ПРИПОВЕДА се да се Стаљин обрачунавао са својим противницима по принципу: имаш човека, имаш проблем - немаш човека, немаш проблем!

Копирање овог модела друга Кобе, примењеног на Косову, било је кобно за сведоке против Рамуша Харадинаја. Најмање петоро људи који је требало да сведоче против његових злочина више није живо. И ту није крај.

Три месеца након што је као сведок дао исказ истражитељима Специјалног суда за злочине ОВК, шумарски инспектор Назим Рустеми је убијен. Тело Рустемија пронађено је пре месец дана код језера Бадовац. Он је током сукоба на Косову био талац ОВК и претпоставља се да је судским истражитељима говорио о злочинима против "нелојалних Албанаца". Његова судбина је наставак низа сумњивих смрти и нестанака сведока против лидера ОВК.

Прочитајте још - Ћерка жртве: Слика мог оца доказује злочин ОВК

Без намере да меримо "ниво језера" и злочина, подсећамо да је Харадинај окрвавио руке на Радоњићком језеру, где су нестали многи Срби. Сада је ликвидиран Рустеми, који је требало да сведочи о злочинима против "нелојалних Албанаца".

Сви ти нестанци, сумњиве несреће и убиства сведока пали су у воду на суђењима у Хашком трибуналу и пред Специјалним судом за ратне злочине ОВК. Оба су ослободила одлазећег премијера лажне државе Косово од одговорности. Први суд је сада механички, други изгледа да је хумористички. Као да им је намера да оперу крваве Рамушове руке. Да није трагично, било би комично.

Далеко од тога да се неко залаже за стаљинистички принцип: имаш Рамуша, имаш проблем... Али проблем јесте ко ће му једном стати на пут и рећи да је крив. Ваља се ипак надати да о његовим злоделима неће сведочити само историја, већ барем и један преживели сведок на суду. Наравно, ако претекне.