Зогај неће да иде у Хаг: Нови позиви Албанцима за саслушање у тужилаштву за злочине ОВК

С. Ј. - Д. З.

26. 02. 2020. у 00:15

Зогај неће да иде у Хаг: Нови позиви Албанцима за саслушање у тужилаштву за злочине ОВК

Фото Фејсбук

За Башу још нема информација у ком својству ће бити саслушан - као оптужени или као осумњичени, нити да ли ће отићи у Хаг

ПОЗИВ да дођу на саслушање у Специјално тужилаштво за злочине ОВК добила су још двојица Албанаца, припадника те терористичке организације - Фаик Зогај из Млечана и Африм Баша из Суве Реке. Зогај је на друштвеним мрежама у уторак потврдио да је добио позив да дође у Хаг на испитивање 21. марта и то као осумњичени за злочине. Навео је и да се том позиву неће одазвати, јер не признаје тај суд и док суд правде не казни злочинце. Он је још казао да се никада у животу није осећао почаствованије и поштованије него кад је био војник ОВК.

За Башу још нема информација у ком својству ће бити саслушан - као оптужени или као осумњичени, нити да ли ће отићи у Хаг.

Дан раније позив специјалног тужилаштва добио је и Фатмир Брајшори, који сад живи у Швајцарској. Он је на друштвеним мрежама такође казао да се неће одазвати, јер не признаје тај суд и јер, како каже, нема разлога да одговара на питања тужиоца пошто од 1998. до 2000. године није живео на Косову.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Прве оптужнице против терориста ОВК: Чека се потврда судије

Специјално тужилаштво је, према писањима приштинских медија, до сада испитало око 250 бивших припадника ОВК. За њих 107 је обелодањен идентитет. Подизање првих оптужница против злочинаца и терориста из ОВК очекује се за који месец. То је у понедељак најавио и главни тужилац Џек Смит када је затражио од председника суда да се одреди судија за претходни поступак, који ће прегледати оптужнице и потврдити их. Он има рок од шест месеци да их прихвати или одбаци. Ако их потврди, тек после тога оне ће постати јавне.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације