Жупанијско државно тужилаштво изменило је чињенице у оптужници против председника крајишких Срба Милана Мартића и генерала Милана Челекетића, према којем је, уместо досадашњег описа о унутрашњем оружаном сукобу, утврђено да су ратни злочини за које се они терете почињени у међународном сукобу.

Тужилаштво је појаснило да је оптужница измењена јер, како наводе, оружани сукоб у бившој Југославији треба сматрати међународним од 8. октобра 1991. јер је независност Хрватске од тог датума била дефинитивна, преноси Хина.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Martić: Zašto sam naredio granate na Zagreb

Према оптужници подигнутој још 2003. године, некадашњег председника САО Крајине Милана Мартића и Милана Челекетића, генерала Војске Републике Српске Крајине, оптужница терети да су наредили и организовали ракетне нападе на Загреб, Карловац и Јастребарско, као освету за хрватску војну операцију Бљесак у западној Славонији у мају 1995. године.

С обзиром да је Хашки суд 2008. године осудио Мартића за нападе на Загреб он је сада на загребачком Жупанијском суду оптужен само за нападе на Карловац и Јастребарско, док је Челекетић оптужен за нападе на сва три града.

Суђење је било одложено јер је оптужница морала да се промени након што је Хашки суд осудио Мартића на 35 година затвора за помагање при организовању етничког чишћења свих несрба на подручју под његовом контролом, као и за ракетне нападе на Загреб.

Мартић не може да присуствује суђењу јер тренутно служи казну за ратне злочине у Естонији, док Челектић живи у Суботици.