ЗАГРЕБ: ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


Врховни суд Хрватске одлучио је да ратног злочинца Томислава Мерчепа пусти на условну слободу након што је због злочина у Пакрачкој пољани осуђен на седам година затвора. Одлука о пуштању биће потврђена у наредна три дана када ће Мерчеп моћи отићи кући.

Мерчеп је командовао јединицама које су починиле низ злочина у Загребу и на пакрачком подручју и убили 43 људи, а шест их је преживело страшна мучења. Мерчеповци су брутално убили и чланове породице Зец, међу којима је била и девојчица Александра која је усмрћена на Сљемену.

На затворску казну од пет и пол година Мерчеп је осуђен пре четири године, а онда му је Врховни суд повисио казну на седам година. У образложењу пресуде се тврди да није спречавао убиства и мучења српских цивила, а за време служења казне често је био у бањама на опоравку. Врховни суд одлучио се да га пусти на слободу због погоршања здравственог стања, али и због тога што је био 'добар и послушан затвореник'. ”Досадашњим издржавањем ове казне затвора у целости је остварена сврха кажњавања”, констатовали су судије Врховног суда. Након пуштања на слободу мораће се редовно да јавља полицији.