ТРИ месеца након што је, као сведок, дао исказ истражитељима Специјалног суда за злочине ОВК, шумарски инспектор Назим Рустеми је убијен. Његова судбина наставак је низа сумњивих смрти и нестанака сведока против лидера ОВК. И буди слутњу да би, као што је то био случај у Хашком трибуналу, оптужнице могле да падну, јер суд не успева да сачува сведоке.

Тело Рустемија пронађено је пре месец дана код језера Бадовац, а ових дана приштински медији пишу да је требало да буде заштићени сведок специјалног тужилаштва. На то је указала његова удовица Ељмазе која је испричала да је Рустеми и раније добијао претње, а да му је пре неколико година и запаљен аутомобил. Рустеми је, током сукоба на Косову, био талац ОВК и претпоставља се да је судским истражитељима говорио о злочинима против "нелојалних Албанаца".

Нестанци, сумњиве несреће и убиства сведока пратили су и једина два суђења припадницима ОВК пред Хашким трибуналом. Оптужени у оба случаја - Рамуш Харадинај и Фатмир Љимај - ослобођени су због недостатка доказа. Сумња се да је само у поступку против Харадинаја убијено најмање петоро сведока.

Да би таква ситуација могла да се понови упозорио је још пре четири године специјални известилац Савета Европе Дик Марти. Он је тада рекао да су неке особе које би требало да сведоче пред новим судом - већ убијене. Мислио је, вероватно, на Бедрија Цурија, бившег припадника ОВК, који је тих дана код Глоговца убијен хицем у главу.

Уклањање сведока на КиМ, међутим, према подацима српских судских органа и безбедносних служби, почело је одмах после НАТО бомбардовања и број жртава до данас мери се десетинама. Први потенцијални сведок за кога је познато да је то платио главом био је бивши борац ОВК Суад Ксорај који је ликвидиран и спаљен у јуну 1999. Породица је сумњала да иза убиства стоји Рамуш Харадинај.

На одлазећег премијера владе у Приштини, сумња је пала и за убиство команданта супарничке терористичке организације ФАРК Тахира Земаја, његовог сина Ениса и брата Хасана, који су такође помињани као могући сведоци против ОВК. Они су убијени у сачекуши 2003, а годину дана раније погубљен је и Земајов блиски сарадник Смаиљ Хајдарај. Међу жртвама је Џељадин Мусај, који је био у програму заштите сведока, а убијен је заједно са малолетним унуком. Нешто раније страдала су и његова браћа Исмет и Синан.

ПОЗИВ И КУКАЈУ

СПЕЦИЈАЛНИ суд за ратне злочине упутио је у четвртак позив бившем припаднику ОВК Рамизу Кукају. Он ће бити саслушан 5. фебруара у Приштини. Овај суд до сада је саслушао око 250 људи. Према речима председника Организације ратних ветерана ОВК Хиснија Гуцатија, највеће интересовање тужиоци показују за активности генералштаба ОВК.