ТУЖИЛАШТВО БиХ поново ће подићи оптужницу против Љубана Ећима (55), некадашњег заменика начелника Центра службе безбедности Бањалука, рекао је портпарол тужилаштва Борис Грубешић.

Иако је Суд БиХ претходно одбио да потврди оптужницу, која је против Ећима подигнута 23. децембра, уз образложење да није адекватно саслушан у складу са Законом о кривичном поступку БиХ, у Тужилаштву тврде да од оптужења неће одустати.

- Поступајући тужилац Мерсудин Пружан поновно ће Суду БиХ упутити оптужницу, с обзиром на то да жртве и оштећени у овом предмету, очекују и заслужују провођење правде - каже Грубешић.

Одлуку Суда БиХ није желео да коментарише, наводећи да су то "процесне радње". Тврди и да Тужилаштво није направило никакав гаф, те да је саслушало Ећима пре подизања оптужнице.

- Испитивање осумњиченог организовано је 26. јуна 2019. године, у присуству браниоца, у Одељењу за ратне злочине у Вишем суду у Београду, с обзиром на то да се осумњичени налази у бекству и недоступан је правосудним органима БиХ. Тада је сачињен записник о испитивању осумњиченог који је достављен Суду БиХ - тврди Грубешић.

Прочитајте и:Nezapamćeni gaf Tužilaštva BiH: Odbijena optužnica protiv Ljubana Ećima

Он је поновио да Тужилаштво БиХ Ећима терети за злочинe против човечности на подручју Котор Варошу и околине од јуна 1992. до средине 1994. године. Напомиње да је уз оптужницу предложено позивање 261 сведока, те прилагање око 1.450 материјалних доказа, као и записник о испитивању осумњиченог.