. На крају га суд није осудио због почињених злочина у Пакрачкој пољани и на загребачком Велесајму и Сљемену, већ је у образложењу пресуде само писало "да није спречио те злочине".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Merčep na slobodi: Vrhovni sud pustio zločinca

Све време на суђењу Мерчеп је доказивао да није крив и да није знао што раде припадници његове јединице. Никада до краја није разјашњено коме су припадали и како су били организовани, а правду су избегли и многи који су починили страшне злочине, између осталих и убиство породице Зец у Загребу, када је убијен Михајло Зец, његова супруга Марија и дванаестогодишња ћерка Александра.

Одлука Врховног суда да пусти Мерчепа на слободу није у Хрватској изазвала никакве реакције код политичких странака. Када су медији објављивали информације и снимке како Мерчеп затворске дане проводи у бањи у Крапинским Топлицама, то се правдало његовим тешким здравственим стањем, а погоршање његовог здравља био је и један од мотива што да је Врховни суд пустио на слободу, осим аргумента да пре није био осуђиван и да се лепо понашао за време издржавања казне.

Суђења Томиславу Мерчепу и Бранимиру Главашу су показала да су временом избрисани многи трагови, да се сведоци и данас боје да сведоче, многи повлаче и исказе, а очигледно се није дошло ни до оних који су "одозго" издавали наредбе. Још у време председничке кампање у Хрватској, нова звезда хрватске политике певач Мирослав Шкоро најављивао је да ће, ако победи, амнестирати Мерчепа, а то је сада без њега урадио и Врховни суд.

Фото Јутјуб/Алџазира

Десничарски портали ликују и тврде да је био у затвору због "наводних" злочина, а бивши припадници специјалних јединица МУП-а који су злочине починили или ћуте или их више нема у животу. Све у свему, месец дана затвора за сваку жртву ругање је правосудном систему и начелу да ће сваки злочин почињен деведесетих бити санкционисан на праведан начин. УБРЗАНА ПРОЦЕДУРА

Мерчеп ће редовно морати да се јавља полицији, а у случају промене места пребивалишта треба да достави нову адресу надлежним службама. Из затвора ће изаћи за неколико дана, када цела процедура буде завршена, а то би у овом случају могло да буде изузетно брзо.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Brateee

12.03.2020. 21:53

Nema pravde za SRBE !!! Oni se stite ..skrivaju i oslobadjaju..pa na kraju zo su njihovi branitelji i heroji !!! Takvim ljudima jedino moze suditi BOZIJA PRAVDA I KAZNA !! Mi to ne mozemo a donekle i necemo takav smo narod ..i gde se borimo i trazimo neko pravo i osude protiv zločinaca nad SRBIMA nikad ne uspemo jer nemamo podrsku ni od koga sem od bratske Rusije !!! A ovo drugo od zapada do amerika sve je protiv nas i tu nema mnogo priče !!!

Перица из вароши

12.03.2020. 23:21

Каква власт ,таква им и част!!!!!!!!!!!!!

Braco

13.03.2020. 14:18

E sad ce da mu naprave paradu u Zagebu I dobit ce orden zasluga za narod. Hrvatska nikad nije odbacila ustastvo.

Barica

13.03.2020. 14:49

Poznajem Merčepa iz Vukovara... Uvijek je bio radikala, poslije rata je postao veliki čistunac a pokrao sve što je mogao... Uzgred, njegovu kuću u Bogdanovcima gradili su radnici Građevinara poslije radnog vremena.. Ukradenom građom iz firme, naravno... Napominjem da sam Hrvatica, pišem to jer mrzim lopove koji glume domoljube..

Ђорђе

14.03.2020. 17:21

Што више убијених Срба, то заслужнији за постојање хрватске државе, тако да ово не чуди.